Politică

Seful spionilor a demisionat

Seful spionilor a demisionat
20.03.2007, 18:19 16

Directorul Serviciului de Informatii Externe, Claudiu Saftoiu, a demisionat ieri din functie, la mai putin de jumatate de an dupa ce a fost numit de Parlament. Saftoiu este un apropiat al presedintelui Traian Basescu, fiind, inaintea desemnarii sale in fruntea SIE, consilier prezidential.
Demisia sa a avut loc in aceeasi zi in care cotidianul Adevarul a publicat stenograma audierii sale in comisia parlamentara pentru anchetarea faptelor presedintelui Traian Basescu, saptamana trecuta.
Potrivit stenogramei, Saftoiu a spus ca Serviciul de Informatii Externe face interceptari ale convorbirilor telefonice cu acordul procurorului general al Romaniei si ca serviciul detine aparatura in acest sens.
Potrivit reglementarilor in vigoare, singura autoritate care poate sa faca legal interceptari telefonice este Serviciul Roman de Informatii, cu aprobarea judecatorului, in situatii care ameninta siguranta nationala. Suspiciuni privind ascultari ilegale de catre alte structuri, cum ar fi serviciul intern de protectie al MAI sau cel al Ministerului de Justitie, au existat in trecut. Potrivit unor surse din SIE, serviciul face interceptari fara mandat de la judecator in mod frecvent, intrucat activitatea sa principala este spionajul. "Este o mare confuzie care se face intre SRI si SIE. SIE nu actioneaza pe teritoriul Romaniei si nu poate obtine aprobare de la judecator pentru interceptari", spun sursele citate. Discutiile referitoare la cine are dreptul sa faca sau nu interceptari in Romania au intrat intr-un registru acut in ultimul an de zile, de cand legile securitatii au intrat in dezbatere publica, constituind o sursa continua de conflict intre presedintele Traian Basescu pe de o parte si Partidul National Liberal, pe de alta parte.
Parlamentul a aprobat ieri infiintarea unei comisii speciale care sa analizeze interceptarile ilegale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO