Politică

PRM, cuiul lui Pepelea in revizuirea Constitutiei

03.09.2003, 00:00 20

Dupa cinci zile de dezbateri ample, senatorii au adoptat luni seara proiectul de revizuire a Constitutiei, cea mai importanta lege dezbatuta in Parlament in cursul acestui an. Intr-o luna, noua Constitutie va fi supusa referendumului popular.
Noua Constitutie are girul politic al tuturor partidelor parlamentare, mai putin cel al PRM. Partidul condus de C.V. Tudor nu a participat la dezbaterile din Comisia Constitutionala - unde juristi remarcabili din toate partidele au dezbatut aproximativ un an noua formula constitutionala - iar la voturile finale din Camera Deputatilor si Senat parlamentarii PRM au parasit sala de sedinta. Mai mult, PRM a anuntat ieri ca va sesiza Curtea Constitutionala. Nemultumirea acestui partid este ca in comisia parlamentara care va media intre textul de la Camera Deputatilor si cel de la Senat, nu a fost inclus nici un parlamentar al PRM.
 Cu exceptia PRM, care nu a considerat o prioritate revizuirea Constitutiei, celelalte partide s-au implicat, aducand in discutie aproximativ 200 de propuneri de modificare. De departe, s-a remarcat UDMR, prin solicitarile maximale specifice: eliminarea sintagmei "stat national" din primul articol al Legii fundamentale, eliminarea precizarii "limba romana este limba nationala", folosirea limbii minoritatilor nationale in justitie si administratie. Insa, in pofida intelegerii politice pe care o are cu PSD, Uniunea nu a primit satisfactie deplina. Data fiind procedura stabilita de la inceputul discutiei, anume ca orice propunere sa fie adoptata cu votul a doua treimi dintre parlamentari, dar si opozitia ferma a unor parlamentari ai PSD, unele amendamente ale UDMR au fost respinse fara echivoc, iar altele modificate considerabil. Astfel, cel mai important castig al UDMR din modificarea Constitutiei este dreptul stipulat pentru minoritatile nationale de a folosi limba materna in justitie si administratie, insa, prin intermediul interpretului.



Sa se revizuiasca primesc ....
Desi initial partidele isi propusesera ca revizuirea Constitutiei sa aiba drept scopuri alinierea la noile cerinte de integrare in UE si NATO si reforma politica, pe parcursul discutiilor, in ceea ce priveste al doilea obiectiv, elanul parlamentarilor s-a temperat. Numarul parlamentarilor a ramas neschimbat - desi se propusese reducerea lor considerabila -, Parlamentul va fi in continuare bicameral iar cele doua Camere legislative vor fi diferentiate doar prin tipurile de legi pe care le dezbat. Traseismul politic nu va fi nici in virtutea noii Constitutii sanctionat. Un pas inainte s-a facut insa in restrangerea imunitatii parlamentare doar la opiniile politice, de la sfera vasta care ajungea pana la acceptul Parlamentului in cazul in care un parlamentar era urmarit penal. In privinta mandatului prezidential, parerile sunt inca impartite: deputatii vor prelungirea la cinci ani, in timp ce senatorii opteaza pentru formula actuala de patru ani.



Principalele modificari Constitutionale:
@ proprietatea este garantata
@ cetatenii UE pot ocupa demnitati publice dupa aderarea Romaniei la UE si pot fi proprietari de terenuri.
@ Serviciul militar nu mai este obligatoriu
@ Revolutia din Decembrie 1989 este precizata in textul Constitutie
@ Activitatea Camerei si Senatului va fi diferentiata
@ Imunitatea parlamentara se restrange doar la declaratii politice
@ Presedintele nu-l poate revoca pe premier
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO