Prima pagina

Bancherii de top se vor trezi cu salarii mai mici din cauza cresterii pensiilor

Bancherii de top se vor trezi cu salarii mai mici din cauza cresterii pensiilor

Florin Luca, director executiv de resurse umane al BRD-Groupe Societe Generale

30.07.2007, 18:12 59

Salariile de peste 3.000 euro (10.000 lei) pe luna - dintre care cele mai multe sunt in banci - ar putea fi micsorate cu sute de euro prin cresterea cheltuielilor cu contributiile de asigurari sociale decisa in Parlament in iulie prin legea de majorare a pensiilor.
Angajatorii au fost luati prin surprindere de eliminarea plafonului de contributie la nivelul aferent pentru cinci salarii medii brute pe economie, adica 6.350 lei (2000 de euro).
Salariile a aproximativ 600 dintre cei 8.000 de angajati ai BRD-Groupe Societe Generale vor fi afectate de prevederea legislativa, ceea ce reprezinta 7,5% din salariati, potrivit lui Florin Luca, director executiv de resurse umane al bancii.
Datele Bancii Nationale arata ca in sistemul bancar lucreaza aproximativ 60.000 de angajati. Daca ponderea de 7-8% se aplica la nivelul intregii piete bancare, aproape 4.500-5.000 de salariati vor plati mai mult din salariul brut la fondul de asigurari sociale. "Practic, aceasta modificare inseamna reducerea venitului net lunar pentru salariatii cu venituri brute de peste 6.350 de lei, prin cresterea contributiei la asigurarile sociale", explica Florin Luca. Cei mai afectati vor fi cei cu salarii brute de peste 10.000 lei/luna, pentru ca scaderea se va simti mai mult.
Spre exemplu, o persoana cu venituri lunare brute de 10.000 de lei platea inainte catre asigurarile sociale 603 de lei, iar dupa modificare va plati 950 de lei, respectiv 9,5% aplicat la venitul brut. In consecinta, in acest caz, venitul net lunar se va diminua cu 291 de lei.
Noua lege stabileste ca baza de calcul a contributiilor la asigurari sociale tot venitul brut realizat lunar de catre salariat. Pana la 19 iulie, potrivit Legii 19/2000, baza de calcul a contributiei individuale la asigurarile sociale nu putea depasi plafonul de cinci ori salariul mediu brut pe economie, respectiv 6.350 de lei.
"Conform Casei Nationale de Pensii, aceste modificari sunt aplicabile incepand cu luna august a acestui an. Ce ar trebui sa faca un angajator: sa majoreze salariile personalului afectat, astfel incat sa nu se diminueze venitul net al salariatului sau sa lase salariatii sa suporte aceasta pierdere?", comenteaza Luca.
Eduard Radu, managing consultant al firmei de consultanta in resurse umane Acceder, confirma ca majoritatea firmelor vor micsora salariul net, avand in vedere ca salariile sunt negociate brut, iar companiile nu-si pot schimba bugetele peste noapte.
"Nu cred ca angajatorii vor compensa acest fapt prin cresterea salariilor. Companiile negociaza salariul brut, tocmai pentru a nu fi afectate de schimbarile legislative. Aceasta 'strategie' vine ca efect al modificarilor dese din intervalul 1997 - 2002, cand la fiecare sase luni aparea un nou impozit pe salarii", spune Radu.
Modificarea legislativa vizeaza obtinerea unor pensii mai mari din sistemul public si imbunatatirea colectarii prin marirea cuantumului contributiilor celor ce au venituri salariale mari.
"Exista un recul care se va resimti peste 15-20 de ani. Cei care vor contribui mai mult acum vor avea o pensie mai mare si in acest fel, pe termen lung, se vor scoate bani de la buget", spune Radu.
Directorul de resurse umane al BRD spune ca demersul legislativ i-a luat prin surprindere pe angajatori. "Romania beneficia de 2-3 ani de o imagine de tara cu un nivel scazut de impozitare - 'paradis fiscal pentru salariati' - ceea ce a determinat printre altele, intoarcerea multor talente romanesti din strainatate si integrarea lor intr-o economie din ce in ce mai dinamica. Persoanele lovite de aceste masuri sunt in general talente rare, persoane-cheie, managerii de top, pe care orice companie vrea sa ii fidelizeze", adauga directorul de resurse umane al BRD.
Angajatii din sistemul financiar-bancar sunt printre cel mai bine platiti din economie, cu un salariu mediu lunar net de 900 de euro, dar nu sunt singurii afectati de modificarea legislativa.
Conform unei situatii publicate de Institutul National de Statistica (INS) la mijlocul lunii mai, 26.673 de angajati aveau declarat in acte anul trecut salarii lunare brute de peste 6.000 de lei (2.000 euro). Dintre cei cu salarii peste acest nivel, cei mai multi se regasesc in banci, industria prelucratoare si tranzactii imobiliare.
Reprezentantii celorlalte banci din sistem nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii. Legea nr. 250/2007, care modifica Legea 19/2000 a sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, a fost promulgata pe 19 iulie. Initiatorii proiectului legislativ au fost sase deputati PSD si un deputat PRM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO