Politică

Predoiu: În România, corupţia a devenit o afacere riscantă

 Predoiu: În România, corupţia a devenit o afacere riscantă

Autor: Catalin Lupasteanu - Mediafax

03.05.2012, 14:30 665

Ministrul demis al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că, în România, corupţia a devenit "o afacere riscantă", arătând că atunci când un "profesionist" cere bani ca să dea mai departe şi "să rezolve treburile, cel care dă aceşti bani este "într-o belea".

"Când ai în faţă un avocat sau un notar care-ţi furnizează un serviciu profesional corect, eşti sigur că eşti pe mâini bune. Când ai în faţă un altfel de profesionist, care îţi cere bani ca să rezolve treburile dând bani mai departe, eşti într-o belea, care mai devreme sau mai târziu vine şi peste capul tău, pentru că în România corupţia a devenit o afacere riscantă", a spus Cătălin Predoiu, la conferinţa "Transparency and Business - Transparenţa şi mediul de afaceri", organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană, Ambasada Germaniei şi de agenţia Mediafax.

Demnitarul a subliniat că este nevoie de integritate în aceste profesii, pentru că altfel toate eforturile din justiţie şi din mediul de afaceri sunt viciate.

"Cum ar putea justiţia să sprijine mediul de afaceri? În primul rând să fie profesie, adică să-şi asigure în profesie un standard care să facă inutile alte practici, care să implementeze un spirit de respect reciproc între profesionişti, care să facă astfel încât neprofesioniştii să fie îndepărtaţi, marginalizaţi şi, dacă se poate, eliminaţi din toate profesiile juridice, fie că vorbim de avocatură, de practicieni în organizare şi lichidare, de contabili, de consultanţi fiscali", a precizat Predoiu.

El a subliniat că şefii acestor profesii - barouri, camere notariale sau filiale ale Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganziare şi Lichidare - trebuie să ştie să implementeze politici disciplinare care să elimine din profesie pe cei care nu au de-a face cu profesia, "au de-a face cu altceva".

"Este inacceptabil ca în aceste profesii să avem oameni care încalcă legea. Reputaţia mediului juridic, reputaţia unei ţări se construieşte şi pe profesionalism, pe profesionalismul şi integritatea profesiilor de avocat, de notar, lichidator etc.", a mai spus Cătălin Predoiu.

Transparenţa şi mediul de afaceri, experienţa Justiţiei în România şi Germania, experienţa companiilor cu sectorul public în Germania şi România, informaţii practice legislative pentru companii sunt teme ale conferinţei "Transparency and Business - Transparenţa şi mediul de afaceri", organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană, Ambasada Germaniei şi Agenţia de presă Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO