Politică

Urmasul lui Jonathan Scheele si-a luat slujba in primire

Urmasul lui Jonathan Scheele si-a luat slujba in primire

Chiarini (dreapta) spune ca vrea sa-i invete pe romani mai multe despre Europa

08.11.2006, 17:37 20

Donato Chiarini (54 de ani), noul ambasador al Uniunii Europene la Bucuresti, i-a prezentat ieri presedintelui Traian Basescu scrisorile de acreditare. Chiarini sustine ca mandatul sau este acela de a-i invata pe romani mai multe despre UE avand in vedere ca Delegatia Comisiei Europene pe care o conduce incepand cu 1 noiembrie isi va adapta profilul de la 1 ianuarie 2007, devenind Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.
Chiarini il inlocuieste pe Jonathan Scheele, care si-a incheiat, la sfarsitul lunii octombrie, mandatul inceput in 2001.
Chiarini s-a nascut la 19 mai 1942, in Teramo, Italia. A studiat ingineria civila si are un Master in Politici Internationale. Intre 1964 - 1968 el a facut parte din echipa de asistenta tehnica pentru Guvernul Republicii Niger, ca reprezentant al COMTEC Roma, dupa care a lucrat in Congo-Brazaville, ca reprezentant al companiei italiene ENI/AGIP. In 1969 si-a inceput activitatea la Asociatia Europeana pentru Cooperare (EAC) a Comisiei Europene, facand parte din echipa de asistenta tehnica pentru Guvernul din Burundi. Intre 1975-1987, Donato Chiarini a fost consilier la Delegatiile Comisiei Europene din Mauritius, Reunion, Seychelles, Insulele Comore, Liban, Maroc, Kenia si seful Antenei Comisiei Europene din Djibouti (1975).
In timp, a participat la misiunea ONU de evaluare a nevoilor si de revizuire a sanctiunilor in Irak si a fost observator in cadrul Misiunii de Monitorizare a Comunitatii Europene in Iugoslavia. Ca sef de Departament in cadrul Biroului de Ajutor Umanitar al Comunitatii Europene (ECHO), intre 1993 - 1996, Chiarini a fost responsabil pentru America Latina, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia si NSI.
Din 2005, Donato Chiarini a lucrat in cadrul Directoratului General pentru Extindere de la Bruxelles. La 1 noiembrie 2006, el si-a inceput activitatea la Delegatia Comisiei Europene din Romania, care la 1 ianuarie 2007 se va transforma in Reprezentanta Comisiei la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO