Politică

Procurorul şef al DNA: Nu vom rezolva corupţia din sănătate doar arestând

Procurorul şef al DNA: Nu vom rezolva corupţia din...

Autor: Andreea Traicu

23.05.2016, 12:00 259

"E ingrijorătoare lipsa unor strategii de prevenire şi lipsa modificării unor proceduri care au dus la comiterea unor astfel de fapte. Chiar săptămâna trecută DNA a prins în flagrant un manager de spital care în octombrie 2014 a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi nu şi-a pierdut funcţia. Trebuie să se ia măsuri de prevenire, schimbate procedurile, funcţionarii care sunt condamnaţi să îşi piardă funcţiile. În ultimii ani, DNA a investigat şi medici şi funcţionari din sistemul de sănătate. Acest lucru ne dovedeşte că nu vom rezolva corupţie din sănătate doar arestând şi trimiţând oameni în judecată", a declarat luni procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Precizările au fost făcute la un eveniment organizat de Direcţia Naţională Anticorupţie, intitulat “Corupţia în sistemul de sănătate - prevenire şi investigare. Experienţă, bune practici şi provocări”, la grupul de lucru participând reprezentanţi ai autorităţilor anticorupţie şi ai instituţiilor poliţieneşti din nouă state membre şi non-membre UE.

Procurorul şef al DNA a precizat că sunt anchete în desfăşurare privind achiziţiile publice în sistemul sanitar.

"Avem foarte multe anchete care vizează achiziţii publice. Pot să vă spun că avem în derulare mai multe anchete care vizează achiziţii publice de la diferite spitale. Nu vă pot confirma pentru ce produse pentru că aceste investigaţii sunt confidenţiale. Când vom demara procedura de inculpare, vom anunţa public".
De asemenea, Codruţa Kovesi, a precizat că este necesar ca şi firmele străine implicate în proceduri frauduloase de achiziţie în sistemul sanitar ar trebui să răspundă în faţa legii.

"O treime din preşedinţii de consilii judeţene din România sunt trimişi în judecată pentru corupţie iar o parte dintre ei au fost investigaţi pentru fapte în legătură cu achiziţii din domeniul sănătăţii sau finanţarea unor servicii prestate de firme pe care le controlau. (...) În corupţia din sistemul de sănătate sunt implicate şi firme străine, de aceea pentru DNA reprezintă o prioritate tragerea la răspundere penală atâta a persoanelor juridice române cât şi străine care se ocupă de comercializarea medicamentelor şi echipamentelor medicale şi care dau mită", a mai declarat Kovesi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO