Prima pagina

Austriecii ocupa punctele-cheie din economie

11.05.2005, 20:09 48

Cei ce inca ii mai asteapta pe americani ar putea fi putin dezamagiti: intre timp au venit austriecii. In 15 ani de tranzitie romaneasca, dar cu precadere in ultima perioada, austriecii au ocupat puncte-cheie in sistemul economic romanesc, totalizand investitii de peste trei miliarde de euro, scrie revista Business Magazin in numarul din aceasta saptamana care apare astazi.

Cea mai importanta privatizare din istoria Romaniei ramane cea prin care un grup austriac, OMV, a preluat SNP Petrom. Sau in numar de tranzactii - un criteriu care ar plasa Austria pe primul loc in topul investitorilor din 2004, cu aproape un sfert din tranzactii, potrivit firmei de audit PricewaterhouseCoopers.

Un alt record austriac a fost stabilit saptamana trecuta, cand s-a semnat acordul preliminar pentru cea mai mare tranzactie din istoria asigurarilor romanesti, Omniasig de catre Wiener StOEdtische.

In plus, austriecii detin pozitii fruntase in sistemul bancar (Raiffeisen Romania, HVB - Bank Austria Creditanstalt, Volksbank Romania), in industriile materialelor de constructii sau prelucrarii lemnului, in industria alimentara (Agrana Romania, Kotanyi Condimente).

Cele mai importante tranzactii cu cladiri de birouri din Romania au fost efectuate de companii austriece - Immofinanz, cel mai mare fond de investitii imobiliar din Austria, Europolis, compania CA Immo - divizie a grupului HVB-Bank Austria sunt printre pionierii investitiilor in imobilele din Bucuresti.

"Romania e una dintre cele mai atractive piete pentru oamenii de afaceri austrieci, in primul rand pentru ca este o piata mare, dar care are si un potential inca neexploatat", spune Johannes Becker, atasatul comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti.

Ce va urma? "Pana in prezent, aproape toate companiile austriece care au investit in Romania sunt mari. Acum, firmele mici si mijlocii sunt din ce in ce mai interesate de piata romaneasca", spune Johannes Becker.

Ceea ce inseamna, probabil, ca odata incheiata epoca investitiilor de mare anvergura, ne putem astepta la un val de investitii mici. Dar nu neaparat lipsite de semnificatie, de vreme ce Becker crede ca pana in 2007, cand Romania va adera la UE, investitiile austriece aici vor depasi 5 miliarde de euro.

"Vor veni mai multe companii in domeniul auto, retail sau real-estate", afirma Becker, care vor avea ca miza cucerirea unei cote de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO