Politică

Unde este debirocratizarea propusa in campanie?

17.12.2008, 19:29 12

In urma cu cateva luni, PSD si PD-L promiteau ca vor reduce la maximum numarul agentiilor guvernamentale si ca vor taia salariile de mii de euro ale directorilor de regii. In draftul programului de guvernare al PD-L si PSD chestiunea reducerii cheltuielilor este doar amintita, in vreme ce despre reducerea numarului de agentii nu se spune nimic.
Explicatia partidelor? Programul nu ar fi definitivat. Insa cum el urma sa fie aprobat aseara, este greu de presupus ca s-ar putea modifica ceva esential.
Guvernul PD-L-PSD aminteste, asadar, ca va restructura profund administratia publica centrala si locala, "urmarindu-se realizarea unui model organizational eficient al structurilor administrative, in paralel cu reducerea drastica a cheltuielilor publice". Reducerea birocratiei si eficientizarea serviciilor publice este un alt principiu enuntat in draftul programului de guvernare care urmeaza sa fie supus vineri aprobarii parlamentului.
In vara, liderii celor doua formatiuni de opozitie au avut discursuri inflamate la adresa guvernului liberal, dupa ce in mass-media a aparut informatia ca 244 de agentii se afla in subordinea guvernului, multe dintre ele avand atributii care se suprapun.
Unii dintre directorii acestor agentii au castiguri care depasesc in unele cazuri 200.000 de euro anual. PD-L l-a acuzat atunci pe premierul PNL Calin Popescu-Tariceanu ca isi recompenseaza clientela politica cu banii publici ai cetateanului. Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan sustinuse ca nici membrii Consiliilor de Administratie ale agentiilor nu sunt interesati ca salariile sefilor acestor institutii sa fie mai mici, intrucat si ei isi iau salariile in functie de cele ale sefilor.
Liderul PSD Mircea Geoana a afirmat in campania electorala ca cel putin 2% din PIB (1,5 mld euro) vor fi economisiti la bugetul de stat daca vor fi restranse cheltuielile.
Debirocratizarea, reducerea numarului de agentii si a salariilor directorilor de institutii publice a fost o tema constanta si a discursului lui Traian Basescu, care a afirmat in trecut ca agentiile au devenit mosia financiara a clientelei politice a Guvernului. Potrivit lui Basescu, salariile uriase pe care le au sefii unor agentii guvernamentale sunt expresia nesimtirii factorului politic.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO