Prima pagina

Castig de 30% in sapte saptamani la Bursa

20.02.2004, 00:00 7



Investitorii de la Bursa de Valori sunt, fara a fi catigat la Loto, printre cei mai fericiti romani: dupa sedintele de tranzactionare de saptamana aceasta, bursa inregistreaza o crestere de 30% fata de inceputul anului.



Evolutia a depasit de mult estimarile celor mai optimisti analisti, care mizau pe un randament de 30% pentru intreg anul 2004.



"Este o stare de euforie indusa tocmai de cresterea care a avut loc de la inceputul anului. Investitorilor le este teama sa mai vanda pentru a nu pierde alte viitoare cresteri. Prin urmare, ordinile de vanzare sunt foarte putine iar cumparatorii sunt nevoiti sa ridice preturile", spune Rares Nilas, director general al BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.



Urmare a ascensiunii titlurilor, capitalizarea Bursei a crescut in sapte saptamani cu 1 miliarde de dolari, pana la 4,7 miliarde dolari.



Actiunile care au dat tonul cresterii din acest an au fost, ca de obicei, Banca Romana pentru Dezvoltare, Societatile de Investitii Financiare si Banca Transilvania. In ultimile doua saptamani, si actiunile Petrom s-au dezmortit, in ciuda stagnarii procesului de privatizare a companiei.



De la inceputul anului actiunile BRD au urcat cu aproape 40% iar cele ale Bancii Transilvania au castigat 27%. Titlurile SIF au castigat, in medie, 20% iar Petrom a crescut cu 16%.



In afara de actiunile clasice, mai multe titluri "nejucate" de obicei de investitori, precum Siretul Pascani, Compa Sibiu sau Rolast Pitesti au oferit deja randamente de peste 50%.



Ascensiunea preturilor a inceput in ianuarie, cand in piata au intrat investitori straini. Pe fondul achizitiilor acestora, care au ridicat preturile datorita lipsei de lcihiditate, au aparut si speculatiile jucatorilor romani.



O parte din brokeri spun ca euforia a fost generata de apropierea datelor de referinta pentru acordarea dividendelor, iar multi investitori nu se mai gandesc ce se va intampla dupa aceea. aIn ultima perioada, investitorii se gandesc la dividende, fara a mai lua in calcul alte elemente, iar concluzia lor este ca daca piata a crescut inseamna ca poate sa mai creasca in continuare,O comenteaza Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker din Cluj.



In urma cresterilor, aproape toate actiunile avedetaO au atins cotatii considerate de analisti nerealiste vizavi de valoarea companiilor. Petrom, de exemplu, a ajuns la o capitalizare bursiera de 2 miliarde de dolari, in conditiile in care specialistii internationali au evaluat compania, in vederea privatizarii, la 1,2 - 1,5 miliarde dolari.



Banca Romana pentru Dezvoltare are o capitalizare bursiera de 1,2 miliarde de dolari si un PER (pretul actiunii/profitul pe actiune) de 15, nivel considerat ridicat pe orice piata internationala.



aPreturile actiunilor de la Bursa s-au apropiat foarte mult de valoarea corecta, iar unele chiar au depasit-o. In aceasta ultima situatie se afla actiunile celor doua banci si cele ale Petrom,O afirma Adriana Marin, analist-sef la BRD Securities.



Actiunile companiei petoliere se tranzactionau in urma cu o saptamana la 1.450 lei/actiune, pret apropiat de cel inregistrat la finalul anului trecut. Saptamana aceasta titlurile Petrom au atins valoarea de 1.750 lei/actiune.



Brokerii considera ca ascensiunea pietei si disponibilitatea investitorilor de a cumpara scump se datoreaza si unei maturitati in crestere a jucatorilor, care tind sa ia in calcul pentru investitii orizonturi de timp din ce in ce mai mari. Practic, se cumpara acum pentru performantele viitoare ale companiilor, pe fondul cresterii increderii investitorilor in economia romaneasca.



aDaca in urma cu un an sau doi aproape toti clientii se gandeau doar la investitii pe cateva luni acum nu li se mai par exagerate termenele medii sau lungi. Este, cred, o consecinta fireasca a scaderii inflatiei si a dobanzilor bancareO, afirma Nilas.



aInvestitorii straini cumpara actiuni pentru perioade mai lungi, si, de exemplu in cazul unei banci nu se gandesc la valoarea de acum ci la cea pe care o va avea peste 3-4 ani,O spune si Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest.



Manaila a mai adaugat ca variatiile puternice de pe pietele valutare internationale i-au facut pe investitorii straini sa se orienteze catre piete alternative, printre care si cea romaneasca.



De asemenea, semnalele venite in ultima perioada din partea Bancii Nationale arata ca leul ar putea sa se aprecieze in termeni reali cu 2-3% pe an in urmatorii ani in raport cu cosul valutar format din euro si dolar. Investitorii straini pot spera la castiguri si din aceasta apreciere. Doar in prima luna a anului valoarea cumpararilor de actiuni ale strainilor de la Bursa din Bucuresti a depasit 5 milioane de dolari, fata de o medie de 2 milioane de dolari pe luna anul trecut.



aNu cred ca exista o alta explicatie decat banii care vin de afara, poate cu exceptia actiunilor Societatilor de Investitii Financiare, unde mai ales investitiile romanilor le-au tras in sus, pentru ca in cazul acestora dividendele si profiturile din anii urmatori sunt relativ sigure,O spune Adrian Manaila.



In afara de cauzele generale precum intrarea investitorilor straini, perspectivele de aderare la Uniunea Europeana, stabilizarea inflatiei si a cursului de schimb, cresterile actiunilor au si motive specifice.



De exemplu, in cazul BRD, investitorii cumpara datorita zvonurilor ca banca pregateste o majorare de capital prin acordarea de actiuni gratuite.



Banca Transilvania a fost in ultimile saptamani in centrul atentiei datorita informatiilor ca mai multe fonduri de investitii straine, in special austriece, sunt interesate sa cumpere masiv actiuni ale bancii pentru a le revinde apoi, mai traziu, unui grup bancar european ce vizeaza preluarea bancii.



Nici una din informatii nu a fost confirmata de managerii celor doua banci dar titlurile au continuat sa creasca.



In sedinta de ieri, Bursa si-a oprit cresterea iar brokerii spun ca perioada urmatoare va aduce o stabilizare a cotatiilor.



Nu cred ca vor interveni scaderi, desi ar putea aparea incercari de marcare a profitului, pentru ca se apropie datele de referinta pentru dividende, conchide Rares Nilas de la BT Securities.





Aceeasi tendinta in toata Europa de Est



Cresterile Bursei de la Bucuresti nu sunt unice in regiune, iar motivatiile cresterii pentru bursele din Paraga, Varsovia sau Budapesta sunt aceleasi: strainii se grabesc sa cumpere active in aceste tari. Toate acespe piete au atins maxime istorice saptamana trecuta.



Bursa din Polonia a urcat cu 12%, cea din Cehia a adus un castig apropiat, iar cea din Ungaria a crescut cu 6%. Cele trei tari urmeaza sa adere la Uniunea Europeana la mijlocul acestui an. Analistii spun ca desi efectele aderarii la UE este inclus de mai mult timp in pretul actiunilor, pietele din Europa Centrala si de Est sunt vazute in continuare drept piete cu potential de crestere, mai ales ca nivelul de risc perceput de investitori este in scadere. Nici una din bursele Poloniei, Cehiei, Romaniei, Rusiei sau Ungariei nu a adus anul trecut un randament mai mic de 30%.





Investitorii si-au amintit de actiunile mici



Cresterea actiunilor companiilor vedeta de la Bursa i-a facut pe investitorii romani sa se orienteze catre actiunile unor companii mai mici, care pareau mai ieftine, marea majoriate a acestora listate la Bursa Electronica RASDAQ. Desi actiunile vedeta au continuat sa creasca, decizia nu a fost deloc una grestita pentru ca exista astfel de companii a caror valoare de piata s-a dublat de la inceputul anului.



Actiunile Electromagnetica, listate pe RASAQ se tranzactionau la finalul anului trecut la 1.800 lei/actiune si au atins saptamana tracuta 3.500 lei/actiune. Chiar si cu corectia din ultimele cateva zile, castigurile sunt consistente. Brokerii au explicatii diferite pentru fiecare actiune care a cresct. In cazul Electromagnetica este vorba de perspective dividendelor.



Rezultatele in crestere ale IAR Brasov au generat o crestere de 50% a pretului in numai trei zile. Actiunile Uzinexport au urcat de la 9.500 la 15.000 lei/actiune in mai putin de doua saptamani, iar exemplele pot continua cu Altur Slatina, Romlux sau Kandia.



"Am clienti care stau de ceva saptamani numai cu lista companiilor de pe Rasdaq in fata. In primul rand pentru ca pe Bursa preturile sunt deja mari. In al doilea rand pentru ca sunt cateva societati care au inceput sa aibe performante financiare bune in ultimul timp si sunt subevaluate. Investitorii pleaca de la premiza ca, daca aceste companii au rezistat in mediul instabil de pana acum, lucrurile nu pot merge decat bine in viitor", comenteaza Rares Nilas, directorul BT Securities. De o atentie deosebita vor beneficia, spune Nilas, companiile in care Asociatiile Salariatilor sunt aproape de desfiintare iar actionarii persoane fizice rezultati vor incepe sa cumpere pentru a - si intari pozitiile. "Marea problema pe Rasdaq este lipsa lichiditatii. Nu exista multe actiuni la vanzare, pretul creste repede si apare riscul de a interveni o situatie similara celei de la Bursa, adica supraevaluarea titlurilor", spune Nilas.



Exemple de companii de care investitorii si-au reamintit de abia in acest inceput de an sunt insa si la Bursa de Valori. Actiunile Electrocontact au urcat cu 70% de la inceputul anului desi sociatetea a raportat rezultate in scadere. Brokerii spun ca sociatatea a demarat probabil un program de rascumparare a actiunilor. Siterul Pascani a castigat aproape 50% pe fondul luptei pentru controlul societatii dupa desfiintarea Asociatiei Salariatilor, iar Brmas Suceava a urcat cu 26%, rpncipalul motiv fiind conform brokerilor, rezultatele financiare pe 2003.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO