Politică

Traian Basescu anunta un referendum pentru votul uninominal

Traian Basescu anunta un referendum pentru votul uninominal
15.02.2007, 20:30 15

Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri intr-un discurs extrem de asteptat tinut in Parlament ca va declansa un referendum prin care va solicita romanilor sa opteze pentru introducerea votului uninominal. Argumentele presedintelui: Romania cunoaste in ultimii ani o ampla modernizare, insa clasa politica a ramas nereformata si blocata in "complicitati transpartinice".
Presedintele a tinut sa raspunda Parlamentului, care saptamana trecuta i-a solicitat scuze pentru o declaratie a sa potrivit careia exista oameni politici care fac legi pentru infractori. Presedintele nu si-a cerut scuze si a sustinut ca Parlamentul a exagerat.
Seful statului a venit cu exemple noi in sprijinul acuzatiilor facute la adresa oamenilor politici, acuzatii pe care ieri le-a intarit. Basescu spune ca "de multe ori si Parlamentul a fost atras in aceste realitati ale coruptiei, desi cea mai mare parte a parlamentarilor nu au avut nici informatiile necesare, dar nici vointa de a se documenta pentru a vota in cunostinta de cauza". El a dat exemplul mai multor legi in care ar fi existat vinovatii: "Din 2000 pana in 2007, s-au emis frecvent ordonante prin care agenti economici sunt scutiti sau amanati de la plata obligatiilor catre stat. Niciodata nu a existat o explicatie de ce pentru unele societati s-au aplicat aceste scutiri, iar pentru altele nu".
Presedintele a mai spus ca anul acesta a fost o puternica dezbatere privind privatizarea Petrom, aprobata prin lege de Parlamentul Romaniei: "Este inacceptabil faptul ca parlamentari care votasera nu stiau continutul legii de privatizare, nici detaliile acestei privatizari".
O alta modalitate prin care se manifesta coruptia, a spus presedintele, este transmiterea informatiilor de interes public in mod preferential, respectiv "catre protejatii din imediata apropiere a oamenilor politici". Seful statului a denuntat - fara sa numeasca - si "legatura stransa intre unii oameni de afaceri si parte din oamenii politici, tandem prin care s-a reusit un transfer de putere politica dinspre politicieni spre respectivii oameni de afaceri". In fata acestor situatii, spune seful statului, el va declansa un referendum pentru introducerea votului uninominal, demers care ar urma sa innoiasca clasa politica. PSD PRM si PC nu au asistat la discursul prezidential.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO