Politică

PSD accepta imprumutul extern, dar pune in continuare conditii

PSD accepta imprumutul extern, dar pune in continuare conditii

Mircea Geoana, presedintele PSD: In opinia noastra, un deficit bugetar de 4% din PIB sau mai mult va trebui sa reprezinte o forma de garantare a faptului ca resursele pentru pensii si salarii vor ramane neafectate.

24.03.2009, 00:00 16

Ce vrea PSD: protejarea masurii de cumparare a oamenilor cu salarii si pensii mici, evitarea dis-ponibilizarilor si suplimentarea resurselor de la Ministerul Muncii pentru masurile de protectie sociala activa.

De asemenea, PSD nu vede cum, in actualele conditii, ar putea fi mentinut deficitul de 2% prevazut de legea bugetului. Potrivit lui Geoana, actualul deficit bugetar de 2% va fi modificat, un deficit de 4% reprezentand o garantare a fondurilor de pensii si salarii.
Conducerea PSD s-a intalnit ieri cu delegatia FMI, dupa ce, de mai multe zile, social-democratii au lasat sa se inteleaga ca ar fi impotriva unui acord de imprumut de la FMI. Suspiciunea PSD: nu poti sa te imprumuti inainte de a sti ce faci cu banii. Conditiile prealabile ale PSD: din banii imprumutati sa fie finantate doar institutiile statului si nu afacerile private, iar acordul sa nu-i afecteze pe cei cu venituri modeste.
Mircea Geoana, a sustinut ieri ca in discutiile cu FMI PSD a insistat pentru respectarea unor conditii: recladirea increderii investitorilor in economia romaneasca, protejarea puterii de cumparare a celor cu venituri mici, suplimentarea bugetului Ministerului Muncii pentru masuri de protectie sociala activa, relansarea creditarii in economie.
"In opinia noastra, un deficit bugetar de 4% din PIB sau mai mult va trebui sa reprezinte o forma de garantare a faptului ca resursele pentru pensii si salarii vor ramane neafectate", a adaugat el. Liderul PSD a evitat sa comenteze pe tema conditiilor din acord, afirmand ca acestea sunt propuneri confidentiale pana cand cele doua parti nu ajung la un numitor comun. El a mentionat, totusi, ca printre conditiile impuse de FMI sunt unele legate de cheltuielile publice, de masa salariala, de adoptarea unei legi a salarizarii unice, de administrarea bugetelor companiilor de stat.
"In rest, exista o marja de flexibilitate destul de pronuntata. (...) In anumite zone sunt mai relaxati pe zone sociale, mai precauti pe costurile sociale decat in anii precedenti", a mai spus Geoana.
La finalul intalnirii cu FMI, Geoana a afirmat ca propunerile avansate de social-democrati ar fi fost acceptate in proportie covarsitoare de reprezentantii institutiei. "Am retinut si va fi prezent in textul acordului ca vor continua sa existe pentru cei cu venituri mici din sectorul public acele cresteri salariale care sa permita sa suporte si sa le protejeze puterea de cumparare", a afirmat Geoana.
In aceasta saptamana PSD va propune, potrivit lui Geoana, un "pachet de stimulare economica", acesta urmand sa cuprinda si banii care ar putea fi contractati de Romania printr-un acord cu FMI.
Potrivit lui Geoana, este nevoie de "solidaritate nationala" si de "maturitate politica" in aceasta criza care a cuprins intreaga planeta. "Este clar ca in aceasta perioada asistam la cea mai ampla recesiune a economiei mondiale din ultimii 79 de ani. Prognoza economica globala arata o crestere de minus 2% pentru 2009, pentru economia globala. Pentru prima data, intreaga economie a planetei se afla in recesiune", a sustinut duminica seara si ieri Geoana.
Nu face insa PSD, care participa la guvernare, un "guvern paralel" avand initiative in afara celor ale Executivului?
Liderul social-democrat spune doar ca PSD are obligatia de a veghea ca banii contractati dintr-un eventual imprumut extern sa fie folositi pentru repornirea creditarii in economie si pentru a nu plati "imprumuturi gresite".
"Partidul nostru are obligatia sa vegheze ca acesti bani sa se reproduca in proiecte, ca acesti bani sa reporneasca creditarea in economia reala si ca acesti bani sa nu rascumpere inca o data dupa ce cei care au facut profit, au luat imprumuturi gresite, pentru ca acum trebuie sa plateasca si dansii."
Saptamana trecuta PSD a pus un set de sapte conditii pentru a fi de acord cu un imprumut extern: banii de la FMI sa finanteze exclusiv sectorul public; acordul sa nu conduca la reducerea locurilor de munca, ci la crearea unui milion de noi slujbe in 5 ani; acordul sa asigure puterea de cumparare a populatiei; creditarea sa fie relansata pe baza angajamentului ca resursele din Romania vor ramane in economia romaneasca; acordul nu va intarzia accesul Romaniei la zona euro; acordul va fi transparent; alocarile pentru sanatate si educatie nu vor fi afectate de acest acord.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO