Prima pagina

220.000 de euro pe an, salariul unui CEO de banca

220.000 de euro pe an, salariul unui CEO de banca
22.05.2007, 19:19 24

Un Chief Executive Officer (CEO) al unei companii prezente pe piata locala castiga, in medie, intre 90.000 si 220.000 de euro net pe an, adica intre 7.500 de euro si 18.300 de euro pe luna, potrivit unui studiu salarial realizat de compania de executive search Stanton Chase Romania si finalizat la sfarsitul lunii aprilie.
Cu toate acestea, salariile managerilor pot fi cu mult mai mari, in conditiile in care la venitul lunar se adauga diferite bonusuri si beneficii care pot, in unele situatii, dubla sau chiar tripla valoarea acestuia.
Cel mai bine platiti sunt directorii de banci, cu salarii cuprinse intre 150.000 si 220.000 de euro net pe an, respectiv 12.500 - 18.300 de euro lunar, suma la care se adauga diverse beneficii ca masina de serviciu, telefon, laptop, asigurare medicala pentru intreaga familie, pensie privata, cheltuieli de calatorie, optiuni pentru studii, procent din profit. Beneficiile sunt generale, in unele cazuri se aplica toate, in timp ce alte situatii se negociaza.
Pe locul doi dupa serviciile bancare, aproape la egalitate, se afla managerii din telecom si IT&C si cei din retail, unde un CEO castiga intre 90.000 si 180.000 de euro net pe an.
In ceea ce priveste urmatoarea linie de management, directorii financiari (CFO) sunt cel mai bine remunerati in toate domeniile analizate de studiul Stanton Chase. Un director financiar din banking sau din retail are un salariu anual cuprins intre 80.000 si 130.000 de euro net, plus beneficii, remuneratia unui CFO scazand pana la 60.000 - 120.000 de euro in industrie sau in IT&C si telecom.
Managerii de marketing sunt urmatorii clasati dupa directorii financiari, cu salarii care pornesc de la 3.300 de euro pe luna si pot depasi lejer 8.500 de euro. Ultimii in lista salariala realizata de studiul Stanton Chase sunt HR managerii, care primesc intre 3.000 si 5.800 de euro.
Analiza cuprinde si o comparatie cu nivelurile salariale din Uniunea Europeana, una dintre principalele concluzii fiind faptul ca Romania se indeparteaza tot mai mult de ceea ce inseamna o piata low-cost din punct de vedere salarial.
"La nivel de first-line management, salariile managerilor din Romania sunt comparabile sau chiar mai mari decat ale omologilor europeni. In acelasi timp, pe pozitiile low, situatia sta complet invers: media europeana o depaseste cu mult pe cea inregistrata din Romania", a declarat pentru ZF Panos Manolopoulos, managing partner al Stanton Chase Romania. Spre exemplu, in retail, un director de vanzari roman castiga in medie 7.500 de euro pe luna, iar media europeana trece cu putin de 7.000 de euro. In acelasi timp, un HR manager din Romania are un salariu de 5.000 de euro net lunar, iar un omolog de-al sau din UE castiga in medie 4.000 de euro pe luna.
"Salariile sunt o expresie a raportului dintre cerere si oferta pe piata muncii. In prezent, nu exista in Romania un numar foarte mare de specialisti pentru anumite domenii, rata somajului este foarte scazuta si, in consecinta, salariile sunt mari", a spus Manolopoulos, precizand ca aceste niveluri salariale sunt o expresie artificiala a unui fenomen care se va normaliza pe termen mediu.
Marjele destul de largi in care se incadreaza nivelurile salariale prezentate in studiu se explica prin diferentele semnificative intre companiile analizate, dar si printr-o oarecare volatilitate a sistemului de remunerare din piata. "In acest an, salariile pentru pozitii de management nu vor mai creste, ba, mai mult, intr-un an si jumatate sau doi ani, vom asista la o usoara scadere, care este semnul unei normalizari a pietei", a adaugat managing partnerul Stanton Chase Romania. Studiul Stanton Chase a analizat nivelurile salariale pentru pozitiile de management din cele patru domenii in care are activitati compania: banking, retail, IT&C si telecom si industrie, cuprinzand datele salariale de la aproximativ 35 de companii.
Compania are 350 de angajati in 61 de birouri localizate in 41 de tari. Biroul local al Stanton Chase a fost deschis in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO