Politică

Se caută un autor la guvern pentru "Electorata". Finanţele pasează responsabilitatea la ministrul Voinea. "Nu e la mine, e pe politică fiscală"

Se caută un autor la guvern pentru "Electorata"....

Autor: Ovidiu Tempea

29.05.2014, 15:54 482

"Măsura de restructurare a creditelor a fost propusă de domnul Voinea. Ştie mai multe detalii", a spus joi Petrescu, întrebată într-o conferinţă de presă când şi sub ce formă va fi aplicata măsura de restructurare a creditelor prin facilităţi fiscale.

În urmă cu două luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, afirma că ordonanţa de urgenţă privind schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei nu se regăseşte printre atribuţiile sale, fiind o problemă de politică fiscală.

"Nu e la mine, e pe politică fiscală", a răspuns atunci Voinea, întrebat dacă poate da detalii privind stadiul proiectului de act normativ şi când va intra în vigoare măsura de spijinire a persoanelor cu credite, anunţată de premierul Victor Ponta.

De altfel, Petrescu a refuzat să răspundă la mai multe întrebări pe care le-a calificat ca fiind de competenţa ministrului Liviu Voinea, care nu a fost prezent la conferinţa organizată de Ministerul Finanţelor Publice.

Petrescu a refuzat să comenteze declaraţia ministrului pentru Buget, care a anunţat miercuri că rectificarea bugetară se va aproba, cel mai probabil, în luna august, ceea ce face imposibilă reducerea CAS de la 1 iulie.

Ulterior, Ministrul Finanţelor a spus că Liviu Voinea este singurul calificat să răspundă de evoluţia chelutielilor bugetare, inclusiv despre reducerea fondurilor alocate investiţiilor.

Preşedintele Traian Băsescu declara în aprilie că prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii "electoratei", şeful statului menţionând că doreşte ca Banca Naţonală să nu ajungă în situaţia de a executa dispoziţiile Guvernului.

Ulterior, BNR a răspuns printr-un comunicat în care susţinea că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei a fost concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocând ca semnificativ în acest sens un articol publicat de Voinea pe site-ul Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO