Politică

Ungureanu: Ne vom implica in discutiile privind acordul Rusia-UE

Ungureanu: Ne vom implica in discutiile privind acordul Rusia-UE

Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul roman de externe: Vrem sa participam la aceste discutii privind viitorul acord UE-Rusia, cu atat mai mult cu cat puterea politica a Rusiei foloseste ca argument puterea sa energetica.

13.10.2006, 19:20 7

Romania este direct interesata de modul in care va arata viitorul acord Rusia-UE si va avea un cuvant de spus in discutiile pe marginea integrarii acestei tari in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), afirma seful diplomatiei Razvan-Mihai Ungureanu.
"Vrem sa participam la aceste discutii privind viitorul acord UE-Rusia, cu atat mai mult cu cat puterea politica a Rusiei foloseste ca argument puterea sa energetica. Ne putem implica cu atat mai mult cu cat, in spatiul economic, Rusia doreste sa adere la Organizatia Mondiala a Comertului - si este destul sa se exprime o voce critica sau negativa pentru a bloca accesul Rusiei in OMC", a declarat pentru ZF seful diplomatiei romane.
Ungureanu afirma ca, in discutiile UE-Rusia, Romania poate veni cu expertiza - experienta sa trecuta ii foloseste aici -, astfel incat relatiile dintre cele doua parti sa fie reglementate in amanuntime, limitandu-se astfel posibilitatea incalcarii unor intelegeri de principiu din partea Moscovei.
Relatiile dintre UE si Rusia si situatia din regiunea Bazinului Pontic au fost discutate, in aceasta saptamana, intr-o intalnire dintre ministrul roman de externe si Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa Javier Solana.
UE depinde, in proportie de 40%, de gazul natural provenit din Federatia Rusa (Romania in proportie de aproximativ 33%), iar aceasta problema a pus pe ganduri Europa, iarna trecuta, cand Moscova a folosit arma energetica pentru a aduce la ordine Ucraina, iesita de sub influenta sa dupa revolutia portocalie.
O astfel de actiune nu ar fi trebuit sa fie o surpriza (desi a fost), pentru ca folosirea armei energetice in politica externa fusese trecuta in doctrina de securitate nationala a Rusiei in urma cu sase ani.
UE vrea sa evite insa, pe viitor, surprize de acest fel si se pregateste ca, in noul acord, sa stabileasca clar limitele in care Rusia poate actiona in relatiile cu Uniunea - iar aici Romania poate si trebuie sa se implice in discutii, spune Ungureanu.
Presedintia finlandeza a Uniunii Europene are mandatul de a realiza un nou proiect de acord intre Uniune si Rusia - cu accent pe dimensiunea energetica a relatiilor dintre cele doua parti si pe deschiderea spatiului rusesc pentru investitii straine -, urmand ca acesta sa fie semnat in timpul presedintiei germane a UE care incepe la 1 ianuarie 2007. Actualul acord de cooperare Rusia-UE - valabil pentru zece ani - a fost convenit in 1994, dar a intrat in vigoare abia in 1997. Drept urmare, anul viitor trebuie semnat un nou document, iar UE incearca sa smulga Rusiei, pe langa alte promisiuni - de pilda in dimensiuni ce privesc drepturile omului sau cooperarea transfrontaliera -, o angajare ferma ca nu va reduce livrarile energetice catre Europa.
Aceasta este doar partea economica a viitorului acord, care a facut obiectul unor discutii stranse in aceasta primavara la summit-ul Rusia-UE de la Soci. In urma cu mai bine de un an insa, Uniunea Europeana si Rusia au convenit strangerea cooperarii pe patru mari domenii: economic, libertate-justitie-securitate, securitate externa si cercetare-educatie-cultura. Ungureanu spune ca Romania este interesata de cum vor fi tratate aceste teme in viitorul acord de cooperare UE-Rusia, pentru ca are interese directe.
De pilda, dincolo de problema energetica, "ne intereseaza cooperarea in domeniul securitatii externe si a vecinatatii - Spatiul Pontic, Balcanii, Republica Moldova, conflictele inghetate", spune Ungureanu, si adauga ca "Romania se va implica in discutiile UE-Rusia venind cu expertiza. Expertiza teoretica adauga un plus de reglementare. Ne intereseaza ca in relatiile cu Rusia sa existe cat mai multa reglementare".
Altfel spus, cu cat problemele cu Rusia vor fi reglementate juridic in detaliu, cu atat posibilitatea ca Federatia Rusa sa-si incalce promisiunile scade.
Incercarea Rusiei de a accede in Organizatia Mondiala a Comertului este unul dintre atuurile UE, in relatiile cu Rusia, iar aici si Romania are un cuvant de spus, afirma Ungureanu: "Romania colaboreaza cu celelalte state ale Uniunii in constituirea unei pozitii comune in aceasta privinta. Insa este destul sa fie exprimata o voce critica sau negativa pentru a bloca accesul Rusiei la OMC".
Tema relatiei vecinilor cu Rusia a fost abordata, tangential, ieri si de presedintele Traian Basescu, aflat in vizita in Azerbaidjan.
Seful statului a reluat tema "conflictelor inghetate" din fostul bloc sovietic - in trecut Basescu a cerut UE sa priveasca cu atentie si sa se implice in rezolvarea conflictelor - din zona Marii Negre (Transnistria, Osetia, Nagorno Karabah sau Abhazia), apreciind ca acestea reprezinta cel mai mare risc pentru securitatea Romaniei: "Romania nu va fi sigura in spatiul Marii Negre si al Marii Caspice atat timp cat vor exista conflicte".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO