Politică

Un nou motiv de cearta intre PNL si PD: doctrina

29.09.2005, 19:53 11

Divergentele din cadrul Aliantei D.A. sunt din ce in ce mai dese, ultimul schimb de replici intre reprezentantii PNL si PD avand loc ieri in cadrul unei dezbateri pe tema intemeierii unui puternic partid de dreapta in Romania si a atractiei exercitate de ideologia populara pentru o parte a clasei politice.

Intr-o singur punct au cazut de acord democratii si liberalii: fuziunea PNL-PD - ipoteza luata in calcul, la inceputul anului - este litera moarta.

"Fuziunea dintre PNL si PD nu mai este un subiect de actualitate", a spus transant Sorin Frunzaverde, vicepresedintele PD, unul dintre cei care au negociat afilierea democratilor la Partidul Popular European.

Liderul democrat a surprins declarand ca PD nu s-a simtit niciodata in largul sau in Internationala Socialista - pana nu demult PD era un partid de centru-stanga afiliat stangii internationale -, acolo unde "partidele socialiste din Suedia sau Olanda spre exemplu inca asculta Internationala cantata de fanfare". Declaratiile de fidelitate fata de dreapta europeana au fost amendate de liderii PNL care au acuzat inconsecventa politica a democratilor. "Este de inteles ca un individ sa aiba o criza mistica si sa treaca de la budism la catolicism, insa este de neimaginat ca o intreaga masa de oameni sa devina peste noapte populari din social-democrati", a afirmat Ludovic Orban, vicepresedinte al PNL.

Acesta a acuzat unele tendinte ale liderilor democrati care "confunda popularismul cu populismul". De asemenea, deputatul liberal Crin Antonescu a calificat aderarea PD la PPE ca fiind "un gest de oportunism politic facut intr-un ceas al Damascului ideologic". Acesta a afirmat ca marele pariu al membrilor PNL este sa faca din acest partid formatiunea exponentiala a dreptei romanesti, contrapondere la PSD.

Sorin Frunzaverde nu a ramas dator, ripostand ca adevarata inconsecventa in actul guvernarii apartine unui reprezentant al PNL. Exemplul lui Frunzaverde, in acest sens, a fost demisia Monei Musca din Cabinet sub motivul renuntarii primului-ministru la demisie, cand acelasi lider PNL sustinuse cu doua zile inainte ca premierul nu ar trebui sa demisioneze.

Liderul democrat a afirmat sigur pe el ca nici un membru PD nu isi doreste in momentul de fata sa devina liberal si ca nu va exista nici in continuare un puternic partid de dreapta in Romania. Acesta a afirmat ca PNL si PD vor avea dimensiuni sensibil egale si ca vor evolua pe doua culoare ideologice diferite.

Fostul presedinte PNL, Valeriu Stoica, a remarcat esecul total al proiectului pe care il sustine inca din vara anului 2004, acela al fuziunii dintre PNL si PD si a aderarii noii formatiuni la curentul popular. Acesta a spus ca actuala putere risca sa compromita definitiv dreapta politica in Romania prin performanta guvernamentala foarte slaba si frecventele dispute. Stoica a folosit o formula foarte plastica pentru a ilustra diferentele dintre fosta guvernare PSD si actuala putere, afirmand ca "noii guvernanti nu doar ca sunt incompetenti, dar au si triplat spagile".

Concluzia a fost trasa de directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, care a afirmat ca "Alianta e moarta sau asteapta sa iasa la pensie". Acesta a explicat ca in conditiile in care fuziunea dintre cele doua formatiuni este exclusa, actuala putere este scindata intre un partid prezidential (PD) si unul guvernamental (PNL).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO