Prima pagina

Autoritatile inzecesc impozitul pe dobanzi si pe actiuni

Autoritatile inzecesc impozitul pe dobanzi si pe actiuni
08.02.2005, 00:00 15

Investitorii de pe piata de capital se vor numara incepand din urmatoarele luni printre contribuabilii care vor fi nevoiti sa compenseze minusul de venituri de la bugetul de stat rezultat din aplicarea de la 1 ianuarie a unei cote unice de impozit de 16% pentru profit si salarii.
In urma discutiilor cu Fondul Monetar International Guvernul pregateste de o noua modificare a codului fiscal prin care va mari intr-o prima faza de la 1% la 10% castigurile din tranzactiile cu actiuni si din investitiile in fonduri mutuale ale persoanelor fizice. Impozitul pe veniturile din investitiile pe piata de capital ar urma sa creasca pana la 16% la inceputul anului 2006. Cote similare ar urma sa fie aplicate si castigurilor realizate din tranzactii imobiliare si celor din dobanzi.
Reprezentantii Ministerului de Finante nu au dorit sa comenteze aceste informatii.
Cresterea impozitelor pe piata de capital si pe cea imobiliara a facut recent obiectul unui studiu realizat recent de Departamentului de Analiza si Strategii Economice al Presidentiei, aflat in subordinea lui Theodor Stolojan. Studiul propunea cresterea pana la 16% a impozitelor pe castigurilor de capital, a celor din tranzactii imobiliare si dobanzi pana la 16%. Surse apropiate Ministerului de Finante afirma ca ministrul de resort, Ionut Popescu a dorit o crestere graduala a acestor impozite, primul pas fiind aplicarea unei cote de 10%, impozitul de 16% pe aceste tipuri de venituri urmand sa se aplice de la 1 ianuarie 2006.
Reprezentantii pietei de capital afirma ca aplicarea unei cote de impozit substantial marite ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltarii pietei, si in plus nici nu ar aduce foarte multi bani la buget.
"Intelegem nevoia de resurse suplimentare la bugetul de stat, dar baza de impozitate este inca extrem de redusa. Cred ca ar trebui pus mai intai accent pe cresterea numarului de investitori de la Bursa si de abia dupa aceea sa ne gandim la o crestere a impozitelor. Numarul de investori activi de la Bursa abia daca atinge 10.000," spune Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.
Nu este inca clar daca va fi modificate si metodologia de aplicare a impozitelor. In prezent investitorii de la Bursa platesc impozit de 1% la fiecare tranzactie in care obtin castig, iar pierderile nu se reporteaza. Mentinerea acestei metode va insemna ca daca investitorii vor plati mai mult de 10% pe castigurile realizate pe parcursul unui an daca au realizat tranzactii din care au iesit in pierdere si este posibil ca un investitor sa plateasca impozit chiar daca valoarea portofoliului a scazut pe parcursul unui an.
Actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti au deschis saptamana in scadere dupa aparitia pe piata a primelor informatii privind intentia de crestere a impozitelor pe piata de capital. Cele mai multe dintre actiuni si-au revenit in a doua parte a zilei dar piata a incheiat totusi sedinta la preturi mai mici fata de cele de la finalul saptamanii precedente.
Piata de capital a adus castiguri semnificative in ultimii ani, mult peste dobanzile bancare. De la inceputul anului preturile actiunilor de la Bursa au urcat cu 40%, ceea ce a insemnat o crestere cu 3,2 miliarde de euro a valorii totale a actiunilor cotate pe piata pana la 12 miliarde de euro. Doar o parte foarte mica din aceste castiguri au fost obtinute insa de persoanele fizice, pentru care se preconizeaza majorarea impozitului. Cea mai mare parte a actiunilor companiilor listate pe Bursa se afla in proprietatea unor investitori strategici straini (cum ar fi Societe Generale in cazul BRD) sau al statului (care mai detine de exemplu 40% din actiunile celei mai mari companii cotate, Petrom).
Brokerii de la Bursa spun ca masura ar putea frana dezvoltarea pietei de capital, care este inca intr-u stadiou incipient in comparatie cu celelalte state ale Uniunii Europene. "Mi-e teama ca  ritmul de dezvoltare al pietei noastre de capital se va incetini foarte mult," spune Nicolae Ghergus, director de operatiuni la societatea de brokeraj Confident Invest.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO