Politică externă

Va mai fi Obama preşedinte? Harta alegerilor prezidenţiale din 2012

Va mai fi Obama preşedinte? Harta alegerilor prezidenţiale din 2012

Preşedintele american Barack Obama

Autor: Alexandru Matei

07.01.2012, 10:41 1070

Cel mai puternic om din lume, preşedintele american Barack Obama, se luptă anul acesta pentru a mai rămâne la Casa Albă încă patru ani, urmând să înfrunte candidatul propus de partidul Republican la alegerile organizate în noiembrie.

Obama are o misiune grea, având în vedere că popularitatea sa se află la puţin peste 40%, comparativ cu aproape 65% în 2009, la începutul mandatului. Cel mai de temut adversar al său ar putea fi nu candidatul republican, ci criza economică, în condiţiile în care mulţi analişti se asteaptă ca 2012 să fie un an mai dificil pentru cea mai mare economie a lumii decât 2012.

Alegeri vor avea loc anul acesta şi în Franţa, unde preşedintele Nicolas Sarkozy va încerca să recâştige încă un mandat în fruntea uneia dintre cele mai importante economii ale Europei.

Misiunea sa a fost uşurată anul trecut când principalul său contracandidat, Dominique Strauss Kahn a decis să nu intre în cursa electorală ca urmare a scandalului sexual în care a fost implicat în vară şi care l-a forţat să demisioneze din funcţia de preşedinte al FMI.

De alegeri "fierbinţi" vor avea parte şi ruşii, unde premierul Vladimir Putin înceacă să revină la Kremlin pentru un al treilea mandat de preşedinte. Problemele de la alegerile parlamentare, ce au fost câştigate de partidul lui Putin, au scos în stradă zeci de mii de ruşi. Putin şi-a redus însă şansele după ce a fost acuzat de fraude electorale.

2012 este un an important şi pentru China, unde partidul comunist îşi înoieşte conducerea.

Unde vor avea loc alegeri în 2012:

Ianuarie: Finlanda, Taiwan
Februarie: Turkmenistan, Senegal
Martie: Rusia, Madagascar, Egipt
Aprilie: Mali
Mai: Franţa, Republica Dominicană, Timorul de Est
Iunie: Islanda
Iulie: Mexic, India, Albania
August: Siera Leone, Kenia
Septembrie: -
Octombrie: China (schimbare de putere), Venezuela
Noiembrie: SUA, Palau, Gabon
Decembrie: Coreea de Sud, Ghana, Slovenia, Turcia

Sursă: Roland Berger

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO