Prima pagina

BRD a raportat pentru primul trimestru un profit dublu

BRD a raportat pentru primul trimestru un profit dublu
17.05.2005, 19:59 13

BRD - SocGen, a doua banca din sistem, a raportat o crestere de peste 90% a profitului net in euro pe primele trei luni, confirmand astfel majorarea profitabilitatii din sistemul bancar din primul trimestru, aratata deja de rezultatele financiare ale unor banci mai mici. In lei, profitul BRD a crescut cu peste 70%.

BRD a inregistrat in trimestrul I un profit net de 1.453 miliarde de lei (39,2 milioane de euro), fata de 839 miliarde de lei (20,6 milioane de euro) in perioada similara a anului trecut.

Reprezentantii bancii spun ca majorarea profitului s-a datorat in principal scaderii temporare a cheltuielilor cu provizioanele, dar si volumului mai mic de investitii planificat pentru aceasta perioada.

"Trebuie sa luam in considerare ca am inregistrat un nivel foarte redus al costului riscului (cheltuielile cu provizioanele - n. red.). In plus, am avut cheltuieli mai reduse cu investitiile pentru ca cea mai mare parte a investitiilor noastre sunt planificare pentru celelalte trimestre ale anului", a declarat pentru ZF Patrick Gelin, directorul general al bancii.

Veniturile au crescut pe primele trei luni cu peste 150% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 11.626 miliarde de lei (131,5 milioane de euro), in ciuda scaderii ratelor de dobanda de pe piata.

Cu toata reducerea dobanzilor, castigurile bancii din intermedierea financiara, reprezentand diferentele dintre dobanzile la creditele acordate si cele la depozitele atrase, nu s-au modificat foarte mult.

"Marjele noastre de intermediere financiara au scazut putin in primul trimestru, reducerea fiind mai mica decat cea pe care o asteptam. Efectul scaderii dobanzilor asupra situatiilor noastre financiare nu este reflectat complet de rezultatele pe primul trimestru, efectele reducerii dobanzilor urmand sa se faca simtite pana in luna iunie," a mai spus Gelin. Activele bancii au crescut cu 12% in lei sau cu 22% in euro la finalul lunii martie fata de finalul anului trecut. La finele primului trimestru banca administra active in valoare de 3,58 miliarde de euro. BRD detine o cota de piata de aproximativ 13% in sistemul bancar dupa valoarea activelor.

Reprezentantii bancii sunt destul de rezervati in privinta continuarii ritmului de crestere a profiturilor pana la finalul anului.

"S-ar putea sa nu mai mentinem aceeasi profitabilitate si in urmatoarele luni, dar suntem siguri ca vom indeplini prevederile din bugetul de venituri si cheltuieli si poate le vom depasi", spune Gelin.

Strategia BRD pentru anul acesta vizeaza extinderea si mai puternica pe sectorul de retail, banca programand deschiderea a inca 20 de unitati teritoriale, ceea ce va duce reteaua teritoriala a bancii la 240 de unitati.

BRD este ultima dintre cele trei banci listate la Bursa de Valori care raporteaza rezultatele financiare pe primele trei luni. Celelalte doua banci, Transilvania si Carpatica, au anuntat, de asemenea, cresteri substantiale de profituri.

Banca Transilvania a inceput anul cu o crestere de 40% a profitului pana la 6,3 milioane de euro, in timp ce profiturile Carpatica au urcat cu aproape 50%, pana la 1,05 milioane de euro

Actiunile BRD listate la Bursa de valori Bucuresti au incheiat sedinta de ieri la 43.800 lei/actiune, in crestere cu 0,2% fata de ziua anterioara. Actiunile bancii au atins in luna februarie a acestui an un maxim de 60.000 de lei, intrand ulterior pe o tendinta descendenta, pe fondul tendintei generale de scadere a pietei, dar si din cauza nemultumirilor unor investitori legate de modul in care banca, va derula o majorare de capital. BRD a ales sa majoreze valoarea nominala a actiunilor de la 3.000 de lei la 5.000 de lei in loc sa acorde actiuni gratuite, asa cum se asteptau unii dintre investitori. Capitalizarea bursiera a BRD se ridica in prezent la 1,69 miliarde de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO