Politică externă

Zeci de arestari in Turcia, pe fondul speculatiilor privind o lovitura de stat

15.07.2008, 19:39 17

Un procuror turc a anuntat ieri ca a pus sub acuzare 86 de persoane, banuite ca au format o grupare terorista care viza sa inlature de la putere Guvernul.
Procurorul Aykut Cengiz Engin a facut aceste declaratii intr-o conferinta de presa, dupa luni de speculatii cu privire la o lovitura de stat, fapt care a alimentat tensiunile politice in Turcia.
"Acuzatiile se refera la infractiuni precum formarea unui grup terorist sau incercarea de a da jos Guvernul prin forta", a declarat Engin.
Printre cei acuzati de a planui rasturnarea guvernului se numara generali in rezerva, jurnalisti si intelectuali. Suspectii au fost retinuti in cadrul anchetei privind o grupare ultra-nationalista, ancheta declansata cu un an in urma, dupa descoperirea unei ascunzatori cu arme. In urma anchetei, 36 dintre suspecti au fost pusi sub acuzare pentru a fi infiintat o organizatie avand ca scop rasturnarea guvernului, iar alti 50 pentru a-i fi ajutat.
Arestarea a fost facuta pe fondul speculatiilor ca operatiunea e folosita ca o contramasura impotriva adversarilor (formata in mare parte din armata) politici care acuza guvernul ca ameninta statutul laic al Turciei. Secularistii considera ca permiterea purtarii valului islamic in universitati de catre AKP este cel mai bun exemplu pentru a evidentia intentia partidului de a instala islamismul in Turcia.
De asemenea, scena politica din Turcia este cu atat mai tensionata, cu cat partidul de guvernamant, AKP, este pe cale sa fie interzis, fiind acuzat de activitati antiseculare. Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte in decurs de cateva saptamani in acest dosar.
Presedintele tarii, Abdullah Gul, si premierul Recep Tayyip Erdogan, ambii membrii ai AKP, sunt anchetati in acest caz. Ei impreuna cu partidul resping acuzatiile pe care le-au pus pe seama unei campanii impotriva formatiunii politice.
In lupta care se desfasoara intre partidul de guvernamant, care isi are originile in islamism, si adversarii sai adepti stricti ai statutului laic, ambele parti spun ca acuzatiile impotriva lor au motivatii politice.
Aceasta disputa duce insa la nemultumirea populatiei, care considera ca aceasta polarizare a tarii dauneaza atat imaginii internationale a Turciei, cat si sanselor de intrare in Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO