Politică

PSD il preia oficial pe candidatul Oprescu

PSD il preia oficial pe candidatul Oprescu

Mircea Geoana spune ca principala tinta a PSD este blocarea drumului spre putere a dreptei si in principal a rivalilor din PD-L

04.06.2008, 20:48 10

PSD il sprijina explicit pe Sorin Oprescu in turul doi al alegerilor pentru Primaria Capitalei, dupa ce candidatul social-democrat Cristian Diaconescu a iesit din cursa, fiind creditat cu mai putin de 13% din voturi. Intre Oprescu si candidatul PD-L Vasile Blaga este o distanta mai mica de un procent, 30,2% respectiv 29,5%, potrivit datelor partiale furnizate ieri de Biroul Electoral Central. Cei doi se vor infrunta in turul doi al alegerilor pe 15 iunie.
Conducerea PSD a iesit ieri cu un mesaj indreptat impotriva PD-L, liderul Mircea Geoana anuntand ca partidul recomanda electoratului blocarea dreptei si a reprezentantilor democrat-liberali in turul doi al alegerilor locale.
In ce masura ii va ajuta lui Sorin Oprescu sprijinul declarat al social- democratilor in turul doi al alegerilor ramane de vazut, in conditiile in care senatorul a insistat in discursul de duminica seara, dupa inchiderea urnelor, pe faptul ca este un candidat independent, iar in PSD nu exista consens pentru sustinerea lui.
Vicepresedintele Cristian Diaconescu, fostul candidat la primarie, a spus ieri ca nu il poate sustine pe Oprescu pentru turul doi si a ridicat semne de intrebare asupra sprijinului care i-a fost acordat lui de catre partid in campania electorala, in vreme ce primarul reales al sectorului 2, Neculai Ontanu, a spus ca il va sprijini pe Blaga.
"Eu il sustin pe Blaga!", a spus Ontanu intr-un interviu la Evenimentul Zilei. "Stiu ca la partid s-au facut alte angajamente, dar eu o sa-l sprijin pe Blaga, pentru ca si cu Videanu am facut o echipa buna si am inceput proiecte care trebuie continuate."
Profesorul Cristian Parvulescu spune ca sprijinul PSD l-ar putea defavoriza pe Oprescu in masura in care imaginea fostului presedinte Ion Iliescu, cel mai important suporter al doctorului in partid, se suprapune peste imaginea candidatului.
"Unii comentatori spun ca in 15 iunie nu se va juca meciul Blaga - Oprescu, ci meciul Basescu - Iliescu, iar in aceasta lumina Oprescu ar putea sa piarda procente. De la inceputul campaniei, Oprescu a pierdut mai bine de 10 procente si se afla pe o tendinta descrescatoare. PSD si-ar dori sa inverseze aceasta tendinta, dar nu inteleg de ce PSD a avut aceasta iesire, pentru ca discursul sau a fost anti-partid", spune Parvulescu.
Modul in care va fi sprijinit Oprescu a fost problema principala pe care liderii PSD au dezbatut-o ieri la sedinta liderilor. Iliescu, presedintele de onoare, a pledat pentru un sprijin explicit pentru Oprescu. "E firesc ca Biroul Permanent sa dea azi un mesaj de sustinere pentru Sorin Oprescu. Obiectivul este unul singur: blocarea PD-L si a lui Basescu", a afirmat Iliescu.
In schimb, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a aratat ca este de acord cu sustinerea lui Sorin Oprescu, dar a apreciat ca PSD trebuie sa decida care este cea mai buna strategie pentru a nu-i crea o problema de imagine prin declararea acestei sustineri.
Varianta aleasa de liderii PSD a fost cea a unui sprijin explicit, la care Oprescu nu a reactionat pana la inchi-derea editiei.
Liderul PSD Mircea Geoana a spus ieri dupa reuniunea liderilor social-democrati ca din obiectivul de a bloca reprezentantii dreptei in turul doi decurge sprijinul PSD pentru Sorin Oprescu, Cristian Popescu Piedone (PC) in sectorul 4 si pentru Andrei Chiliman (PNL) in sectorul 1.
"Nu este batalia PSD, este batalia bucurestenilor. Sprijinul nostru va merge catre Sorin Oprescu, la sectorul 4 catre Popescu Piedone si am decis acor-darea de sprijin in turul doi candidatului liberal Andrei Chiliman la sectorul 1", a spus Geoana.
Sprijinirea liberalului (PNL este explicit un partid de dreapta) in defavoarea democrat-liberalului Razvan Murgeanu (PD-L este format pe bazele fostului Partid Democrat, cu platforma de stanga) ridica semne de intrebare ideologice, dupa ce social-democratii au anuntat ca vor vota impotriva dreptei in turul doi al alegerilor locale.
Profesorul Cristian Parvulescu spune insa ca indemnul la vot pro-Chiliman nu este altceva decat o "tranzactionare: PSD il sprijina pe Chiliman, in vreme ce PNL il sprijina pe Opres-cu". "Anuntul lui Geoana nu reflecta altceva decat o anticipare, o asteptare din PNL pentru o alianta cu PSD", a spus Parvulescu.
Liberalii nu au luat inca o decizie in privinta sustinerii vreunuia dintre candidati la Primaria Generala, dupa o sedinta de marti seara in care unii lideri, intre care Crin Antonescu, Puiu Hasotti sau Dan Radu Rusanu au pledat in favoarea lui Oprescu. Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu s-a opus acestei variante, spun surse din partid, intrucat implicarea PNL in cursa dintre candidatii PD-L si PSD ar defavoriza partidul.
Ludovic Orban, candidatul PNL la Primaria Capitalei, nu a venit la sedinta. El s-a plasat pe locul 4 in cursa, cu aproximativ 11%, potrivit datelor partiale.
Chiliman a spus dupa anuntul lui Geoana ca nu are nevoie de indemn la vot in favoarea sa si a interpretat declaratia de sustinere drept o "stratagema" de campanie pentru a scoate alegatorii din sectorul 1 la vot in favoarea lui Oprescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO