Prima pagina

Balonul deficitului comercial se pregateste de decolare

05.07.2001, 00:00 8



Explozia deficitului comercial al Romaniei pe primele cinci luni ale lui 2001, pana la 1,75 miliarde de dolari in preturi FOB/CIF, fata de 790,8 milioane in aceeasi perioada a anului trecut, pune sub semnul intrebarii sansele mentinerii sub control a parametrilor macroeconomici la nivelurile preconizate pentru acest an. Totusi, o veste buna: cresterea exporturilor continua in domenii pana acum amortite, iar o parte din importuri se duc in retehnologizare.

In luna mai, avansul importurilor fata de exporturi a depasit 484 milioane de dolari, in crestere cu 7% fata de luna precedenta, respectiv cu 26% fata de mai 2000.

Dupa ce luna aprilie consemnase o sincopa in dinamica exporturilor, care scadeau sub pragul de un miliard de dolari dupa patru luni de crestere consecutiva, in mai incasarile din exporturi au urcat la 980,8 milioane de dolari, in crestere cu 23,8% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Desi "mimasera" momentul de respiro al exporturilor, importurile au o avut o revenire mult mai puternica, tasnind cu 15% fata de aprilie, pana la 1,46 miliarde de dolari. In primele cinci luni ale anului, Romania a importat marfuri in valoare de peste 6,4 miliarde de dolari.

"Ne-am chinuit mult ca sa gasim o explicatie la aceasta crestere a importurilor. Au crescut foarte mult importurile de utilaje pentru investitii si cele de minereuri si produse petroliere, care acum sunt tinute pe stocuri pana la toamna, cand vor creste preturile", a declarat un oficial al INS.

"Atata timp cat deficitul comercial nu se reflecta in deficitul de cont curent, acest lucru nu ne ingrijoreaza. Oricum, balanta veniturilor externe tinde sa se echilibreze, declara Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. "Pe mine nu ma

deranjeaza ca se cumpara obiecte de import cu valuta trimisa de rudele din strainatate, si nici importurile rezultate in urma proceselor de privatizare si post-privatizare."



Deficit: cat din investitii, cat din consum?

Analistii economici nu sunt ingrijorati de dinamica tot mai accelerata a decalajului dintre importuri si exporturi, considerand ca nivelul deficitului comercial este inca sustenabil. Cert este insa ca o extrapolare a trendului actual sugereaza o deteriorare serioasa a situatiei spre sfarsitul anului.

"Cresterea deficitului ar putea sa nu fie de speriat in conditiile in care s-ar sti care sunt sursele de finantare pe care se poate conta. Daca finantarea este asigurata independent de angajamentele statului, deficitul comercial n-ar trebui sa constituie o preocupare", a declarat pentru Ziarul Financiar analistul Aurelian Dochia.

Stephane Cosse, reprezentantul rezident al FMI la Bucuresti, spune ca trendul constant ascendent al importurilor indica reluarea puternica a cererii interne.

"Intrebarea este cat din aceasta cerere provine din sectorul investitiilor si cat din consumul in gospodarii", spune Cosse.

Oricum, cresterea investitiilor este reala si ea reflecta o mai mare incredere in economie. La fel de certa este si cresterea consumului in gospodarii, ca urmare a cresterii reale a salariilor cu 8% de la inceputul anului.

Dinamica cererii interne ar putea fi insa ajustata ca urmare a deciziei Guvernului de reducere a deficitului bugetar.

Analistul Aurelian Dochia spune ca elementul cheie in problema deficitului comercial ramane structura intrarilor independente de capital, care trebuie sa echilibreze contul curent al balantei de plati externe.

"Nu stim foarte multe despre structura intrarilor de capital si nici despre stabilitatea lor ca durata. Daca intrarile incep sa scada, presiunea deficitului comercial se va duce catre curs si inflatie", a afirmat Dochia.

Deocamdata, deficitul de cont curent se mentine la un nivel linistitor de 455 milioane de dolari pe primul trimestru, dezechilibrul dintre importuri si exporturi fiind contrabalansat in primul rand de transferurile curente, inclusiv de banii romanilor care lucreaza in strainatate.

Comparativ cu primele trei luni ale lui 2000, se observa o imbunatatire a balantei serviciilor - in principal ca urmare a incasarilor din turism, precum si a balantei veniturilor.

Aurelian Dochia crede ca dinamica actuala a deficitului comercial va atrage atentia Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, insa partea buna va fi ca analiza celor doua institutii nu va face decat sa verifice sustenabilitatea presiunii generate de decalajul dintre importuri si exporturi.

Fondul Monetar international a aratat, in ultimele discutii cu Guvernul, ca anul acesta se poate accepta un deficit de cont curent de pana la 6% din PIB, adica aproximativ 2 mld. de dolari.

Analistii sustin ca ceea ce conteaza in primul rand este faptul ca exporturile cresc, aratand ca motoarele economiei se misca. Cresterea continua, cel putin inertial, desi BNR a abandonat politica de sustinere a competitivitatii exporturilor prin deprecierea leului, preocupandu-se exclusiv de lupta cu inflatia.

Cat priveste importurile, cresterea sustinuta a acestora arata ca exista pe piata suficiente surse de finantare, care pot fi mobilizate fara ca piata valutara sa resimta o presiune prea puternica.

In ultimele luni, importurile au fost stimulate si de reintroducerea scutirilor de taxe vamale de care beneficiaza intreprinderile mici si mijlocii care cumpara utilaje din strainatate. In perioada ianuarie-mai 2001, cea mai mare pondere in importuri - 22,4% - au detinut-o masinile si dispozitivele mecanice, masinile, aparatele si echipamentele electrice, aceasta fiind in crestere cu 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO