Politică

Statul cauta manager pentru un fond de 4 mld. euro

09.05.2005, 19:36 21

Fostii proprietari de imobile carora nu li se va putea reconstitui dreptul de proprietate vor primi, drept despagubiri, titluri de participare la Fondul de investitii "Proprietatea", care vor putea fi tranzactionate pe Bursa incepand cu anul viitor, afirma, intr-un interviu acordat ZF Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul. Principalul scop al infiintarii Fondului este degrevarea bugetului de efortul acoperirii despagubirilor in cazurile imposibilitatii retrocedarii in natura.

Pachetul de legi privind proprietatea va intra astazi in dezbatere publica.

Valoarea activelor care vor fi administrate de acest fond este estimata la 4 - 4,5 miliarde de euro, a declarat Nicolae Ivan, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a afirmat la Londra, la seminarul Banking on Romania organizat de revista The Banker, cu sprijinul BCR. Suma respectiva ar acoperi circa 80% din cererile de retrocedare estimate a fi depuse.

Fondul va avea o durata de viata de 10 ani, dupa care va fi lichidat, iar activele distribuite detinatorilor de actiuni de la acea data. Ivan a spus ca va fi depusa o cerere de listare a actiunilor chiar la bursa londoneza, in conditiile in care Ministerul Finantelor considera prea mica piata locala.

Principiul de la care pleaca acest pachet legislativ este rezolvarea problemei proprietatii in Romania. Insa, elementul de noutate il reprezinta modalitate de despagubire a fostilor proprietari carora statul nu le poate retroceda imobilele.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul nu a putut preciza care va fi nivelul despagubirilor, argumentand ca o evaluare exacta poate fi facuta dupa ce vor fi cunoscute notificarile inregistrate si persoanele indreptatite sa primeasca despagubiri. "Va fi o suma de ordinul miliardelor de euro. Suma despagubirilor se va reduce cu circa un miliard de euro pentru ca vor creste despagubirile in natura, sedii de partide politice, ambasade, institutii publice", a firmat Olteanu.

Pentru a acorda aceste despagubiri, prin pachetul legislativ se va decide infiintarea Fondului "Proprietatea", incepand cu data de 1 iunie. Pana la 1 noiembrie urmeaza sa se incheie si procesul de selectie a unei companii straine cu reputatie care sa se ocupe de administrarea Fondului. Administratorul va avea libertate deplina de actiune, cu mandatul de a spori valoarea activelor prin diferite plasamente.

Fondul va fi alimentat cu actiuni detinute de AVAS, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerul Telecomunicatiilor, la diverse societati comerciale.

De asemenea, Nicolae Ivan afirma ca in activele Fondului vor fi incluse terenuri, paduri, imobile, creante externe ale statului, precum si sume in numerar.

"Este o miscare foarte curajoasa, dar am considerat ca aduce multe avantaje", a spus Ivan. Multe probleme ar putea aparea la evaluarea activelor din care urmeaza sa fie compus Fondul.

Ministrul Bogdan Olteanu spune ca nu s-a finalizat inca un inventar al societatilor care vor alimenta acest fond: "Lucram la aceasta lista.

Ea va fi facuta publica atunci cand ne vom asuma raspunderea in Parlament asupra legii, pentru un motiv capitalist: unele dintre aceste societati sunt deja cotate la bursa si nu dorim sa alimentam speculatii bursiere cu actiunile acestor societati. Din acest motiv identitatea societatilor si numarul de actiuni care vor intra in acest fond vor fi facute publice cat mai tarziu cu putinta".

Ministrul afirma ca nu vor fi incluse societati in pierdere, cum ar fi, de pilda, cele din domeniul minier, care inregistreaza pierderi foarte mari.

O alta sursa de alimentare a Fondului sunt creantele pe care Romania le are de recuperat de la state precum Irak, Sudan, Mozambic, Libia, Siria, Angola etc. Sunt datorii istorice pe care Romania nu a reusit sa le recupereze. Sunt aceste creante o sursa reala de alimentare a Fondului de investitii?

"Avem de ales intre a obtine un procent mai mic din aceste datorii sau a nu obtine nimic, pastrand creantele in trezoreria Ministerului Finantelor", este de parere Olteanu.

El explica faptul ca aceste creante sunt valori tranzactionabile pe bursele internationale, iar valoarea lor de piata oscileaza intre 5-6-8% si 50-60% din valoarea nominala. Creantele vor fi transferate Fondului Proprietatea la valoarea lor de piata, mai spune ministrul.

Bogdan Olteanu a detaliat calendarul si modalitatea de constituire a acestui fond.

Astfel, in 30 de zile de la aprobarea legilor proprietatii, se va constitui in Ministerul Finantelor o unitate de management provi-zoriu care va prelua actiunile respective de la actualii detina-tori, fie ei minister, fie AVAS. Si, de asemenea, va prelua unele creante.

Aceasta unitate din Ministerul Finantelor va organiza si licitatie publica prin care se va angaja administratorul Fondului.

Constituirea va incepe de indata ce va fi adoptat pachetul legislativ. Astfel incat, in cadrul unui calendar care sa presupuna preluarea actiunilor, licitatia publica, negocierea cu licitatorii selectati si incheierea contractului, dupa care noua etapa, a organizarii fondului de catre administrator si a cotarii sale, toate aceste proceduri sa se incadreze in circa un an de la aprobarea legii. Mai exact, ministrul Bogdan Olteanu sustine ca la inceputul verii viitoare actiunile sa fie cotate la bursa.

De asemenea, ministrul afirma ca nu vor fi alocati bani de la buget pentru alimentarea fondului de investitii.

"Singurele fonduri de la buget vor fi alocate cheltuielilor administrative, de evaluarea imobilelor".

Fondul insusi, spune el, poate sa-si asigure finantari internationale, si aceasta tine de politica fondului.

"Administratorul fondului va putea sa desfasoare o larga gama de operatiuni financiare, inclusiv atragerea de lichiditati, emiterea de obligatiuni", a mai spus Olteanu.

Ministrul a explicat, totodata, mecanismul prin care un fost proprietar poate obtine contravaloarea bunului nerestituit.

Astfel, dupa verificarea dosarului intocmit de autoritatea locala, care constata in baza probelor daca un cetatean este indreptatit sau nu sa primeasca despagubiri, Autoritatea Nationala pentru restituirea imobilelor emite titlu de despagubire. Acesta este in valoare nominala egala cu valoarea stabilita de evaluator.

Cu respectivul titlu de despagu-bire, fostul proprietar se va prezenta la Fondul de investitii, care, potrivit estimarilor ministrului, va incepe sa functioneze la inceputul anului viitor. In schimb, fostul proprietar va primi titluri de participare la Fondul Proprietatea.

Aceste titluri de participare la Fond vor fi cotate la bursa, probabil spre sfarsitul primaverii anului 2006, afirma Bogdan Olteanu.

Din momentul in care vor fi cotate la bursa, ele pot fi vandute in orice moment, la cotatiile cunoscute, ori vor putea fi pastrate pentru a obtine dividendele din partea Fondului si a beneficia de repartizarea cotelor corespunzatoare din active in momentul lichidarii, adica peste 10 ani. Pe de alta parte, titlul de despagubire eliberat de Auto-ritatea pentru restituirea proprietatilor este un titlu tranzactionabil.

Aceasta inseamna ca daca o persoana nu doreste sa astepte pana cand Fondul va fi cotat la bursa, poate sa vanda titlul respectiv chiar inainte de constituirea Fondului.

mirela.luca@zf.ro, razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO