Prima pagina

Ce conteaza comisioanele cand Bursa creste

23.02.2004, 00:00 11

Cresterea de peste 25% cotatiilor de la Bursa de Valori Bucuresti nu a insemnat numai castiguri mari numai pentru jucatorii de pe piata de capital, ci si o afacere buna pentru investitorii in fondurile mutuale care investesc in actiuni cotate. Printe acestea se numara si fostul Fond National de Acumulare (FNA). Castigurile aduse de doua dintre fondurile cu investitii in actiuni au depasit deja nivelul inflatiei prognozat pentru intreg acest an, 9%, in timp ce altul a adus investitorilor un castig mai mare fata de cel din intreg anul 2002.
Cel mai mare randament de la inceputul anului a apartinut fondului Napoca administrat de Globinvest, cu o crestere de 19,3%. Anul trecut fondul a avut cea mai mare crestere de pe piata romaneasca, 40,7%. Comisioanele de rascumparare ale fondului Napoca sunt printre cele mai mari de pe piata romaneasca: 9% pentru investitii pe o perioada mai scurta de un an si jumatate, dar chiar si asa o investitie in fond in ultimele doua luni ar fi fost profitabila.
Inhtercapital, administrat de Certinvest a adus de la inceputul anului o crestere de 10,9%. Fondul a majorat recent comisioanele pana la 2,5% la investitii mai scurte de sase luni, pentru a descuraja investitiile speculative. Cu tot cu acest comision, o investitie speculativa realizata la inceputul anului ar fi adus un castig de 8%.
Fondul Oportunitati Nationale, administrat de Vanguard Asset Management a urcat cu 6,5% de la inceputul anului, fata de doar 5,5% in 2002. Anul trecut fondul a renuntat la o parte a actiunilor inainte de o crestere a pietei si a intrat apoi printr-o perioada de reorganizare a portofoiului.
Integro (fostul FNA) a urcat cu 6,5% de la inceputul anului, iar BCR Dinamic, fond infiintat anul trecut a adus o crestere de 6,7%. Cele doua fonduri sunt administrate de Quadrant si resopectiv  de societatea specializata a Bancii Comerciale Romane.
Brokerii de la Bursa spun ca ascensiunea preturilor nu poate continua pe termen lung in acelasi ritm cu cea de, astfe ca pe termen lung castigutile aduse de findurile care investesc in actiuni depind de abilitatea managerilor de a administra un portofoliu de actiuni.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO