Politică

Ungureanu demisioneaza din guvern, dar ramane in PNL

Ungureanu demisioneaza din guvern, dar ramane in PNL

Ministrul spune ca nu a gresit ca l-a informat doar pe presedinte despre romanii retinuti in Irak si nu si pe premier

05.02.2007, 18:56 16

Ministrul Afacerilor Externe Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca isi va inainta astazi demisia premierului Calin Popescu-Tariceanu si ca se va prezenta si in fata conducerii PNL pentru a explica motivele pentru care renunta la portofoliu.
Demisia ministrului a survenit unui conflict cu premierul Tariceanu, care i-a cerut acestuia sa renunte la portofoliu, acuzandu-l ca nu l-a informat despre faptul ca doi cetateni romani au fost retinuti in Irak. In aceeasi vreme, presedintele a fost informat de MAE despre faptul ca cei doi muncitori romani care lucrau in Irak au fost retinuti de trupele americane.
Tariceanu spune, intr-un interviu pentru ZF, ca i-a reprosat lui Ungureanu faptul ca s-a simtit obligat sa comunice doar cu Palatul Cotroceni, din cauza "unui reflex care s-a creat gresit". In partid, ministrului i s-a imputat adeseori apropierea de presedintele Traian Basescu. Seful statului nu a vrut insa sa comenteze asupra demisiei ministrului de externe.
Ungureanu (39 de ani) a preluat portofoliul externelor in urma cu doi ani, la venirea la putere a coalitiei de dreapta. Nu era pana atunci membru de partid, dar s-a inscris in PNL, formatiune careia ii revenea potrofoliul externelor, si a progresat apoi in ierarhia de partid pana la pozitia de membru in conducere. Vremurile insa l-au pus in situatia de a parea mai aproape de presedintele Traian Basescu decat de premierul Tariceanu, intrucat seful statului detine constitutional prerogativele politicii externe. El a fost perceput in PNL dupa debutul conflictului cu seful statului drept "omul lui Basescu".
Ieri a admis ca a fost intr-o situatie ingrata pentru ca, in calitatea sa de ministru de externe, trebuia sa armonizeze opiniile despre politica externa venite dinspre ambele palate.
Ungureanu a explicat ca era vorba despre un caz simplu, care tinea de competenta MAE, si ca s-a adresat presedintelui Traian Basescu doar in calitatea acestuia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pentru ca cei doi romani fusesera retinuti intr-o zona de conflict. Numai seful statului, in virtutea subordonarii institutionale, poate confirma daca acestia erau o problema consulara sau de alta factura, a spus ministrul.
"Am ajuns la concluzia ca este un caz de competenta consulara", a spus ieri ministrul si a precizat ca nu a gresit si intr-o alta situatie similara ar fi procedat la fel. El a spus ca se va duce la palatul Cotroceni sa discute cu presedintele Traian Basescu "in timpul orelor de program".
El a calificat demisia sa drept un gest de onoare si o asumare de responsabilitate, care au urmat unei discutii cu premierul Tariceanu. Seful Executivului a anuntat vineri, dupa anuntul ca cei doi romani au fost eliberati, ca i-a cerut lui Ungureanu sa demisioneze. Ministrul se afla in concediu la Viena, iar la revenirea in tara l-a anuntat pe Tariceanu ca isi va prezenta astazi demisia scrisa.
Ministrul a spus ieri ca intentioneaza sa-si continue cariera politica in PNL si ca va lua o decizie daca va candida sau nu pentru Parlamentul European, dupa discutia care va avea loc in aceasta dimineata la partid. Pana ieri, reactiile nu au fost tocmai favorabile lui Ungureanu, care a fost marginalizat dupa ce a votat in CSAT impotriva propunerii liberale de a retrage trupele romanesti din Irak.
La Congresul partidului din ianuarie, el a pierdut functia de vicepresedinte pentru afaceri europene al PNL in favoarea euroobservatorului Adrian Cioroianu, al carui nume a fost vehiculat pentru a prelua portofoliul externelor dupa demisia sa.
Tariceanu a spus insa ca l-ar sustine pe Ungureanu, daca acesta s-ar hotari sa candideze pentru Parlamentul European si l-ar propune sa fie chiar prima propunere a liberalilor. Ungureanu spune ca are si alte optiuni, cum ar fi sa se intoarca la catedra si sa predea.
"Nu sunt un crucificat, sunt stapan pe viata mea si urmeaza sa iau o hotara-re, indiferent daca este vorba de o cariera in Romania, Europa, lume sau un viitor executiv", a afirmat ministrul.
De asemenea, presedintele Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, a reinoit oferta de a se inscrie in formatiunea sa. Ministrul a insistat insa ca nu are nicio intentie de parasi PNL.
Problema succesorului lui Ungureanu este una acuta. El a fost secretar de stat in MAE intre 1998 si 2001, iar intre 2001 si 2003 a avut o functie de conducere in Pactul de Stabilitate si a fost coordonator-adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI), Viena, iar ca ministru a condus Romania in UE intr-o perioada cruciala. Stie, asadar, multe lucruri, si-a facut multe relatii in mediul de la Bruxelles, relatii care sunt daca nu cruciale, cel putin importante in mediile diplomatice. Succesorul sau ar trebui ales dintre cei care au o pregatire apropiata a fostului ministru si acest lucru este dificil. Adrian Cioroianu, Teodor Melescanu si Cristian David sunt numele vehiculate pentru a prelua portofoliul externelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO