Politică externă

Victor Iuscenko a fost primit la Casa Alba

05.04.2005, 18:56 21

Presedintele american George Bush l-a primit ieri la Casa Alba pe omologul sau ucrainean, Victor Iuscenko, in prima sa vizita occidentala de la preluarea mandatului de presedinte al tarii.
Bush l-a intampinat cu multa solicitudine pe Iuscenko, afirmand in mai multe randuri ca el este "eroul care s-a ridicat in mod pasnic, intr-un mars triumfal al libertatii, care a impresionat lumea intreaga".
Unul dintre subictele pe care le-au discutat in Biroul Oval a fost cu si-guranta unul care a incins declaratiile dintre cele doua tari. Este vorba despre criticile Statelor Unite la adresa Ucrainei, pe cand era condusa de predecesorul lui Iuscenko, Leonid Kucima, din pricina armelor vandute de Kiev irakienilor. Kucima a vandut sisteme de radar irakienilor, violand astfel normele internationale. Desi vanzarea propriu-zisa nu a fost dovedita, oficialii ucraineni au recunoscut recent ca ar fi vorba despre arme sau echipamente militare care ar fi fost vandute in timpul regimului Kucima catre Iran si China. "Nu a fost simplu pentu mine sau pentru guvernul ucrainean sa admitem aceste fapte, chiar inainte de a pleca in vizita in Statele Unite", a spus Victor Iuscenko.
Un alt subiect care cu siguranta s-a aflat pe agenda discutiilor de la Casa Alba a fost retragerea militarilor pe care Ucraina i-a trimis in Irak. Este vorba, in acest caz, de 1.650 de trupe. Acestea au fost trimise la Bagdad de catre fostul regim, al lui Kucima, insa masura a fost privita cu ostilitate de catre opinia publica din Ucraina. Asa se face ca unul dintre angajamentele electorale ale lui Iuscenko a fost retragerea militarilor din Irak. Repatrierea trupelor ucrainene urmeaza sa se finalizeze pana in toamna.
Reactia Statelor Unite la acest demers este una incurajatoare. Prin voci oficiale, Statele Unite au anuntat ca Victor Iuscenko ramane un partener de incredere, "puternic" al america-nilor, iar Ucraina, "un partener strategic".
George Bush a adus laude revolutiei desfasurate in Ucraina dupa alegerile din toamna anului trecut. A considerat-o democratica.
Cei doi s-au mai intalnit o data, la summit-ul NATO de la Bruxelles, desfasurat la inceputul anului. La vremea aceea, Bush a fost la fel de entuziast in folosirea epitetelor la adresa lui Iuscenko. Spunea presedintele american ca s-a intalnit cu o persoana care l-a impresionat in mod puternic, "un presedinte prieten, care a condus o revolutie pasnica, bazata pe valorile pe care si noi le impartasim".
La vremea aceea, Bush a spus ca Ucraina are usa deschisa pentu intrarea in Alianta Nord-Atlantica. Dupa intalnirea de ieri un purtator de cuvant de la Casa Alba nu a precizat daca Bush intentiona sa anunte ca Ucraina se va bucura de sprijinul Statelor Unite in demersul sau de a adera la NATO, asa cum nu a pomenit de vreun ajutor economic sau de alta natura care sa-i fie oferit tarii vecine Romaniei.
Dupa intalnire era programata o conferinta de presa comuna a celor doi presedinti, ale carei stiri ar putea aparea abia astazi, din cauza diferentei de fus orar.
De precizat ca in Statele Unite Iuscenko este insotit de sotia sa, Kathy, care s-a nascut in Statele Unite intr-o familie care a emigrat din Ucraina. Prima doamna a Ucrainei urma sa tina o prelegere la Universitatea din Chicago, careia i-a fost studenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO