Politică

Traian Basescu il mai trimite o data in judecata pe ministrul apararii

25.10.2006, 18:09 33

Presedintele Traian Basescu nu are de gand sa-l repuna in functie pe ministrul apararii Teodor Atanasiu (PNL), ba, mai mult, va autoriza retrimiterea sa in judecata intr-o alta cauza, sustin surse apropiate sefului statului.
Ministrul in cauza a calificat ieri drept "foarte grave" intentiile lui Traian Basescu.
Seful statului asteapta ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa-i trimita cererea privind inceperea cercetarilor impotriva ministrului ca urmare a plangerii fostului sef al Statului Major General (SMG), generalul Eugen Badalan si - potrivit surselor citate - in maxim o saptamana de la primirea cererii, el va fi de acord cu inceperea cercetarilor impotriva lui Atanasiu.
Doar seful statului, Senatul si Camera Deputatilor pot cere cercetarea penala a unui membru al Guvernului. Basescu a facut acest lucru o data in cazul lui Atanasiu - in urma plangerilor depuse in vara impotriva sa de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Gabriel Bejinariu. Autorizarea cercetarii penale i-a permis sefului statului sa-l suspende pe ministru in baza legii raspunderii ministeriale si a Constitutiei.
Parchetul militar care a analizat cazul a spus ca probele depuse de Saftoiu si Bejinariu nu dovedesc vreo vinovatie (Saftoiu se pangea ca ministrul a calomniat-o cand a afirmat ca serviciul secret al Armatei stie ca il denigreaza "pe surse"), dar Basescu a amanat sa-l repuna in functie pe Atanasiu si, potrivit surselor citate, nu numai ca nu o va face, dar va autoriza trimiterea sa in judecata si in cazul unei plangeri ulterioare depuse de generalul Badalan. Acest lucru ii va permite sa-l suspende inca o data. Procedura cere ca, inainte de acest demers, comisia speciala de la Cotroceni, insarcinata cu analizarea plangerilor depuse impotriva ministrilor, sa formuleze o opinie de care seful statului poate sau nu sa tina seama. Atanasiu nu poate fi cercetat intr-un nou dosar fara acordul sefului statului.
Ministrul s-a prezentat ieri la Parchetul instantei supreme in dosarul in care generalul Badalan il acuza de abuz in serviciu, aducand cu sine mai multe documente despre care a spus ca il dezincrimineaza. Acuzatiile impotriva sa vizeaza un presupus abuz in serviciu, in urma achizitionarii unor echipamente pentru Armata.
In 12 septembrie, Basescu l-a suspendat din functie pe Atanasiu in temeiul prevederilor articolului 100 alin. 1, art. 109 alin. 2 din Constitutie si al Legii privind responsabilitatea ministeriala "pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei, avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala" in cazul plangerilor depuse de Saftoiu si Bejinariu.
Sectia Parchetelor Militare a stabilit ca "nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si contra intereselor persoanelor".
Plangerea depusa de Badalan a fost inregistrata la 25 septembrie, la aproape doua saptamani dupa ce Basescu il trecuse in rezerva in urma unui scandal izbucnit intre acesta si ministrul de resort - scandal care viza tocmai presupuse actiuni ilegale legate de achizitionarea de echipament pentru Armata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO