Prima pagina

Agentiile de rating nu stiu ce stie FMI

26.05.2000, 00:00 7



Agentiile de rating nu au intotdeauna informatii de prima mana, a afirmat Horst Koehler, directorul general al FMI, raspunzand la o intrebare referitoare la opiniile negative ale agentiilor de rating fata de Romania, care isi mentin ingrijorarile cu privire la capacitatea ei de plata.

"Prin aprobarea acordului stand-by, FMI va da un semnal pozitiv agentiilor de rating", a mai spus el.

FMI a lansat un mesaj extrem de pozitiv la adresa Romaniei, apreciind progresele substantiale in stabilizarea economica, si a sustinut ca nu exista nici un semn care ar putea indica faptul ca tara va intra in incapacitate de plata, raspunzand, astfel, direct si ingrijorarilor agentiilor de rating.

"Avand in vedere progresele facute de Romania, directia buna in care merge, parerea mea este ca FMI va avea o pozitie favorabila in privinta aprobarii aranjamentului stand-by", a afirmat Horst Koehler la intalnirea cu premierul Mugur Isarescu, de la Washington. "Consideram ca angajamentul autoritatilor (romane, n.r.) catre o politica corecta merita suportul FMI", a spus directorul general al Fondului Monetar International.

Michael Deppler, director executiv in cadrul Fondului, a fost si mai categoric sustinand ca, in acest moment, nu exista nici un semn real cu privire la o intrare a Romaniei in incapacitate de plata.

Deppler a sustinut ca, anul trecut, situatia economica trebuia stabilizata, avand in vedere problemele externe si din sectorul bancar si, de aceea, accentul a fost pus mai mult pe aceasta parte. "Anul acesta accentul se va pune pe nevoile structurale, pentru ca stabilitatea financiara s-a produs", a spus Deppler.

Mugur Isarescu a afirmat, inca o data, angajamentul de a continua reforma si de a tine Romania pe o directie buna, aceasta fiind si principala provocare cu care se vor confrunta autoritatile in acest an electoral.

Premierul roman se afla in vizita, de la inceputul saptamanii, in SUA, avand la Washington intalniri la cel mai inalt nivel. Premierul urma sa se intalneasca aseara, la New York, cu reprezentantii agentiilor de rating Standard & Poor's, Moody's si Thomson BankWatch, precum si cu oficiali ai unor banci si investitori americani care au afaceri in Romania. Analistii Standard & Poor's au inclus, intr-un studiu recent, Romania, alaturi de Zimbabwe si Coasta de Fildes, intr-o grupa de tari care ar putea intra in incapacitate de plata catre sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO