Prima pagina

Audierea lui Patriciu a dus la caderea actiunilor Rompetrol

27.05.2005, 19:58 15

Actiunile Rompetrol Rafinare cotate la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat o scadere severa in ultima jumatate de ora de tranzactionare de ieri, pe fondul zvonurilor aparute pe piata privind arestarea principalului actionar al grupului Rompetrol, omul de afaceri Dinu Patriciu.

Patriciu a fost chemat ieri de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru o noua serie de audieri in dosarul privatizarii rafinariei Petromidia.

La inchiderea editiei (ora 19.00), dupa mai bine de opt ore, Dinu Patriciu nu iesise inca de la audieri.

Patriciu a fost pus sub acuzare la finalul lunii martie, alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol, pentru infractiuni economice printre care se numara spalare de bani, evaziune fiscala si de faptul ca ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 1.500 de miliarde de lei (peste 40 de milioane de euro).

El este acuzat alaturi de mai multi manageri ai grupului Rompetrol, printre care Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, Florin Eric Chis si Constantin Adrian Volintiru, precum si fata de cenzorii societatii, in dosarul privatizarii activelor rafinariei Petromidia, care fac parte acum din compania Rompetrol Rafinare.

In plus, anchetatorii sustin ca, in baza controlului efectuat in anul 2003 de catre Directia Controlului Fiscal Constanta, au constatat ca in contabilitatea SC Rompetrol Rafinare SA nu au fost inregistrate tranzactii financiare ce au avut drept urmare diminuarea taxelor si impozitelor catre stat in valoare de aproximativ 300 de miliarde de lei.

In acelasi timp, conform procurorilor, se fac verificari si cu privire la modalitatea de achizitionare de actiuni SC Rompetrol Rafinare SA, in perioada 2003-2004.

Actiunile Rompetrol Rafinare au atins pe parcursul sedintei bursiere de ieri un minim de 819 lei/actiune cu 7,3% mai putin fata de ziua precedenta, si au incheiat ziua la 834 lei/actiune, fiind cele mai tranzactionate din piata pe fondul vanzarilor masive din ultima parte a sedintei.

De la inceputul anului actiunile Petromidia au fost printre putinele perdante de la Bursa, inregistrand ieri un pret cu 10% mai mic fata de cel de la finalul anului trecut. Capitalizarea bursiera a companiei petroliere se ridica ieri la 485 milioane de euro. Actiunile unei alte companii a grupului, Rompetrol SA Bucuresti (Vega), au incheiat de asemenea ziua cu o scadere de 8%, ultima tranzactie derulandu-se la 661 lei/actiune

Agentia internationala de rating Fitch a reconfirmat saptamana aceasta ratingul B- cu perspectiva stabila acordat in urma cu un an grupului Rompetrol, in ciuda faptului ca intre timp 11 membri ai echipei de management ai Rompetrol au fost pusi sub acuzare, iar compania austriaca OMV a iesit din actionariatul Rompetrol, grupul fiind detinut in prezent de cei doi manageri, Dinu Patriciu si Philip Stephenson. "O finalizare nefavorabila a anchetei ar putea crea presiune asupra ratingului grupului Rompetrol", afirmau reprezentantii Fitch.

Bursa de Valori in ansamblu a consemnat ieri o evolutie negativa, indicii pietei pierzand peste 2% din valoare. Unii dintre brokeri afirma ca punerea din nou sub semnul intrebarii a integrarii in Uniunea Europeana (UE) a dus la scaderea pietei.

"Cred ca motivul principal care a determinat reculul bursei a fost reprezentat de declaratiile parlamentarilor germani cu privire la posibilitatea blocarii integrarii Romaniei, in conditiile in care Franta nu va vota Constitutia UE la referendumul din luna mai. Joi, nu au existat aproape deloc ordine de cumparare la bursa venite din partea investitorilor straini. Probabil ca si vineri piata va avea aceeasi evolutie", a declarat directorul de tranzactionare al companiei CAIB Securities, Valerian Ionescu, citat de Mediafax. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO