Politică

Tariceanu incearca sa gaseasca majoritatea parlamentara

Tariceanu incearca sa gaseasca majoritatea parlamentara
26.03.2007, 19:21 22

Premierul Calin Popescu-Tariceanu si liberalii vor incepe saptamana aceasta consultarile cu partidele politice in vederea asigurarii majoritatii parlamentare, sub presiunea amenintarii motiunii de cenzura, anuntata ieri de doua partide din opozitie, PSD si PC.
Democratii au venit si ei cu un ultimatum: premierul sa aleaga, cu sau fara noi! Partidele de opozitie cer restructurarea guvernului si acalmie pe scena politica dupa cateva saptamani in care principalii actori la guvernare, liberalii si democratii, s-au acuzat reciproc de intelegeri oculte cu PSD si s-au amenintat cu eliminarea de la masa puterii.
Mai multe scenarii au fost vehiculate in ultimele zile: intelegeri PNL-PSD, PD-PSD sau mentinerea actualei formule PNL-PD-UDMR cu sprijinul opozitiei, insa premierul si apropiatii sai din partid urmeaza sa hotarasca astazi in Biroul Politic al partidului, asupra unei formule politice propuse la restructurarea guvernului. Liderii PNL aveau de ales intre mentinerea colaborarii cu PD sau varianta unui cabinet minoritar PNL-UDMR sustinut de PSD, au spus pentru ZF surse din partid.
La decizia liberalilor, o presiune suplimentara a venit din partea presedintelui executiv al PD Adriean Videanu care l-a somat sambata pe premier sa ia o decizie (cu sau fara PD), avertizandu-l insa ca democratii ii vor retrage sprijinul politic daca seful guvernului va alege sa-i elimine de la guvernare.
Inaintea intalnirii de astazi, mentinerea Aliantei si negocierea la sange a voturilor opozitiei pentru ca noul cabinet sa treaca prin Parlament era varianta cea mai probabila printre liberali, au afirmat voci din partid, desi unii lideri s-au exprimat public pentru eliminarea PD din cercul puterii. Premierul Tariceanu ar putea anunta la inceputul acestei saptamani, scheletul restructurarii guvernamentale. Primul-ministru va anunta doar desfiintarea posturilor de ministru-delegat, ceea ce ar putea nemultumi UDMR, spun voci din partid. Din cele cinci posturi de ministru delegat, trei sunt detinute de PNL, prin Radu Stroe - SGG, Cristian David - controlul programelor cu finantare internationala si Mihai Voicu - relatia cu Parlamentul, iar doua de UDMR, prin Iuliu Winkler - Comert si Laszlo Borbely - Lucrari Publice, spun surse din partid. Aceleasi surse au mai afirmat ca seful Cabinetului ar putea cere in continuare PD inlocuirea ministrilor Vasile Blaga si Monica Macovei.
In ultimele zile, tensiunile au fost alimentate de declaratiile anti-Tariceanu ale democratului Radu Berceanu, ministrul industriilor, pentru care mai multi lideri PNL intentioneaza sa ceara vot de blam astazi, in sedinta conducerii partidului.
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, si liderul deputatilor liberali Crin Antonescu au avut replici vehemente la discursul lui Radu Berceanu. "Sper sa-i dam afara pe democrati", a spus Antonescu, afirmand ca singura posibilitate ca Alianta D.A. PNL-PD sa functioneze in continuare este ca PD-ul sa nu mai atace PNL-ul.
"PNL nu mai poate fi prostul targului la nesfarsit", a spus el. In aceeasi vreme social-democratii au presat PNL sa vina cu o solutie la restructurarea guvernamentala. "PSD este pregatit in a pune capat acestei crize politice care dureaza de prea mult timp si cu mult prea multe efecte negative pentru tara", a declarat ieri vicepresedintele PSD Mihai Tanasescu, aratand ca motiunea de cenzura a PSD este gata.
Documentul este structurat pe cateva puncte: agenda post-aderare, segmentul social si problemele de risc macroeconomic, a explicat el.
Tanasescu a aratat, totodata, ca actuala criza politica a inceput sa isi arate roadele negative, Romania primind deja avertismente de la Bruxelles, de la FMI si de la institutiile de rating, legate de incoerenta politicilor economice.
"Daca nici acum premierul Tariceanu nu intelege ca, de fapt, coordonarea politicilor economice este esentiala, este clar ca nu mai are ce sa caute in fruntea guvernului. PSD este gata sa depuna motiunea de cenzura daca premierul Tariceanu nu pune punct acestui scandal continuu. Mingea, de fapt, se afla in bratele domnului prim-ministru", a spus Tanasescu.
El a aratat ca premierul "trebuie sa aiba curajul" sa se prezinte in fata Parlamentului cu un guvern restructurat, care inseamna, in opinia sa, oameni noi, programe noi si o reforma institutionala.
Pe fondul acestor ultimatumuri, premierul se pregateste sa inceapa consultari cu toate partidele parlamentare in vederea obtinerii majoritatii parlamentare, a anuntat purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian.
PNL va incepe negocieri cu toate partidele parlamentare pentru gasirea unei "variante pentru ca Parlamentul sa sustina o formula guvernamentala", a spus el.
Liberalii cad de acord asupra faptului ca in cazul in care Tariceanu nu va gasi sprijin in Parlament, el va trebui sa-si depuna demisia.
"Suntem, cred ca, cu 2-3 zile inainte de data in care premierul este obligat sa ia o decizie. Daca acest guvern nu mai are majoritate in Parlament, e normal, e democratic ca primul-ministru sa mearga in Parlament cu o formula guvernamentala pentru care sa ceara votul Parlamentului. Daca obtine acest vot, inseamna ca Parlamentul, democratic, in majoritatea sa, acorda sprijin Guvernului. Daca nu obtine acest vot, firesc, premierul trebuie sa-si depuna mandatul si sa vina alt premier sa incerce sa formeze o alta majoritate", a declarat sambata vicepresedintele Teodor Atanasiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO