Prima pagina

Banca Transilvania a vandut 5% din ARDAF

16.11.2005, 19:55 16

Banca Transilvania a vandut ieri la Bursa Electronica RASDAQ un pachet de aproximativ 5% din actiunile companiei de asigurari ARDAF Cluj-Napoca pe care a incasat aproximativ 1 milion de euro.

Cumparatorul este cel mai probabil un investitor strain, variantele vehiculate pe piata fiind fondul de investitii QVT Fund, care a preluat recent si 10% din Asirom, pe de o parte, si banca Raiffeisen Zentralbank Austria, care detinea inainte de aceasta tranzactie aproximativ 6% din ARDAF, pe de cealalta parte.

Actiunile ARDAF au urcat in ultima saptamana pe Bursa cu peste 35% pe fondul cumpararilor puternice, in pregatirea tranzactiei de ieri. Doar ieri actiunile companiei au crescut cu aproape 8%, atingand 3.000 Iei/actiune. Pe piata s-au transferat ieri aproape 13 milioane de actiuni ale companiei de asigurari in valoare de 3,87 milioane de lei (1,06 milioane de euro), reprezentand 5,1% din capitalul social actual al companiei de asigurari.

Surse din piata afirma ca pachetul a fost cumparat prin intermediul Raiffeisen Capital & Investment (RCI), societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank. Reprezentantii RCI nu au dorit sa comenteze aceasta tranzactie.

"Actiunile ARDAF pe care banca le detinea reprezentau un plasament de portofoliu. Am decis sa ne lichidam pozitia datorita randamentului bun pe care l-am obtinut", a declarat pentru ZF Radu Hanga, seful directiei piete de capital din cadrul Bancii Transilvania.

Banca Transilvania si-a lichidat in cadrul tranzactiilor de ieri participatia la ARDAF. Banca va mai primi insa un numar egal de actiuni cu cel pe care l-a vandut ieri in cadrul majorarii de capital pe care ARDAF o va opera. Dupa operarea majorarii de capital, ponderea pachetului tranzactionat ieri in capitalul social al companiei de asigurari se va reduce la aproximativ 2,5%.

"Pachetul de actiuni ARDAF in posesia caruia vom intra va fi tratat tot ca o investitie de portofoliu si este posibil sa il vindem in cazul in care conditiile de pe piata vor fi multumitoare", a mai spus Hanga.

"Din cate stiu, a vandut Banca Transilvania si a cumparat Raiffeisen Zentralbank. Ei nu m-au contactat pentru o eventuala vanzare a ARDAF, dar alte firme da. Achizitia este un semnal pozitiv pentru companie. Piata asigurarilor devine din ce in ce mai interesanta pentru investitori, iar cine are acum o cota buna de piata va fi foarte bine pozitionat cand toata industria va ajunge la 4-5 miliarde de euro", a spus Ovidiu Tender, omul de afaceri care controleaza ARDAF prin intermediul Tender SA. Pe piata circula de mai multe luni informatii conform carora omul de afaceri ar intentiona sa vanda pachetul majoritar de la ARDAF.

Raiffeisen Zentralbank a cumparat puternic actiuni ARDAF anul acesta de pe RASDAQ, ajungand la o detinere de aproximativ 6%, conform declaratiilor presedintelui ARDAF. Austriecii au mai adus in plus si alti bani pentru a participa la majorarea de capital incheiata recent de compania de asigurari. Este posibil ca banca austriaca sa detina actiunile doar pe hartie si sa actioneze doar in calitate de custode pentru un alt investitor, fie strategic, fie fond de investitii.

"Din ce am auzit eu, Banca Transilvania a vandut actiunile fondului american QVT. Nu stiu care sunt intentiile QVT in ceea ce priveste Ardaf", a declarat Octavian Manastireanu, presedintele Ardaf.

"Banca Transilvania a facut o afacere buna, avand in vedere ca a cumparat actiuni la 1.000 de lei si le-a vandut la 3.000", a mai spus el.

QVT Fund, fond american de investitii cu sediul la New York, a cumparat saptamana trecuta peste 10% din actiunile Asirom de la Tiberiu Bica Postelnicu, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 9,5 milioane de euro.

Actionarii Ardaf au finalizat subscrierile la majorarea capitalului social, care a fost dublat, pana la 13,7 milioane de euro (circa 50 de milioane de lei). Potrivit lui Manastireanu, in februarie sau martie anul viitor capitalul companiei va mai fi majorat cu 10 milioane de euro.

Dublarea capitalului social face parte dintr-un plan de masuri pentru redresarea financiara a companiei, impus de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In luna septembrie, coeficientul de lichiditate al Ardaf a ajuns la 0,33, mult sub limita legala de 1, impusa prin normele CSA. Acest coeficient arata capacitatea asiguratorului de a face fata obligatiilor fata de clientii si debitorii sai.

Presedintele companiei de asigurari spune ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza investitiilor imobiliare pe care le-a facut Ardaf in acest an, care s-au ridicat la peste 7,2 milioane de euro (26 de milioane de lei). In urma majorarii de capital, compania a reusit sa urce coeficientul de lichiditate pana la 1,2.

Ardaf a inregistrat in primele sase luni ale anului prime brute subscrise de 42 de milioane de euro (154,1 milioane de lei), cu 76% mai mari in euro comparativ cu perioada similara a anului trecut. Compania a incheiat primul semestru cu un profit net de 78.200 de euro (286.600 de lei).

Niciunul dintre cumparatorii vehiculati pe piata pentru pachetul de actiuni nu a confirmat, dar nici nu a infirmat faptul ca se afla in spatele achizitiei. Raiffeisen Zentralbank nu a facut nici un comentariu pana la inchiderea editiei.

"Noi nu facem comentarii asupra activitatilor noastre de investitii", a spus Angelo Moskov, CEO al QVT Financial. "Am participat la aceasta tranzactie ca investment bankeri, ceea ce inseamna ca am actionat fie in nume propriu, fie pentru un client. Nu va pot spune mai mult", a declarat Andreas Ecker, reprezentantul Raiffeisen Zentralbank.

Tranzactia cu 5% din ARDAF reconfirma febra achiztiilor de pe piata romaneasca a asigurarilor. Doar in ultimele luni austriecii de la WienerStaedtische au preluat Omniasig, ungurii de la OTP au preluat 100% din compania de asigurari Cecar-Romas, austriecii de la Uniqa au luat un pachet minoritar la Astra, iar fondul american QVT a achizitionat un pachet de 10% din Asirom.

Valoarea pietei asigurarilor se ridica in prezent la circa un miliard de euro, dar multi dintre analisti spun ca multe dintre companiile straine de asigurari se grabesc sa gaseasca o modalitate de a intra pe piata pana in 2007 cand este programata aderarea la Uniunea Europeana.

La ultimul pret de ieri si luand in calcul si actiunile pe care ARDAF urmeaeza sa le distribuie, valoarea de piata a companiei se situeaza in jurul a 40 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO