Politică

Procesul suspendarii presedintelui, "blocat" de alegerile europene

01.02.2007, 19:27 13

Un eventual referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu nu poate fi organizat mai devreme de jumatatea lui mai, in cazul in care alegerile pentru Parlamentul European raman stabilite la data de 13 mai.
Practic, pana dupa alegerile pentru Parlamentul European nu poate fi organizat niciun referendum, intrucat legea referendumului interzice consultarea populatiei (indiferent daca este locala sau nationala), simultan cu desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare, locale sau a celor pentru Parlamentul European ori cu mai putin de sase luni inainte de data alegerilor mentionate.
Este vorba despre aceeasi prevedere din legea referendumului pentru care Basescu a intors proiectul de la promulgare, argumentand in solicitarea de reexaminare ca reglementarile sunt "excesive si nejustificate" si constituie o incalcare a Constitutiei.
Exista cel putin doua posibilitati. Data alegerilor ramane 13 mai, fara a se tine cont de procedurile parlamentare pentru suspendarea presedintelui.
In aceasta situatie exista riscul insa de a decala alegerile brusc cu sase luni daca Parlamentul aproba intre timp suspendarea presedintelui (dupa votul parlamentarilor referendumul trebuie organizat in 30 de zile, conform prevederilor constitutionale). Inainte de a vota suspendarea presedintelui, Parlamentul trebuie sa primeasca un aviz de la Curtea Constitutionala, care nu are insa un termen pentru
a-si spune parerea, asa ca in asteptarea acestui aviz, procedurile pot fi intarziate.
O alta posibilitate este ca partidele sa stabileasca, prin consens, amanarea datei alegerilor pana in toamna, in asteptarea clarificarii procedurilor pentru suspendarea presedintelui.
Liberalii au adus in discutie aceasta din urma posibilitate, invocand un blocaj institutional la nivel national, in conditiile in care se vorbeste de organizarea in prima jumatate a anului de un referendum pentru suspendarea presedintelui, de posibilitatea introducerii unei motiuni de cenzura si despre convocarea alegerilor.
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, i-a cerut premierului Calin Popescu-Tariceanu sa organizeze consultari cu partidele politice in privinta datei alegerilor pentru Parlamentul European.
"Nu exista niciun fel de problema prin amanarea alegerilor, deoarece, potrivit Tratatului de aderare, Romania este obligata sa organizeze in primul an dupa admitere alegeri pentru Parlamentul European, ceea ce inseamna tot cursul anului 2007", a explicat ieri si vicepresedintele PNL Teodor Melescanu.
Partidele au mentinut insa un ton rezervat cu privire la propunea liberalilor. Democratul Vasile Blaga a spus ca exista deja o decizie, luata in urma cu o saptamana, insa alti democrati au adoptat un ton dur, acuzand ca propunerile liberalilor vin ca o reactie la faptul ca PD a renuntat la a candida pe liste comune cu PNL la alegerile pentru PE. Liberalii au infirmat aceasta teorie, aratand ca discutii pe acest subiect au avut loc saptamana trecuta.
Si liderul PSD Mircea Geoana, cel care a initiat dezbaterea privind suspendarea presedintelui, a avut un mesaj similar, aratand ca exista un calendar deja stabilit pentru alegerile europene si ca "europenele" se vor decala oricum.
Deputatul PRM Lucian Blocas a vorbit de argumente pro si contra (la pro a indicat instabilitatea politica, iar la contra, depasirea statutului de provizorat al reprezentantilor Romaniei in PE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO