Politică

UDMR i-a redus la tacere pe radicali

09.09.2004, 00:00 14

UDMR a reusit sa puna surdina galagiosilor radicali din maghiarime. Ceea ce reprezenta un adevarat pericol pentru viitorul politic al Uniunii s-a dovedit a fi pana la urma o scurta ploaie de vara. Organizatiile radicale ale maghiarilor -Consiliul National Secuiesc (CNS) si Uniunea Civica Maghiaa (UCM) - care nu excludeau ipoteza de a se transforma in partide si de a candida in alegeri impotriva UDMR au facut un pas inapoi. Cele doua formatiuni care vor autonomia Tinutului Secuiesc s-au trezit in afara jocului dupa ce, saptamana trecuta, UDMR si-a adoptat programul electoral care este centrat pe obtinerea autonomiei. UDMR a facut si o oferta radicalilor, invitandu-i sa candideze in alegerile interne din UDMR - in urma carora se va stabili lista finala pentru parlamentare. Ieri CNS a anuntat ca nu va participa in prealegeri si nici nu se va transforma in partid politic pentru a participa la alegerile legislative. Vicepresedintele CNS, Tulit Attila a spus ca organizatia sa este o structura civica de reprezentare a comunitatii maghiare si asa va ramane.
La randul sau, presedintele UCM Ciuc, Szasz Jeno s-a aratat foarte sceptic in legatura cu posibilitatea transformarii Uniunii in partid pentru a participa la alegeri. El a amintit ca UCM a mai vrut sa faca acest pas inaintea alegerilor locale, dar a fost impiedicata sa se transforme in partid. UCM, spune Szasz, examineaza mai multe variante de a participa in alegeri, intre cele luate in calcul fiind o colaborare cu un partid romanesc - cum ar fi Alianta D.A. - PNL-PD sau Actiunea Populara -sau promovarea unor candidati independenti. Este putin probabil, insa, ca  maghiarii sa-si dea votul unui partid romanesc pentru ca majoritatea constientizeaza cat de important este sa aiba o o reprezentare consistenta in Parlamentul de la Bucuresti. UCM propusese UDMR sa organizeze prealegerile in comun - ar fi existat doua liste supuse votului, una a UDMR si alta a UCM. UDMR a refuzat, dar a invitat UCM sa-si incerce fortele pe listele sale. UCM nu a fost de acord.
In aceste conditii este de presupus ca UDMR va reprezenta si de aici incolo principalul motor al maghiarilor, singura structura cu reprezentativitate parlamentara a maghiarilor in Legislativul de la Bucuresti. Participarea mai multor formatiuni maghiare in alegerile legislative ar fi dus la disiparea votului maghiarilor -pericolul ca nici unul dintre competitori sa nu treaca pragul electoral de 5% fiind foarte mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO