Politică externă

Victor Iuscenko este pe urmele lui Leonid Kucima

01.03.2005, 00:00 19

Ucraina sub noile autoritati face lumina in cateva cazuri care au zguduit tara in ultimii ani. Moartea unui jurnalist care atacase dur mafia din jurul presedintelui pana de curand de la Kiev, Leonid Kucima - este vorba despre Gheorghi Gogadze -, este pe cale de a se elucida.



O stire a BBC anunta ca noile autoritati au dat de urma celor care se presupune ca l-au omorat pe ziaristul incomod, in anul 2000. Acesta a fost gasit decapitat, cadavrul sau fiind ingropat intr-o padure.



La vremea respectiva se spunea ca insusi Leonid Kucima ar fi banuit ca ar fi comandat asasinarea ziaristului. Nu s-au gasit, totusi, pana acum dovezi care sa-l incrimineze.



Victor Ianukovici, noul presedinte, i-a spus mamei lui Gongadze ca este o datorie de onoare pentru el sa identifice autorii crimei. Pana acum, mai arata sursa citata, nu s-a gasit nici un indiciu menit sa-i devoaleze pe cei care au comandat asasinatul, ci doar la cei care l-au infaptuit.



Se pare ca la Kiev ofiterii din serviciile secrete au fost asigurati ca li se va oferi protectie daca vor colabora pentru gasirea vinovatilor morali de uciderea lui Gongadze.



Pe de alta parte, la Kiev se pregateste reducerea privilegiilor de care beneficiaza prin lege fostii sefi de stat. Astfel, Leonid Kucima, cel care a condus tara zece ani din cei 13 de cand Ucraina si-a castigat independenta, va fi sanctionat de catre Guvern.



Sanctionarea consta in reducerea pretentiilor fostului sef de stat. El a cerut, iar guvernul care a condus tara in perioada anterioara a aprobat (premier fiind Victor Ianukovici) ca, spre deosebire de fostii sefi de stat, Kucima sa aiba in plus doua automobile cu patru soferi si o pensie mai mare decat a acestora.



Si in Ucraina, ca in alte multe tari, un fost presedinte beneficiaza pe perioada vietii de o casa intretinuta de catre stat. A lui Kucima, aflata la marginea Kievului, este mult mai luxoasa decat a celorlalti.



Asa ca guvernul actual, condus de Iulia Timosenko, a decis ca lui Kucima sa-i fie lasata la dispozitie, pe perioada vietii, casa de lux, dar in loc de doua masini cu patru soferi, "dotarile" sa se restranga la un automobil si doar doi soferi. Pensia, dupa cum spun ziarele de la Kiev, se ajusteaza si ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO