Prima pagina

Ce nu trebuie sa faca un CEO in primele 10 zile

23.07.2007, 19:01 12

Raportat la un mandat de CEO, de trei, patru sau cinci ani, 10 zile inseamna foarte putin in viata profesionala a unui manager de top. Cu toate acestea, primele 10 zile ale unui manager intr-o organizatie sunt pasul esential. Unde tocmai greselile marunte pot insemna foarte mult pe termen lung.
Ce nu trebuie sa faca un CEO proaspat numit? Nu trebuie sa dea directive, sa critice, sa schimbe bugetul sau sa foloseasca exemplul unei foste organizatii in care a lucrat. De asemenea, concedierile la inceput de mandat nu sunt recomandabile. "Unui CEO ii ia de obicei doua-trei luni pana iese in fata cu viziunea sa asupra businessului", explica Adriana Gontariu, consultant la firma de consultanta HR Excellence.
Prima zi a CEO-ului Terapia Ranbaxy Dragos Damian a fost si ziua in care a fost anuntata numirea sa, la o intalnire nationala de vanzari a companiei, la Bodrum, in Turcia. "Foarte putni colegi din companie stiau deja ca eu voi fi noul CEO. Cred ca a fost un sentiment de usurare pentru multi. Eram un om din companie", spune Damian, care a fost numit CEO al Terapia Ranbaxy in toamna anului trecut.
Sarcina lui Damian a fost cu atat mai complexa cu cat numirea sa s-a suprapus cu perioada in care se facea bugetul companiei. Astfel incat lista de prioritati nu a fost tocmai scurta: fuziune, buget, prioritizarea activitatilor pentru urmatoarele luni, plus preluarea unei noi functii. Italianul Maurizio Barini, country manager director al Accenture Romania, a fost numit in functie in noiembrie 2006 si a inceput sa lucreze pe aceasta pozitie chiar de la acea data. Barini crede ca cele mai dificile lucruri in viata unui CEO sunt luarea deciziilor nepopulare, pierderea oamenilor buni si clientii nemultumiti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO