Politică

Uniunea Europeana incepe sa trimita primele miliarde de euro in Romania

Uniunea Europeana incepe sa trimita primele miliarde de euro in Romania

Comisarul european Danuta Hubner si premierul Tariceanu au batut palma pentru 19,21 miliarde de euro, bani care vor fi virati pana in 2013

13.07.2007, 20:51 20

Primele plati din fondurile structurale si de coeziune ale Uniunii Europene vor fi virate Romaniei in urmatoarele zile (intr-o saptamana, maximum doua), a anuntat ieri comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu si comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner, au semnat ieri la Bucuresti Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR) - document in baza caruia Comisia Europeana aloca Romaniei 19,21 mld. euro, fonduri structurale si de coeziune, in perioada 2007-2013.
CSNR este pus in practica prin intermediul asa-numitelor Programe Operationale (PO), sapte la numar: transporturi, cresterea competitivitatii economice, mediu, dezvoltarea resurselor umane, dezvoltare regionala, capacitate administrativa si asistenta tehnica.
Comisia Europeana si Romania au finalizat deja negocierile pentru cinci din cele sapte programe - este vorba despre transporturi, mediu, competitivitate economica, asistenta tehnica si dezvoltare regionala. Cele cinci programe au o valoare de 15 mld. euro.
Programul regional, a carui valoare depaseste 4 mld. euro (3,7 mld. euro fonduri europene la care trebuie sa se adauge 15% cofinantare interna), va fi lansat astazi de Danuta Hubner la Sibiu. Programul urmareste dezvoltarea regiunilor ramase in urma din punct de vedere economic.
Saptamana trecuta, ministrul dezvoltarii Laszlo Borbely a opinat ca in acest an programul operational regional va putea absorbi 400 mil. euro, existand deja 90 de programe aprobate care pot beneficia de acesti bani.
Potrivit CSNR, Romaniei ii vor fi alocate, in 2007, 1,27 mld. euro, insa administratia de la Bucuresti a admis, in mai multe randuri, ca sumele nu vor putea fi accesate in acest an. Banii nu sunt insa pierduti, ei putand fi cheltuiti in urmatorii trei ani. Banii vin, dar problemele raman. Hubner a avertizat ieri: "Toti cei implicati stiu insa ca adevarata provocare este implementarea proiectelor si e nevoie de un mare efort ca aceasta operatiune sa fie un succes.
Comisia Europeana se asteapta la o buna cooperare cu Guvernul roman pentru o corecta gestionare si un control al fondurilor UE, care sa previna aparitia unor nereguli in utilizarea bugetului comunitar".
Pentru ultimele doua programe - capacitate administrativa si asistenta tehnica si dezvoltarea resurselor umane - Comisia isi va da acordul pana in septembrie, a anuntat Hubner. Potrivit comisarului, autoritatile locale si regionale din Romania vor avea un rol important in aplicarea proiectelor.
UE va monitoriza atent modul in care sunt cheltuite fondurile nerambursabile, lucru amintit de premierul Tariceanu.
"Cer tuturor ministrilor care au in subordine autoritati de management a fondurilor europene sa acorde atentie maxima modului in care sunt gestionate aceste fonduri", a afirmat el.
De obicei, proiectele care folosesc banii UE sunt verificate prin sondaj. Daca se constata ca 5% dintre fonduri au fost cheltuite in mod nejustificat, toti banii pentru respectivul proiect trebuie inapoiati.
Tariceanu a opinat ieri ca fondurile alocate de Uniunea Europeana vor asigura predictibilitate in pregatirea proiectelor bugetare multianuale, pentru reducerea diferentelor economice atat intre Romania si alte state membre ale UE, cat si intre regiunile tarii.
"Ramane acum sa facem proiecte de calitate pentru a putea cheltui acesti bani cu o atentie deosebita pentru gestionarea corecta a fondurilor", a declarat Tariceanu.
CSNR, documentul strategic care stabileste prioritatile de interventie pentru Fondurile Structurale si de Coeziune, a fost aprobat de Comisia Europeana la 25 iunie, iar pe baza acestuia vor fi aprobate si Programele Operationale.
Din suma totala, 19,21 miliarde de euro sunt fonduri alocate pentru obiectivul "Convergenta" si 0,46 miliarde de euro pentru obiectivul "Cooperare teritoriala europeana".
Cofinantarea nationala pentru obiectivul "Convergenta" este estimata la aproximativ 5,53 miliarde de euro, constituita atat din surse publice (77% din totalul cofinantarii), cat si din surse private (23%).
CSNR urmareste, la modul general, reducerea diferentelor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene, prin generarea unei cresteri suplimentare de 15-20% a PIB pana in 2015.
CSNR face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare, stabilite in Planul National de Dezvoltare 2007-2013, si prioritatile la nivel european - Orientarile Strategice Comunitare privind Coeziunea 2007-2013 si Strategia Lisabona revizuita.
Romania este cel de-al 15-lea din cele 27 de state membre ale UE care finalizeaza negocierile pentru acest document strategic national. Pentru a primi bani europeni, orice membru al UE trebuie sa alcatuiasca un astfel de plan care trebuie aprobat de Comisia Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO