Prima pagina

2005, anul leului, dar si al competitivitatii

17.11.2004, 00:00 17



Ipoteza unui curs al dolarului de 28.000 de lei sau al monedei euro de 37.000 de lei nu mai este o fantezie, iar 2005 se poate dovedi un an al leului, pe fondul devalorizarii valutelor si al denominarii. Reporterii revistei BUSINESS Magazin, a carui numar din aceasta saptamana apare astazi, apreciaza ca 2005 va fi si momentul adevarului la capitolele competitivitate si competenta.



Fluctuatiile de pe piata valutara, determinate de retragerea Bancii Nationale din postura de cumparator puternic de valuta, vor schimba aspectul business-ului romanesc: exportatorii vor trebui sa devina mult mai competitivi, managerii mai atenti la momentele platilor sau incasarilor si la intocmirea planurilor de afaceri, dealerii bancilor mai precauti. Romanii vor putea redeveni jucatori pe valute, speculand momentele de scadere puternica a euro sau dolarului pentru a cumpara, urmand sa revanda o data cu reluarea cresterilor. O mare parte din aceiasi romani, platiti in lei, vor putea calatori mai mult si mai ieftin in strainatate. Scaderea dobanzilor in vederea scaderii atractivitatii leului va impinge investitorii catre piata de capital.



Romania va trebui ca in aprilie anul viitor, conform calendarului actual, sa liberalizeze contul de capital, care le va permite in sfarsit strainilor sa devina jucatori directi pe piata monetara romaneasca. Deja, multe banci straine, atrase de randamnentele ridicate ale depozitelor in lei, asteapta cu nerabdare liberalizarea: se estimeaza ca la primavara vor plasa circa 2 miliarde de euro, bani care se vor regasi in ultima instanta ca oferta pe piata valutara pentru a fi schimbati in lei. In Ungaria, in cateva ore dupa liberalizarea contului de capital au intrat 5 miliarde de euro in tranzactii speculative.



Pentru a cotracara dezechilibrele care ar putea aparea, BNR ar putea miza, pe langa evolutia cursului, pe reducerea dobanzii de interventie sau pe o serie de mijloace administrative.



Principalul risc pe care il presupune aprecierea leului este dezechilibrarea balantei comerciale, adica a importurilor si exporturilor. In conditiile scaderii euro sau dolarului, marjele de profit ale exportatorilor pot scadea substantial sau se pot transforma in pierderi. Aceasta inseamna doar supravietuire pentru unii sau disparitia de pe pietele externe pentru altii. Fapt care poate duce la scaderea substantiala a exporturilor, in conditiile in care importurile vor fi stimulate de un leu mai tare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO