Prima pagina

Bancile numara castigurile de pe urma cresterii creditarii

Bancile numara castigurile de pe urma cresterii creditarii
02.02.2005, 00:00 20

Bancile romanesti au inceput sa raporteze profiturile inregistrate pe 2004 intr-un an cand activitatea de creditare a crescut cu aproape 30%, iar leul s-a apreciat considerabil fata de euro si dolar, ceea ce face ca rezultatele sa arate mult mai bine in valuta.
Cu toate ca marjele de profit din sistem au inceput sa se reduca, BCR si Banca Transilvania, cele doua banci care au publicat rezultatele financiare pe anul trecut, au reusit sa isi majoreze profiturile prin cresterea volumului de activitate.
Cea mai mare banca din sistem, BCR, cu o cota de piata de circa 30% a anuntat ca a obtinut un profit brut de 215 milioane de euro, in crestere cu 48% in euro fata de 2003. Rentabilitatea capitalului a urcat de la 16,3% la 18,5%, iar raportul dintre costuri si venituri a scazut la 52%, fata de 59% in 2003.
In urma rezultatelor financiare, BCR ar putea acorda un dividend de 4.140 de lei pe o actiune cu valoarea nominala de 10.000 de lei. La sfarsitul lui 2004 valoarea contabila a unei actiuni se ridica la 43.900 de lei (1,1 euro), in crestere cu 15,5% in lei fata de cea de la finalul anului 2003.
Activele bancii au inregistrat un plus de 1,6 miliarde de euro, ajungand la 6 miliarde de euro, in principal pe fondul majorarii surselor atrase si a acordarii de credite. Banca si-a majorat anul trecut reteaua teritoriala cu 29 de unitati pana la 315.
Statul detine aproape 37% din actiuni, BERD si IFC detin 25%, cele cinci societati de investitii financiare controleaza impreuna 30% din capital, iar salariatii bancii au 8%. Salariatii au cumparat actiunile la un pret de 10.350 de lei, de peste trei ori mai mic decat valoarea contabila. BERD si IFC au platit 222 milioane de dolari (175 milioane de euro) pentru 25% din actiuni, respectiv 1,1 dolari pe actiune (0,9 euro sau 33.000 de lei).
Banca Transilvania, a doua banca listata la Bursa din punctul de vedere al capitalizarii a anuntat ca a obtinut un profit net preliminat de 15,1 milioane de euro (608 miliarde de lei), in crestere cu 20% in euro fata de 2003. Activele bancii au crescut cu 90%  in euro ajungand la 656 milioane de euro.
Banca a reusit astfel sa depaseasca bugetul de venituri si cheltuieli de la inceputul anului cu 4% in privinta profitului si cu 17% in privinta activelor.
Cresterea activelor si a profiturilor bancii s-a datorat si faptului ca Transilvania a atras anul trecut de pe piata de capital mai multe milioane de euro prin emisiune de actiuni.
Actiunile Bancii Transilvania, ca si celelalte banci de la Bursa au adus castiguri semnificative investitorilor, sectorul bancar fiind creditat cu perspective ridicate de crestere pentru urmatorii ani. Capitalizarea bursiera a bancii a ajuns ieri la 432 milioane de euro (la 12.400 lei/actiune, pretul de inchidere), de peste trei ori mai mare fata de cea pe care o inregistra cu un an in urma.
Banca Transilvania este unul dintre putinele exemple de societati care s-au dezvoltat prin intermediul pietei de capital, strategia aplicata in ultimii ani fiind capitalizarea profitului prin acordarea de actiuni gratuite.
Cel mai mare actionar al bancii este Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu 15%. Doua SIF-uri, Banat-Crisana si Oltenia detin cate 5% din capital, in timp ce SIF Moldova are o participatie de peste 2%. De asemenea, grupul de oameni de afaceri din Cluj, fondatorii bancii, controleaza un pachet semnificativ de actiuni.
A treia banca de la Bursa, Carpatica urmeaza sa anunte rezultatele financiare pe 7 februarie. BRD. prima banca de la Bursa si a doua din sistem inca nu a anuntat data la care va publica rezultatele financiare.
Profiturile mai mari din 2004 obtinute de banci, care s-au vazut inca din rezultatele de pe primele noua luni vin dupa ce anul 2003 a insemnat doar cresteri usoare sau chiar scaderi pentru profiturile din sistemul bancar, in conditiile in care bancile au fost nevoite atunci sa inregistreze in contabilitate costuri suplimentare pentru riscurile de credit.
De asemenea, apreciereea leului fata de euro de anul trecut ajuta bancile sa raporteze rezultate in moneda europeana mult mai bune.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO