Politică

PSD şi PNL încearcă să se înţeleagă în preziua moţiunii de cenzură

25.10.2010, 23:20 23

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri, dupăîntâlnirea dintre liderii social-democraţi şi cei liberali, căpărţile nu au discutat propunerile de premier făcute de PNL,întrucât PSD a spus că subiectul este abordabil doar după moţiuneade cenzură.

Moţiunea de cenzură intitulată "Moţiunea României majoritare,moţiune populară", iniţiată de opoziţie, a fost prezentată,miercuri, în plenul reunit al Parlamentului. Textul moţiunii are 14pagini. Textul moţiunii va fi dezbătut şi votat miercuri, 27octombrie, cu începere de la ora 11.00. Votul va fi secret cu bile.Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare 236 de voturifavorabile.

Antonescu a spus că discuţiile referitoare la propunerile depremier pentru un eventual guvern de criză al opoziţiei dacămoţiunea de cenzură va trece în Parlament nu au avansat.

"PSD a rămas pe poziţia cunoscută, anume că vom discuta problemaalcătuirii unui nou guvern numai după ce moţiunea va trece, dacă vatrece. În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să acţionăm fiecarecum poate până miercuri, pentru a spori numărul de voturi", aadăugat el. Întrebat ce argumente a invocat PSD pentru a respingepropunerile pe care PNL le avea pentru funcţia de premier al unuiipotetic guvern de criză, Antonescu a răspuns: "Nu s-au discutatpropunerile pe care noi eram pregătiţi să le facem. PSD a spus cădiscuţia despre aşa ceva nu se poartă decât după ce trece moţiuneade cenzură şi dacă va trece. Aşa că nu am mai discutat".

Preşedintele PNL a subliniat că liberalii au avut altă strategieîn privinţa moţiunii de cenzură decât PSD, anume şi propunerea uneivariante explicite de un guvern alternativ. "Nu putem face astasinguri", a menţionat Antonescu.

Întrebat dacă a discutat cu PSD înainte de a lansa numeprezumtive de premier, preşedintele PNL a răspuns: "Adică eutrebuia să cer voie de la PSD ca să am propuneri? Asta nu o să seîntâmple. Ca să port o discuţie cu PSD şi apoi şi cu alţii înlegătură cu acest subiect trebuia să am un mandat de la propriulpartid. Am discutat în partid, nu am făcut niciun anunţ oficial.Pentru asta nu îmi trebuie aprobare de la PSD şi de la niciun altpartid".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, se declară, într-o postare peblog, "uimit" de poziţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în ceeace priveşte propunerile făcute pentru eventualii prim-miniştri aiunui ipotetic guvern PSD-PNL.

Ponta spune că este "uimit" de poziţia lui Antonescu, "deşiprevizibilă ţinând cont de antecedentele sale politice".

"Cum anunţi la presă că ai trei propuneri de prim-ministru şi teaştepţi ca PSD chiar să te ia în serios? E ca şi când eu cumpărceva acţiuni la Microsoft şi fac o conferinţă de presă în care îlanunţ pe Bill Gates că am nişte propuneri pentru preşedinteleCA-ului şi chiar mă mir că nu se conformează!", afirmă Ponta înpostarea de luni de pe blogul personal.

El spune că nominalizările făcute de Antonescu au fost propusefără ca acesta să ştie dacă respectivii iau în calcul o eventualăcandidatură la funcţia de premier.

Liberalii i-ar putea propune pe Klaus Johannis, Stere Farmacheşi Mariana Gheorghe pentru funcţia de premier, în eventualitateaadoptării moţiunii de cenzură a opoziţiei şi a iniţierii unornegocieri pentru constituirea unui guvern "de avarie", conform unorsurse din partid.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a anunţat luni că grupurileparlamentare ale Uniunii nu susţin moţiunea de cenzură depusă deopoziţie şi nu vor participa la vot.

El a declarat după şedinţa comună a grupurilor Uniunii de laSenat şi de la Camera Deputaţilor că această decizie a fost luatăcu votul majorităţii parlamentarilor UDMR.

"Fiind vorba despre un act politic (moţiunea de cenzură - n.r.),răspunsul nostru este la fel, unul politic. Vom fi prezenţi ladezbateri, dar nu vom vota, nu vom participa la vot", a menţionatliderul UDMR.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur adeclarat ieri că democrat-liberalii nu au niciun fel de emoţii lamoţiunea de cenzură a opoziţiei, arătând că parlamentarii coaliţieisunt mai uniţi ca oricând.

Flutur a precizat după şedinţa BPN că parlamentarii PDL şiceilalţi parteneri ai coaliţiei nu vor participa la votul asupramoţiunii de cenzură deoarece consideră că această moţiune estestrict politicianistă.

"Coaliţia a decis, PDL a decis, parlamentarii noştri, aicoaliţiei nu participă la vot. Noi avem o guvernare de dus la bunsfârşit şi sarcina de a susţine Guvernul. Moţiunea este a PSD şiPNL, este dreptul şi obligaţia lor să voteze această moţiune strictpolitică", a afirmat liderul PDL.

El a precizat că în şedinţa de luni a coaliţiei, PDL, UDMR, UNPRşi minorităţile au decis să nu partice la votul asupramoţiunii.

"Nu avem niciun fel de emoţii, parlamentarii coaliţiei sunt maiuniţi ca oricând", a adăugat Flutur.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader a declarat duminică searăcă la întrunirea parlamentarilor cu conducerea partidului s-a decisca la dezbaterea moţiunii de cenzură parlamentarii PDL să rămână însală, dar să nu voteze.

De asemenea, Toader a spus că nici UDMR, nici UNPR nu vor votaîn favoarea moţiunii de cenzură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO