Politică

PSD si PUR merg impreuna in alegeri si vor sa guverneze impreuna

10.09.2004, 00:00 16

PSD si PUR au semnat ieri protocolul privind participatea comuna in alegeri si o guvernate in comun, in cazul in care vor castiga alegerile. Pe landa ce se stia deja - 32 de locuri pe listele electorale ale "Uniunii Nationale PSD plus PUR", - umanistii vor primi in viitorul guvern postul de vicepremier, si cel putin un fotoliu ministerial - cel al IMM-urilor, care va fi reinfiintat. Pentru prima data, si dupa multe semne de intrebare legate de generozitatea PSD, presedintele partidului de guvernamant, Adrian Nastase a recunoscut ieri ca cele 32 de locuri pe liste oferite PUR - 22 la Camera si 10 la Senat - inseamna mai mult decat procentul de 5% din voturi pe care PUR sustine ca il aduce noii aliante. "Inseamna cam 7%. La Camera, 5% inseamna 16-17 locuri. Dar cel care are mai mult trebuie sa dea mai mult". Indirect, Nastase recunoaste ca "a dat" ceva, in vreme ce Dan Voiculescu sustine ca nu a "luat" nimic, in afara de ceea e i se cuvenea.
Ieri, s-a desfasurat congresul de constituire al Aliantei electorale "Uniunea Nationala PSD plus PUR", care spune ca isi propune sa castige alegerile, sa aiba o majoritate parlamentara stabila astfel incat sa poata forma viitorul guvern. In fata a peste 4000 de reprezentanti ai celor doua partide Adrian Nastase a fost reconfirmat candidat la presedintie, iar Mircea Geoana ca prim ministru din partea aliantei. Au fost doua dintre putinele momente cand sala a aplaudat in picioare. A fost atmosfera mult mai sobra - fara baloane si conffeti, oamenii au fost mai ingrijorati decat  in alte reuniuni la care au participat un numar atat de mare de membri ai PSD. Problema listelor electorale a adus multa tensiune in sanul partidului de guvernamant, dar disciplina de partid a invins. Toate documentele au fost votate de congresul comun in unanimitate.
Sigla noii aliante va fi reprezentata de trei trandafiri (semnul PSD) sub care vor fi trecute initialele celor doua partide. Alianta electorala va fi condusa, la nivel central de o Delegatie Permanenta Nationala, formata din cate patru membri din partea fiecarui partid (Adrian Nastase si Dan Voiculescu fac parte din aceasta structura). Se va ocupa intre altele de alcatuirea listelor electorale comune. La nivel national va fi constituit Colegiul Presedintilor, compus din presedintii celor doua partide si cate un membru de fiecare parte. La nivelul judetelor, va fi alcatuita o Delegatie Permanenta Judeteana, compusa din cate trei membri ai fiecarui partid. Este dupa cum se vede o perfecta egalitate intre cele doua partide in structurile de conducere ale aliantei electorale.
In ciuda unei atmosfere care s-a vrut degajate, raman multe probleme, cea mai spinoasa fiind in acest moment colaborarea in teritoriu. Intre cei doi presedinti au existat ieri o diferenta de opinii atunci cand a venit vorba de acest subiect. In mai multe judete, PUR a facut aliante cu PNL si PD, dupa alegerile locale. Dan Voiculescu a sustinut ca acest lucru nu are nici o legarura cu intelegerea electorala semnata ieri. Cu cateva zile inainte sustinuse ca nu-i va obliga pe liderii din teritoriu sa rupa aliantele cu PNLsi PD. "Inteleg situatia delicata a liderilor PUR. Pe de alta parte ne asteptam ca intelegerea de la centru sa coboare si la nivel local.", a spus Adrian Nastase. Mai multi lideri importanti din teritoriu ai umanistilor au lipsit de la congres. Nu a fost Romeo Stavrache - primarul Bacaului - nu au venit sefii filialei din Buzau, care este in conflict cu prefectul si totodata liderul PSD. Nu a fost nici Florin Anghel seful filialei Prahova a PUR, care a anuntat, de altfel, ca pleaca din partid din cauza intelegerii cu PSD.
preponderent liberala "de centru-dreapta", dar a spus ca ideologiile celor doua formatiuni sunt "complementare". Adrian Nastase a spus si el ca progremele celor doua partide sunt "compatibile" adaugand ca "s-a gresit" cand in urma PUR a iesit de la guvernare, pentru ca s-a pierdut un timp pretios.
Nastase a mai spus ca una dintre ratiunile incheierii acestei intelegeri a fost contracararea strategiei Aliantei PNL-PD care era aceea de a "izola" PSD pe plan politic: "Nu le-a mers cu PUR, nici cu UDMR, acum sunt ei cei izolati politic". De altfe, discursurile celor doi presedinti au fost impanate cu atacuri la adresa PNL si PD. Nu au program de guvernare, nu au oameni, nu au viziune, au fost teme reluate de Nastase de mai multe ori in interventiile sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO