Prima pagina

Americanii "imprumuta" identitati ca sa isi cumpere case

04.09.2008, 19:54 17

S-ar putea crede ca in conditiile in care volumul creditelor ipotecare acordate pe piata americana a scazut cu pana la 30%, aceeasi tendinta a fost urmata si de numarul fraudelor inregistrate in acest segment.
O cercetare recenta releva insa tocmai contrariul. In trimestrul doi numarul fraudelor ipotecare a urcat cu 42% fata de nivelul inregistrat in perioada similara din 2007, potrivit datelor colectate de institutul de cercetare Mortgage Asset Research Institute, scrie presa straina.
Cele mai mari rate ale fraudelor fiscale - care pot merge de la falsificarea documentelor de verificare a veniturilor pana la "imprumutarea" de active care sa garanteze un credit - au fost inregistrate in state precum Florida, California si Illinois, state care detin si recordul in ceea ce priveste numarul ipotecilor prescrise sau aflate in proces de prescriere.
De fapt, spun reprezentantii Mortgage Asset Research Institute, se pare ca tocmai conditiile dificile de pe piata de creditare ii imping pe consumatori sa apeleze la astfel de practici. "Fraudele ipotecare tin de obicei de o oportunitate", spune Merle Sharick, vicepresedintele institutului de cercetare. "Acum insa acestea par sa tina de necesitate, in conditiile in care oamenii incearca sa-si mentina nivelul de trai cu care au fost obisnuiti", a adaugat el.
Iar internetul este un mijloc de facilitare a acestor practici, in acest sens existand zeci de site-uri care ofera identitati false. O serie de indivizi au inceput chiar sa-si faca publicitate prin intermediul unor site-uri specializate oferindu-se sa "imprumute" celor care vor sa contracteze un credit ipotecar active cu care sa garanteze.
Una dintre cele mai recente escrocherii puse la cale prin intermediul internetului implica o serie de mesaje prin care se incearca atragerea unor persoane cu o istorie de credit foarte buna si cu venituri ridicate, care sa-si imprumute identitatea unor indivizi care nu indeplinesc conditiile pentru a contracta un credit ipotecar.
In unele cazuri, cei care isi imprumuta identitatea primesc un comision de pana la 7.500 de dolari.
Acest tip de fraude ipotecare s-a dovedit extrem de bine receptionat de catre consumatori. Tocmai de aceea, Mortgage Asset Research Institute incearca sa creeze o lista cu site-urile specializate, care sa fie inaintata anchetatorilor americani.
Este insa foarte greu de depistat cine se afla in spatele acestora, in conditiile in care un domeniu web de acest gen este folosit un timp extrem de scurt, fiind inlocuit rapid de un altul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO