Politică

Tariceanu: Examinez sapte candidaturi pentru fotoliul de comisar

Tariceanu: Examinez sapte candidaturi pentru fotoliul de comisar

Candidatul pentru fotoliul de comisar indicat de Tariceanu trebuie sa fie in mod obligatoriu agreat de Durao Barroso (stanga)

18.10.2006, 19:15 21

Premierul Calin Popescu-Tariceanu afirma ca a cerut CV-urile a sapte persoane din totalul celor propuse de partidele coalitiei pentru postul de comisar european, anuntul privind persoana desemnata urmand sa se petreaca vineri.
"Am discutat cu partenerii de coalitie, iar ei mi-au transmis anumite propuneri. La un numar de sapte persoane am cerut CV-urile pentru a face si o analiza mai in detaliu", a declarat Tariceanu la postul public de radio, precizand doar ca persoanele aflate in analiza sunt foarte cunoscute si implicate politic in activitatea partidelor din coalitie, fara a face parte din societatea civila.
Tariceanu spune ca il va informa pe presedintele Traian Basescu asupra propunerii pe care o va face. Precizarea este importanta, intrucat seful statului ar avansat ipoteza ca premierul sa nominalizeze doi candidati, urmand ca alegerea intre cei doi (un liberal si un democrat) sa apartina sefului Comisiei Europene. Insa Tariceanu sustine ca va exista o singura propunere, iar surse liberale afirma ca seful guvernului s-a decis deja asupra unei persoane si ca aceasta va proveni, cu siguranta, din randurile PNL.
Intre liberalii cu sanse de a accede in fotoliul de comisar se numara ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu, secretarul de stat Leonard Orban, ministrul pentru aquis-ul comunitar Cristian David si, mai nou, senatorul Varujan Vosganian. Acest lucru inseamna ca nume sonore precum cel al ministrilor Monica Macovei sau Anca Boagiu - prima sustinuta, cea de-a doua membra a PD - nu ar avea nicio sansa.
Misterul care invaluie nominalizarea are o explicatie: persoana propusa trebuie agreata de Jose Manuel Durao Barroso si nu va fi facuta publica pana ce seful Comisiei nu-si va da acordul asupra sa. "Il voi informa pe presedinte (Traian Basescu - n.n.) inainte ca decizia sa fie facuta publica", a precizat ieri Tariceanu.
Seful Guvernului a declarat ca nu va pronunta niciun nume pentru ca toti cei pe care ii are in vedere sunt oameni de calitate si ar fi stingheriti in comparatie cu cel care va fi numit. "Toti sunt oameni cu calitati si realizari indiscutabile si, in final, nici unul dintre ei nu vreau sa se simta, intr-un fel, dezavantajat in comparatie cu cel care va fi numit, pentru ca fiecare in parte are calitati remarcabile si nu poti sa spui ca este mai putin bun decat cel care va fi numit. Dar desigur ca intotdeauna exista o suma de calitati care il fac potrivit pe un om pentru o anumita pozitie", a declarat Tariceanu.
El a realizat insa profilul alesului: "La nivelul Comisiei Europene, toti cei 25 de comisari europeni sunt personalitati cu un profil politic extrem de bine conturat: fosti prim-ministri, fosti ministri, fosti membri marcanti ai parlamentelor din care provin, deci sunt oameni politici. Comisia Europeana este guvernul politic al UE, nu este un for de dezbatere gen ONG".
In lipsa nominalizarii au continuat ieri scenariile. Surse din PD, neconfirmate oficial, sustin ca Basescu l-ar fi sunat pe Barroso propunandu-i sa aleaga intre Boagiu si Tariceanu - seful statului incercand in acest fel sa scape de premier. La bursa zvonurilor stirea a mai circulat si a fost catalogata, la vremea respectiva, de seful Guvernului drept o prostie.
Nu doar in Romania exista interes sau presiuni pentru desemnarea unei persoane sau a alteia. Socialistii bulgari au propus ieri un nou nume pentru locul Bulgariei in persoana lui Filip Dimitrov, dupa ce parea clar ca nominalizata va fi ministrul integrarii Meglena Kuneva, propusa de dreapta politica. De asemenea, parlamentarul Antonia Parvanova, membra a comisiei parlamentare pentru sanatate, a fost mentionata ca posibil candidat, in special in contextul zvonurilor potrivit carora unul dintre noii comisari ar putea prelua portofoliul sanatatii. Potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de agentiile internationale, presedintele Comisiei Europene nu a hotarat inca ce posturi vor ocupa comisarii roman si bulgar, decizia urmand sa fie luata numai dupa ce Bucurestiul si Sofia inainteaza numele unor candidati.
Un purtator de cuvant al lui Jose Manuel Durao Barroso a declarat luni ca nu s-a stabilit un termen-limita pentru nominalizarea comisarilor de catre Romania si Bulgaria. Insa Comisia Europeana asteapta propunerile "intr-o perioada rezonabila" pentru a putea incheia procedurile necesare pentru numirea lor.
Parlamentul European i-ar putea audia pe oficialii roman si bulgar propusi pentru posturile de comisari la 27 si 28 noiembrie, votul urmand sa aiba loc cel mai probabil la inceputul lui ianuarie 2007.
In intreaga disputa privind nominalizarea a trecut pe planul al doilea prevederile Tratatului de aderare potrivit caruia Romania va ocupa si alte pozitii importante decat cea de comisar, la Curtea Europeana de Conturi, Curtea de Justitie, BEI si altele.

Ce pozitii va ocupa Romania in UE
Potrivit Tratatului de aderare, Romania va avea urmatoarea reprezentare in institutiile europene.
O pozitie de comisar in cadrul Comisiei
35 de fotolii in Parlamentul European
Un membru in Consiliul Guvernatorilor BEI
Un judecator la Curtea de Justitie
Un membru la Curtea Europeana de Conturi
15 membri in Consiliul Economic si Social
15 membri in Comitetul Regiunilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO