Prima pagina

Capitalul social minim in asigurari, de cinci ori mai mare

09.11.2004, 00:00 41



Capitalul minim al societatilor de asigurari din Romania va ajunge in mai putin de doi ani la un nivel de 5-7 ori mai mare decat acum, conform unei norme a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor aflate in stadiul de proiect.



Doar 10 din cele 42 companii de asigurari din industrie au acum un capital social care sa corespunda cerintelor din 2006.



Prima majorare a capitalului social minim va avea loc pe 30 iunie 2005, apoi, succesiv, in decembrie 2005 si iunie 2006.



Astfel, capitalul social minim al companiilor de asigurari generale care nu fac asigurari de raspundere civila auto va fi de 40 miliarde lei de la 30 iunie 2005, fata de 15 miliarde lei acum. Apoi, va creste la 65 miliarde lei, pentru ca la 30 iunie 2006, deci de acum in mai putin de doi ani, sa ajunga la 100 miliarde de lei.



Companiile de asigurari de viata si companiile de asigurari generale care vand si polite de raspundere civila auto vor trebui sa ajunga la aceasta ultima data 150 miliarde lei capital social minim.



"Este vorba de o cerinta a Uniunii Europene. Companiile trebuie sa aiba, in functie de domeniul de activitate (asigurari generale, de viata, de raspundere civila auto - n.red) un fond siguranta in lichiditati de 2 sau 3 milioane de euro", au explicat surse din cadrul CSA.



Masura va avea un impact mare asupra pietei asigurarilor, cu atat mai mult cu cat de la 1 ianuarie 2006 companiile de asigurari vor trebui sa-si separe activitatea de asigurari de viata de cea non-viata, ceea ce va fi cazul pentru multe societati de pe piata.



Norma ar putea fi votata de CSA pana la sfarsitul acestui an.



Pusi in dificultate vor fi in primul rand micii asiguratori autohtoni, care nu au in spate multinationale. In acest moment exista 10 companii care au capitalul social minim cerut de lege. Multe dintre societatile mici de asigurari sunt in piata doar ca sa astepte o eventuala oferta a unei companii straine interesate sa intre pe piata romaneasca.



Masura va forta proprietarii companiilor de asigurari sa aduca milioane de euro in piata. Conform ultimilor reglementari ale CSA, majorarile de capital sunt permise numai cu lichiditati.



Ultima masura a CSA majorare a limitelor minime ale capitalului social a companiilor de asigurare a avut loc in 2002. Atunci au mai ramas 45 de companii din 72.



Capitalul social al companiilor trebuie sa fie indexat cu minim rata inflatiei, afirma legea asigurarilor.



Intre aprilie 2002 si data primei majorari (30 iunie 2004) inflatia poate fi estimata la circa 50%.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO