Prima pagina

Altex intra in afaceri cu spatii comerciale

25.02.2005, 00:00 21



Retailerul de electronice si electrocasnice Altex va oferi cel putin 172 miliarde de lei (4,6 milioane de euro) pe o societate care detine mai multe spatii comerciale in Suceava, dintre care cel mai important este centrul comercial Bucovina.



Altex intentioneaza sa preia toate actiunile Cometex Suceava, societate listata la Bursa Electronica RASDAQ, urmand sa ofere cel putin 572.000 de lei pentru fiecare actiune Cometex, conform anuntului privind intentia de a lansa o oferta publica de preluare. Actionarul majoritar al Cometex este SIF Moldova.



Dan Ostahie, presedintele grupului de firme Altex, a confirmat interesul pentru centrul comercial Bucovina. Centrul are 4 etaje cu 1.100 de metri patrati pe nivel. Cometex mai detine in plus alte cateva spatii comerciale mai mici.



SIF Moldova nu a luat inca o decizie privind vanzarea Cometex. "Am vazut anuntul. Asteptam cea de-a doua etapa, cea a lansarii ofertei. Vom vedea ce se mai intampla pe piata si apoi vom lua o decizie," spune Alexandu Matei, presedintele SIF Moldova. SIF detine 68% din actiunile Cometex la care se adauga un pachet de 5,7% aflat in proprietatea societatii de brokeraj a SIF Moldova, Trend din Bacau.



Principalul actionar minoritar de la Cometex este fondul de investiti Broadhurst, care detine 19% din actiuni. Broadhurst este unul din principalii investitori de piata spatiilor comerciale, orientand-se in special spre spatiile mari, asemanatoare cu Bucovina. Broadhurst administreaza compania Winmarkt care grupeaza peste zece foste magazine universale din provincie.



Broadhurst ar putea lansa o contraoferta pentru Cometex. "Nu stim ce vom face, deocamdata ne gandim. E posibil sa vindem, sa lansam o oferta mai buna sau sa nu facem nimic. A treia varianta este mai putin probabila," spune Siminel Andrei, managerul Broadhurst.



Ostahie spune ca Altex a cumparat din anul 1999 si pachetul majoritar de actiuni la o alta societate de spatii comerciale de pe RASDAQ, compania care opereaza centrul comercial Nada Florilor, cu trei etaje, din Falticeni.



Apropierea si asemanarea dintre cele doua centre comerciale ar putea permite o sinergie si in ceea ce priveste mixul de chiriasi, dar si strategia de comunicare. "Experienta pe care am capatat-o in retail ne ajuta si in cazul centrelor comerciale. Noi suntem chiriasi in marea majoritate a centrelor comerciale din tara, unde avem o prezenta activa", spune Ostahie.



Achizitia centrului comercial Nada Florilor a costat, potrivit lui Ostahie, 500.000 de euro, investitiile in modernizarea centrului comercial ajungand in ultimii cinci ani la 600.000 de euro, centrul comercial fiind echipat cu scari rulante si aer conditionat.



"Vom fi atenti la orice oportunitate care va aparea", conchide Ostahie, care pe langa comertul cu produse electronice si electrocasnice prin reteaua Altex si Media Galaxy si-a extins activitatile si in domeniul auto, devenind actionarul majoritar al Auto Moldova, concesionar exclusiv de automobile Dacia, Renault si Nissan in judetul Neamt.



Conform ultimelor date financiare disponibile, Cometex inregistra la mijlocul anului trecut o cifra de afaceri de 40 miliarde de lei (1 milion de euro) si un profit net de 5,9 miliarde de lei (0,15 milioane de euro).



Altex a realizat anul trecut, prin intermediul retelelor de magazine de electronice si electrocasnice Altex si Media Galaxy vanzari (inclusiv TVA) de peste 170 de milioane de euro. Compania opera la sfarsitul anului trecut 115 magazine Altex, 6 magazine Altex Megastore si 4 magazine de mare suprafata Media Galaxy, cu o suprafata totala de peste 35.000 de metri patrati.



Anul acesta Altex va mai deschide, potrivit reprezentantilor sai, inca patru magazine Media Galaxy si aproximativ 20 de magazine Altex, ceea ce va permite realizarea unor vanzari de peste 220 de milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO