Politică

Tariceanu il pasuieste pe Basescu si o apara pe Macovei

Tariceanu il pasuieste pe Basescu si o apara pe Macovei

Seful Guvernului sustine ca suspendarea presedintelui "nu este o prioritate pentru Romania"

12.02.2007, 19:01 22

Seful Guvernului Calin Popescu-Tariceanu spune ca se va consulta in aceasta saptamana cu partidele parlamentare despre amanarea discutiilor privind suspendarea presedintelui Traian Basescu si da asigurari ca liberalii se vor opune motiunii initiate de opozitie impotriva ministrului justitiei Monica Macovei.
Ministrul nu trebuie sa demisioneze, chiar daca Senatul va aproba motiunea initiata de opozitie, a afirmat Tariceanu in emisiunea "Pro Vest" de la Pro tv.
Tariceanu a spus ieri ca a propus amanarea actiunii de suspendare a sefului statului pana dupa alegerile pentru Parlamentul European, programate pentru 13 mai, nu pentru a-l favoriza pe Basescu, ci pentru ca dezbaterea nu reprezinta o prioritate a Romaniei.
Seful Guvernului l-a criticat insa pe presedinte pentru ca nu si-a respectat rolul constitutional de arbitru intre institutiile statului. "Presedintele are rol de arbitru, nu de jucator, ori el vrea sa fie si in Guvern, sa controleze si Justitia. Cand Guvernul greseste, Parlamentul este institutia care il pune la punct cu motiuni, dezbateri, intrebari sau interpelari. Nu presedintele are rolul sa scoata cartonasul", a spus Tariceanu.
Tirul liberal impotriva presedintelui a fost preluat de la Tariceanu de ministrul economiei, Varujan Vosganian, care a declarat ca Basescu are o inclinatie spre autoritarism, iar acest lucru ar putea afecta rating-ul de tara al Romaniei. "Am primit numeroase semnale de la organismele financiare internationale, de la agentiile de rating, de la trusturi de presa private, care privesc cu nedumerire ce se intampla la noi. Exista riscul sa pierdem calificativul de tara favorabil, castigat anul trecut", sustine Vosganian.
In aceeasi vreme, PSD-ul este asteptat sa prezinte astazi argumentele in favoarea suspendarii lui Traian Basescu, dupa cateva saptamani in care mai multi juristi de la social-democrati, de la PRM si PC au lucrat impreuna la sesizarea impotriva presedintelui. Reprezentantii PSD intentioneaza sa depuna astazi la Birourile permanente ale Camerelor Legislativului documentele necesare pentru declansarea procedurii de suspendare a presedintelui.
Democratii nu cred ca demersul opozitiei va duce la demiterea lui Basescu, iar presedintele PD Emil Boc a spus ca daca presedintele va fi reconfirmat in urma referendumului, atunci Curtea Constitutionala ar trebui sa stabileasca daca Parlamentul se autodizolva si trebuie organizate alegeri anticipate. "Un refuz al poporului poate duce la dizolvarea Parlamentului si la alegeri anticipate. E un conflict intre doua institutii - intre presedinte si Parlament. Daca pierde presedintele, se alege un alt presedinte, daca pierde Parlamentul, pleaca Parlamentul. E un vot de blam si nimeni nu poate sta pe un vot de blam", a afirmat liderul PD. Nu exista insa un temei constitutional in favoarea celor spuse de Emil Boc, a replicat PSD-ul prin purtatorul de cuvant Cristian Diaconescu, care l-a acuzat pe liderul PD ca incearca sa sprijine politic situatia in care se afla Traian Basescu.
O alta tema de dezbatere pe agenda politica este discursul presedintelui in Parlament, despre care conducerile celor doua Camere ale Parlamentului vor discuta astazi intr-o sedinta comuna. Basescu a cerut sa se adreseze Parlamentului marti, la 14.30, cu o ora inainte ca in Senat sa aiba loc dezbaterea motiunii anti-Macovei. Gestul sefului statului a fost privit cu rezerve de reprezentantii opozitiei, care cred ca seful statului doreste sa influenteze dezbaterea din Senat.

Calculele spun ca majoritatea din Senat e pregatita sa-i ia capul lui Macovei
Motiunea opozitiei impotriva ministrului justitiei Monica Macovei are, teoretic, sanse de suta la suta sa fie adoptata, avand in vedere faptul ca in Senat, partidele din coalitia la guvernare au pierdut majoritatea. Partidele din opozitie, PSD, PRM si PC, care sustin in bloc motiunea simpla, au cu patru reprezentanti mai mult decat minimul necesar pentru ca motiunea sa fie adoptata (73 fata de 69), ceea ce ar face ca respingerea ei sa nu aiba loc decat in cazul in care unii din initiatori ar absenta. Insa si parlamentari apropiati ministrului justitiei sunt sceptici in privinta acestei ultime variante. Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, unul dintre parlamentarii care au sprijinit-o pe Macovei in timpul mai multor dezbateri parlamentare, a spus ca motiunea simpla are mari sanse sa fie adoptata in plen, ceea ce este, in opinia sa, "un lucru rusinos". Eckstein spune ca daca va fi adoptata, motiunea nu va avea ca efect direct demiterea ministrului. Potrivit Constitutiei, adoptarea unei motiuni simple nu duce automat la demiterea ministrului, asa cum se intampla in cazul unei motiuni de cenzura. Demisia poate veni insa ca un gest de onoare. Dupa 1990, o singura motiune a fost adoptata, tot la Senat. In 2000, PSD, aflat atunci in opozitie, a cerut printr-o motiune simpla adresata sefului de atunci al FPS, Radu Sarbu, stoparea privatizarilor. Motiunea a trecut, insa Sarbu nu a demisionat. Tot ieri liderul PD Emil Boc a facut ieri apel la toate "fortele politice responsabile"sa voteze impotriva motiunii simple, argumentand ca in caz contrar Romania ar demostra ca nu este determinata sa finalizeze reforma justitiei. Senatorii PNL, PD, UDMR si PLD au anuntat ca vor vota impotriva motiunii simple.

Noul ministru de externe ar putea veni odata cu restructurarea Guvernului
Executivului, proces de reconfigurare a structurii guvernamentale care va reprezenta un test privind modul de functionare a majoritatii in Parlament, in raport cu reactia opozitiei, a spus ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu.
El a aratat ca Mihai-Razvan Ungureanu a avut o performanta foarte buna in calitate de ministru al afacerilor externe, motiv pentru care i s-a propus sa se ocupe de componenta doctrinar-ideologica promovata de PNL, si a amintit ca decizia nominalizarii inlocuitorului acestuia nu se ia sub presiunea timpului.
"Ma pregatesc pentru restructurarea Guvernului si exista varianta sa nu facem o numire inainte de aceasta restructurare", a declarat Tariceanu in interviul pentru emisiunea "Pro Vest". El a aratat ca noua conducere a MAE va trebui sa aiba capacitatea de a reprezenta Romania la nivelul ministrilor de externe si sa beneficieze de viziune, credibilitate si o buna experienta politica.
Intrebat daca nu s-ar putea opta pentru varianta la care a apelat Silvio Berlusconi, de premier care a exercitat temporar si functia de ministru al afacerilor externe, Tariceanu a raspuns negativ, precizand ca isi motiveaza raspunsul nu prin teama asumarii acestei responsabilitati, ci prin faptul ca detinatorul portofoliului trebuie sa se dedice total activitatii la MAE.
"Nu mi-ar fi frica sa imi asum o astfel de responsabilitate, dar nu se pot face ambele simultan si nu ar fi o solutie potrivita, astazi, pentru Romania", a spus Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO