Politică

Tariceanu a platit pentru ca nu a tinut PNL la guvernare. Ce va face Antonescu?

Tariceanu a platit pentru ca nu a tinut PNL la guvernare. Ce va face Antonescu?
22.03.2009, 21:43 56

Principal motiv pentru care Calin Popescu-Tariceanu a pierdut presedintia PNL in favoarea lui Crin Antonescu este, spun unii dintre cei care au votat impotriva sa la congresul PNL de la finele saptamanii, faptul ca nu a tinut partidul la guvernare.
"Multi s-au asteptat sa ramanem la guvernare. Acesta este motivul pentru care a fost schimbat Tariceanu", spune fostul ministru de externe Adrian Cioroianu.
Imediat dupa ce Tariceanu a decis ca PNL trece in opozitie, fostul vicepresedinte Ludovic Orban, acum al doilea om in partid, tuna: "Iesirea de la guvernare este o greseala majora. Oamenii din filiale se plang ca sunt dati afara, lasati pe drumuri". Or, tocmai oamenii din filiale, cei din judete, au impus congresul extraordinar al partidului si l-au schimbat pe Tariceanu cu Antonescu. Diferenta de scor a fost neasteptat de mare: peste 300 de voturi din 1.400 in favoarea lui Antonescu.
Acum Antonescu promite revenirea partidului la guvernare. Dar cum? Poate fi vorba despre o intentie de a impinge spre o remodelare a coalitiei de guvernamant? O apropiere de PD-L cum s-a vorbit? Nu exista niciun motiv pentru care PNL ar trebui sa intervina pentru schimbarea actualei coalitii guvernamentale, a declarat ieri Crin Antonescu.
"Eu, din statura de presedinte al PNL, nu intentionez sa intervin pentru schimbarea coalitiei aflate la guvernare. Noi suntem in opozitie, iar un partid trebuie sa fie mereu pregatit pentru a intra la guvernare", a spus Antonescu, care a adaugat ca cel putin pana la alegerile prezidentiale din acest an nu exista niciun motiv pentru ca lucrurile din actuala coalitie sa se schimbe.
"Nu exista nicio intentie de schim-bare a majoritatii, ci de a ne continua rolul din opozitie", a mai spus Antonescu. Potrivit lui Antonescu, actuala majoritate guvernamentala este una mare, neputandu-i spune solida, "cea mai mare majoritate din '90 incoace".
Cand a castigat partidul, Antonescu si-a anuntat si candidatura pentru alegerile prezidentiale din toamna. De ce este obsedat PNL de Traian Basescu si nu de propriile-i sanse?
Antonescu sustine ca face referire mereu la Traian Basescu cand vorbeste de intrarea intr-o astfel de competitie, deoarece el este "detinatorul titlului in acest moment". Presedintele PNL admite ca alegerile prezidentiale vor fi foarte dure si ca va fi foarte dificil pentru a intra in turul doi alaturi de Traian Basescu. El a tinut sa precizeze ca nu-l exclude din ecuatia alegerilor prezidentiale pe Mircea Geoana si ca nu va fi o lupta intre doi candidati, ci in trei.
Antonescu a negat ieri faptul ca si-ar depune mandatul de presedinte al PNL in cazul unei infrangeri la alegerile prezidentiale, asa cum a fost lasat sa se inteleaga in cadrul unei emisiuni televizate la sfarsitul saptamanii trecute. El a precizat ca "in cazul intrarii in competitia pentru Cotroceni, statutul de presedinte al PNL ar fi mai putin interesant".
Congresul PNL de saptamana trecuta a adus nu doar schimbarea presedintelui. Ludovic Orban, cel care si-a exprimat deschis sustinerea pentru Antonescu, a fost ales in functia noua de prim-vicepresedinte in aceasta functie cu 947 din voturile delegatilor la Congresul extraordinar al partidului, in timp ce contracandidatul sau, Romeo Stavarache, a primit 354 voturi, 11 voturi fiind nule.
Orban si Stavarache au fost singurii ramasi in cursa, dupa ce ceilalti doi candidati, Marian Petrache si Teodor Atanasiu, din tabara lui Calin Popescu- Tariceanu, s-au retras in ultimul moment, vazand de fapt ca partida este pierduta dupa infrangerea fostului presedinte.
Sambata spre duminica au fost alesi si cei 14 vicepresedinti ai PNL. Astfel, in urma votului, Cristian Anghel, Varujan Vosganian, Norica Nicolai, Marin Almajan, Mircea Muntean, Romeo Stavarache, Dan Radu Rusanu, Raducu Filipescu, Rares Manescu, Aristotel Cancescu, Daniel Chitoiu, Mariana Campeanu, Relu Fenechiu, Vlad Mo-iescu au fost alesi in functia de vicepresedinte. Marele perdant a fost Teodor Melescanu, care s-a clasat pe locul al 15-lea.
Aliatii lui Tariceanu nu au reusit sa intre nici in Biroul Permanent Central (BPC). Astfel, Dan Motreanu, Teodor Atanasiu, Puiu Hasotti, Cristian David si Eugen Nicolaescu nu au fost alesi in BPC.
Cei 21 care au reusit sa obtina votul delegatilor PNL pentru a intra in acest organism sunt: Varujan Vosganian, care a obtinut 900 de voturi, Cristian Anghel, Cristian Busoi, Dan Radu Rusanu, Norica Nicolai, Radu Stroe, Aristotel Cancescu, Relu Fenechiu, Daniel Chitoiu, Teodor Melescanu, Nini Sapunaru, Mariana Campeanu, Rares Manescu, Vlad Moisescu, Gigel Stirbu, Adrian Semcu, Mihai Voicu, Stejarel Olaru, Ionel Chirita, Victor Paul Dobre si Cornel Popa.
Congresul PNL nu a scapat insa de comentariile celorlalti lideri politici.
Potrivit vicepresedintelui PD-L Valeriu Stoica esecul lui Calin Popescu-Tariceanu reprezinta nota de plata pentru refuzul de a intra la guvernare.
Stoica a argumentat ca una din cele cinci greseli fundamentale ale lui Tariceanu a fost refuzul propunerii PD-L de a intra la guvernare, unde i s-a oferit sefia Camerei si jumatate din ministri, iar prin votul Congresului a achitat nota de plata.
La randul sau, ministrul transporturilor Radu Berceanu, a declarat ca prin declaratiile facute de unii dintre delegatii liberali participanti la Congresul extraordinar, PNL demonstreaza ca "se invarteste in jurul presedintelui Traian Basescu si ca este preocupat in cel mai inalt grad de acesta".
Berceanu a sugerat ca daca PNL nu ajungea in opozitie, fostul premier Calin Popescu-Tariceanu nu ar fi fost in situatia de a fi schimbat din fruntea partidului.
Vicepresedintele PSD si ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat ca alegerea lui Crin Antonescu in functia de presedinte al PNL reprezinta un castig pentru liberali. Sarbu a afirmat ca alegerea lui Antonescu ca presedinte al PNL era previzibila.

Cum au pierdut altii

Roman versus Basescu, 18 mai 2001

Presedintele PD Petre Roman (foto) venea in 2001 dupa o cursa prezidentiala ratata ("Petre esti cel mai bun" - il incuraja in campanie Traian Basescu) care a ramas in memoria colectiva doar prin scorul de 2% inregistrat de fostul premier, departe de acel onorant loc trei pe care il obtinuse in 1996 si care a propulsat PD-ul la guvernare alaturi de Conventia Democrata. Primarul Bucurestiului Traian Basescu, la acea vreme doar vicepresedinte in PD, l-a spulberat pe Roman in cursa pentru sefia partidului, dupa un discurs in care i-a reprosat in principal izolarea de membrii simpli. Roman a venit la Conventia PD cu un trandafir roz la rever, dar simbolul de partid nu i-a purtat noroc. Toata lumea stia ca Roman va pierde in fata lui Basescu, in afara de Roman insusi. Prevenit, Roman a plecat inainte de anuntul victoriei rivalului sau. Scor: Roman 304 voturi, Basescu 653.


Iliescu versus Geoana, 22 aprilie 2005

Dupa ce Ion Iliescu (foto) dominase de la Cotroceni viata politica de dupa Revolutie, multi il vedeau incheindu-si cariera din pozitia de presedinte al PSD, pe care Adrian Nastase era dispus sa i-o predea in 2005. Numai ca fostul ministru de externe Mircea Geoana i-a suflat "pensia politica" de sub nas, candidand surprinzator la presedintia partidului si castigand cu aproape dublul voturilor pe care le-a luat Iliescu. Multi din analistii politici au interpretat ca lui Iliescu i s-a "tras" esecul de la faptul ca i s-a adresat lui Adrian Nastase in timpul congresului cu apelativul "Tovarase". "Dau cuvantul Tovarasului Adrian Nastase", a spus Iliescu, caruia i s-a raspuns din sala cu hohote de ras. Scor: Geoana 964 de voturi, Iliescu 530. Iliescu nu a participat la sarbatorirea victoriei lui Geoana si nu a iesit dupa aceea doua luni din casa. Doina Anghel

Cine este Antonescu

  •   Spre deosebire de fostul presedinte PNL Calin Popescu-Tariceanu, a carui avere este estimata la 30 de milioane de euro, Antonescu isi face un nume de glorie din conditia sa modesta. Daca eu, un om modest, am reusit sa ajung presedintele celui mai puternic partid din Romania, atunci exista o speranta pentru orice om din tara, a sustinut, dupa ce a fost ales presedinte al PNL, Crin Antonescu - acest mesaj "ˆ la Barack Obama" dorind sa aminteasca de sloganul "Yes we can", folosit de presedintele american in campania sa de anul trecut.
  •   Potrivit declaratiei de avere a lui Antonescu, el detine un apartament in Capitala de 96 de metri patrati. Presedintele liberal, mai are trei conturi bancare de 20.000 de euro.
  •   Crin Antonescu (50 de ani) este absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti. A fost profesor de istorie in Tulcea si in Vaslui si muzeograf.
  •   A intrat in politica in anul 1990, imediat dupa revolutie, fiind de atunci pana astazi doar membru al PNL. Este parlamentar din 1992.
  •   In 1996 a fost ales pentru un nou mandat de deputat si a devenit membru al Comisiei pentru afaceri externe. De asemenea, in acelasi an a devenit lider parlamentar al PNL. Un an mai tarziu, Crin Antonescu a primit un loc in Guvern, fiind numit ministru al tineretului si sportului in guvernarea CDR. Din 2000, odata cu noile alegeri legislative, el a primit un nou mandat de deputat de Tulcea.
  •   In anul 2004 a mai castigat un mandat in Camera Deputatilor, iar in toamna trecuta un mandat de senator.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO