Politică

PSD, in "semifinale": Se anunta candidaturile pentru sefia partidului

04.02.2010, 12:27 23

Sedinta PSD, in cadrul careia ar urma sa fie anuntatecandidaturile pentru sefia partidului a inceput laParlamentului.

Consiliul National (CN) al doilea for ca importanta, dupaCongres, decide astazi in ce fel va fi modificat statutulpartidului, decizie care va avea o influenta covarsitoare si asuprafelului in care va arata viitoare conducere. Un lucru important:presedintele Consiliului National este Adrian Nastase, adversar allui Mircea Geoana.

Cel mai important monent este insa cel al anuntariicandidaturilor si nu sunt excluse surprize, refaceri de tabere side aliante.

Pana acum au fost anuntate patru candidaturi, dar practic doartrei dintre ele conteaza: Mircea Geoana (actualul presedinte),Miron Mitrea (care in urma cu cativa ani a pierdut pozitia foarteimportanta de secretar general al PSD in favoarea unui apropiat allui Mircea Geoana, Titus Corlatean) si Cristian Diaconescu(senator, fost ministru de justitie si apoi de externe, dar sicandidat cu rezultate mediocre la ultimele alegeri pentru PrimariaCapitalei).

Momentul cel mai asteptat este insa anuntul candidaturii luiAdrian Nastase (fost prim-ministru, fost presedinte si apoipresedinte executiv al PSD, indepartat din conducerea partidului culargul concurs al lui Mircea Geoana).

Ce-i uneste pe Mitrea si Nastase este aversiunea fata de MirceaGeoana. Marginalizarea lor i se datoreaza. La Congresul din aprilie2005, Nastase facuse un "tandem" cu Ion Iliescu (Iliescupresedinte, Nastase presedinte executiv). Intrarea in cursa a luiGeoana (impins sa candideze de asa-numitul grup de la Cluj, condusde influentul, pe atunci, Ioan Rus) i-a dat peste cap planurile luiNastase. Geoana l-a invins pe Iliescu si astfel Nastase a ajunsintr-o pozitie inferioara acestuia in partid. Nici doi ani maitarziu, el era cu totul indepartat (pretextul a fost problemelesale cu justitia), iar functia sa, presedinte executiv,desfiintata.

Mitrea si-a pastrat pozitia de secretar general pana in 2007,cand, tot la un congres, functia i-a fost suflata de TitusCorlatean, (apropiat de Geoana) care a beneficiat de sprijinul luiViorel Hrebenciuc cel care, "tradand" tabara Iliescu-Nastase ilajutase pe Geoana sa ajunga presedinte in 2005. Lovitura finala pecare Geoana i-a dat-o lui Mirtea s-a petrecut dupa alegerile din2008 cand l-a lasat fara nicio functie in Parlament.
Cat il priveste pe Cristian Diaconescu, chiar daca el nu a avut unconflict public cu Geoana, aversiune exista.

Geoana l-a impins pe Diaconescu sa candideze pentru PrimariaGenerala, doar pentru a impiedica o candidatura din partea PSD alui Sorin Oprescu. Acesta din urma a demisionat din PSD si acandidat ca independent, castigand in final. Diaconescu s-a plansin partid ca nimeni nu l-a sprijinit in cursa electorala - pur sisimplu l-au impins sa candideze si l-au lasat fara sprijin. MarianVanghelie, liderul PSD Bucuresti s-a aliat cu Geoana doar pentru caera adversar al lui Opresu, dar aceasta alianta s-a consolidat intimp.

Nu este exclusa ca cei trei sa se alieze intr-o formula oarecare- probabil Diaconescu candidat la presedintie, Nastase candidatpentru pozitia de presedinte executiv (care va fi reinfiinata) siMitrea pentru pozitia de secretar general.

Taberele

Cine il sprijina pe Geoana: Timisoara (prin liderul ei IlieSarbu), Teleorman (prin Liviu Dragnea), Bucuresti (prin MarianVanghelie, dar sprijinul acestuia a fost destul de evaziv in ultimavreme), Brasovul (prin liderul sau Constantin Nita), Oltul (prinIon Toma) Harghita, Bistrita-Nasaud, Suceava, Iasi, Valcea,Dolj.

Cel mai important sustinator al lui Adrian Nastase este IonIliescu, dar el beneficiaza si de simpatia celor pe care i-a adusla Bucuresti pe vremea cand era prim-ministru. Intre acestia,Victor Ponta (care public spune doar ca nu-l voteaza pe MirceaGeoana).

Miron Mitrea are sprijinul explicit al filialelor Vrancea siConstanta.
Cristian Diaconescu a fost curtat de toate taberele, insa aresprijinul explicit doar al Clujului. El ar putea beneficia insa deaerul de noutate pe fondul asteptarii ca in PSD sa se intample ominune care sa scoata partidul din situatia in care se afla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO