Politică

Premierul Boc in Parlament: Adio bugetarilor de lux!

Premierul Boc in Parlament: Adio bugetarilor de lux!

Guvernul Emil Boc are o sustinere parlamentara de aproape 70%, stransa de la PD-L, PSD si minoritati

22.12.2008, 19:24 12

Boc a prezentat programul de guvernare si prioritatile viitorului sau guvern in fata Legislativului, care urma sa-i acorde votul de incredere pentru a-si incepe activitatea.

"Lipsa comenzilor din productia autohtona e cronica, iar deficitul bugetului consolidat este de 4% din PIB si cel a deficitului de cont curent este de 13% din PIB", a aratat Boc.
Premierul Emil Boc a primit votul de investitura dupa ce ministrii guvernului sau au fost acceptati de comisiile de specialitate la finele saptamanii. Guvernul lui Emil Boc va avea astazi prima sedinta in care, potrivit spuselor minis-trului economiei Adriean Videanu, va adopta o ordonanta de urgenta pentru a reduce cu 20% cheltuielile din sectorul public.
De aceea, guvernul Boc va fi, po-trivit spuselor premierului, unul extrem de econom si va lua "masuri foarte dure", intrucat veniturile statului au inceput sa scada pe fondul crizei econo-mice cu 10% in fiecare luna.
"Nu ne permitem sa irosim banii incredintati de cetateni pe cheltuieli inutile si sfidatoare, pe masini si birouri de lux, pe calatorii si prime fara noima. Vom reduce cheltuielile administratiei cu pana la 20% si stiu ca nu am o veste buna pentru colegii mei din administratie, dar va trebui sa facem ceea ce trebuie si mai putin ceea ce ne place", a spus Boc. De altfel, ministrul economiei Adriean Videanu a declarat pentru ZF ca reducerea cheltuielor din sectorul public va fi una dintre primele masuri ce vor fi luate de noul Guvern. Potrivit acestuia, chiar astazi noul guvern ar putea decide prin ordonanta de urgenta reducerea cu 20% din administratie.
"Demnitarii publici vor fi primii care vor strange cureaua in aceste vremuri grele", a declarat in fata Parla-mentului Emil Boc, care a aratat ca are doua mesaje pentru demnitari: vor munci mai mult si vor trebui sa se multumeasca cu ce au in acest moment, adica cu aceleasi masini, biruri si canapele. "Adio bugetarilor de lux cu salarii de 30-40.000 de euro pe luna. Vom scapa de salarii bugetare de lux si de grija primelor: primele nu vor fi nici mai mari, nici mai mici, s-ar putea sa nu fie", a mai spus Boc in timpul discursului.
Boc, a precizat in fata plenului reunit al Parlamentului ca Guvernul pe care il va coordona va suspenda pentru un an plata drepturilor banesti pen-tru membrii Consi-liilor de Administratie la societatile cu capital de stat.
Premierul desemnat a precizat, totodata, ca noul Executiv va introduce un moratoriu pe o perioada de 12 luni prin care se interzice achizitionarea de bunuri si servicii, inclusiv obiecte de inventar neesentiale pentru functionarea la parametri optimi a institutiilor publice.
Seful PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a votat impotriva guvernului pentru ca programul acestuia "nu are nicio idee"Cu toate acestea, Emil Boc a atras atentia asupra faptului ca actuala criza nu va fi un pretext pentru a nu face reforma.
"Criza in sine nu este o scuza pentru a nu face reforma. Mandatul nostru nu este criza, ci rezolvarea ei si continuarea reformelor. Mandatul nostru are patru ani si il vom duce riguros pana la capat pentru a atinge, indiferent de obstacole, obiectivul national numarul unu: modernizarea Romaniei", a afirmat Boc.
Tot la inceputul discursului, premierul Boc a sustinut ca alianta intre stanga si dreapta, adica intre PSD si PD-L, este obligata sa dea "centrul", intrucat nu putem vorbi de un "popor de stanga sau de un popor de dreapta". Boc sustine ca guvernul sau va cauta sa gaseasca un echilibru intre virtutile economiei libere si rolul statului in economie.
Boc a propus si un pact national pentru dezvoltarea infrastructurii.
O alta prioritate a viitorului Guvern va fi atingerea unei tinte de 45% din salariul mediu brut pe economie a punctului de pensie in conditiile suste-nabilitatii sistemului public de pensii.
Boc a adaugat ca Executivul isi propune, totodata, si asigurarea unei pensii sociale minime garantate care sa completeze pensia pana la 350 de lei lunar pentru toti pensionarii cu cuantumul pensiei sub aceasta suma, finantata din bugetul de stat. El a precizat ca, in acest sens, se vor respecta doua principii: al contributivitatii si al solidaritatii.
"Cred ca este normal ca atunci cand vorbim de o crestere a pensiilor cu 20% sau 30% sau 10%, trebuie sa ne uitam sa vedem cat ne permite bugetul asigurarilor sociale pentru a mari pensiile, pentru ca acesti bani rezulta din contributiile noastre pentru sistemul de pensii", a declarat Boc.
"Aici trebuie sa realizam o solidaritate a noastra: ceea ce va putea permite sistemul asigurarilor sociale vom da in mod unitar tuturor, ce nu, insa, vom lua de la bugetul de stat din impozite si taxe si va trebui sa dam potrivit prin-cipiului solidaritatii - celui cu pensie mai mica un cuantum mai mare", a adaugat Boc.
Boc a spus ca Executivul va incerca sa mareasca pensiile tinand cont de resursele financiare existente in bugetele de stat si de asigurari sociale.
Pentru a fi validat, Guvernul avea nevoie de votul majoritatii parlamentarilor. Acest lucru nu reprezenta o problema, din moment ce PSD si PD-L (partidele din care va fi format noul Cabinet) controleaza 329 de mandate din totalul de 471 din Parlament (in sala au fost prezenti 449 de parlamentari).
Prin urmare, cele doua formatiuni au impreuna suficiente voturi pentru ca guvernul sa primeasca fara probleme votul Legislativului. PNL si UDMR, care si-au anuntat intentia de a vota impotriva Guvernului PDL-PSD, au impreuna 124 de mandate.
Pe langa programul de guvernare, Emil Boc a prezentat si lista membrilor cabinetului sau. Toti cei 19 ministri, impreuna cu vicepremierul Dan Nica, au primit la sfarsitul saptamanii trecute avizul pentru portofoliile pe care le ocupa de la comisiile de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului.
Dupa validarea de catre Parlament, membrii viitorului Guvern urmau sa mearga aseara la Cotroceni, pentru a depune individual juramantul de preluare a functiei in fata presedintelui Traian Basescu.
Dupa discursul premierului desemnat Emil Boc au urmat dezbaterile, grupurile parlamentare avand posibilitatea de a se pronunta asupra programului de guvernare si a viitorului Guvern.
Social-democratul Ion Toma, liderul grupului PSD din Senat, a declarat ca majoritatea PD-L-PSD era singura formula care putea asigura stabilitatea in contextul crizei economice globale, iar criteriul ei de evaluare este eficienta.
Toma a afirmat ca atat PD-L, cat si PSD ar fi gasit "scuze suficiente" pentru a respinge formula de guvernare rezultata din coalitia dintre cele doua partide. "La situatii exceptionale se impun solutii exceptionale. Singurul criteriu de evaluare a acestei coalitii este eficacitatea, nu culoarea politica. A aduce criza in politica, in conditiile in care Romania este in criza, este un gest de iresponsabilitate", a declarat liderul PSD.
La randul sau, liberal-democratul Mircea Toader a declarat ca PD-L si PSD au demonstrat ca pot trece peste animozitatile existente de multi ani si ca parteneriatul dintre cele doua partide
s-a constituit si din cauza situatiei finaciare mondiale. De aceea, viitorul Guvern va fi unul pentru criza si nu de criza, a mai spus Toader.
"In fata acestei amenintari privind criza financiara mondiala, trebuia o pavaza puternica si, de aceea, s-a decis formarea acestui guvern bazat pe o majoritate puternica", a spus Toader.
 
 
Tariceanu catre Boc: Ori sunteti neinformat, ori sunteti dezinformat, ori nu va pricepeti
 
Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu, liderul deputatilor liberali, a criticat de la tribuna Parlamentului programul de guvernare prezentat de premierul desemnat, Emil Boc. "Azi
s-a mai spulberat un mit, ca PD-ul este un partid de dreapta. Am auzit de prea multe ori in discursul domnului Boc cuvantul "stat" si mai putin cuvantul "investitii". Cand a prezentat cifrele referitoare la plata salariilor,
m-am aflat intr-o dilema. Domnul Boc este ori neinformat, ori dezinformat, ori nu se pricepe. Salariile si pensiile se platesc", a spus Calin Popescu- Tariceanu.
Fostul premier a mai spus ca programul de guvernare nu contine nicio idee, nicio solutie si nu are nicio viziune legata de criza economica globala si ca masurile de reducere a impactului crizei sunt prea putine.
"Ceea ce am inteles din acest program este ca se renunta la cota unica de impozitare, care a fost un succes", a spus fostul premier. El a criticat de asemenea si faptul ca programul prezentat de Boc nu are un nume si a sugerat ca acesta ar putea sa se numeasca pur si simplu programul Basescu-PSD.
 
 
Guvernul Emil Boc:
 
  • Premier: Emil Boc
  • Vicepremier: Dan Nica
  • Ministrul internelor si administratiei: Gabriel Oprea
  • Ministrul economiei: Adriean Videanu 
  • Ministrul finantelor: Gheorghe Pogea
  • Ministrul dezvoltarii regionale: Vasile Blaga
  • Ministrul apararii: Mihai Stanisoara
  • Ministrul afacerilor externe: Cristian Diaconescu
  • Ministrul justitiei: Catalin Predoiu
  • Ministrul agriculturii: Ilie Sarbu
  • Ministrul muncii: Marian Sarbu
  • Ministrul educatiei: Ecaterina Andronescu
  • Ministrul sanatatii: Ioan Bazac
  • Ministrul transporturilor: Radu Berceanu
  • Ministrul mediului: Nicolae Nemirschi
  • Ministrul pentru IMM si comert: Constantin Nita
  • Ministrul comunicatiilor: Gabriel Sandu
  • Ministrul turismului: Elena Udrea
  • Ministrul tineretului si sportului: Monica Iacob Ridzi
  • Ministrul culturii: Theodor Paleologu
  • Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul: Victor Ponta
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO