Prima pagina

Cota unica se afunda in incertitudine

30.09.2003, 00:00 28

Ministrul finantelor Mihai Tanasescu nu renunta la ideea introducerii cotei unice de impozit pe venit, insa nu poate spune cand va fi luata o decizie in privinta datei aplicarii acestei masuri. In acelasi timp, reprezentantii PSD avanseaza ideea amanarii proiectului pentru 2005, amplificand incertitudinea in jurul proiectului.


"Consultarile vor spune cand va fi luata decizia introducerii cotei unice. Depinde si de reactia Parlamentului. Acolo va fi punctul culminant", a declarat ieri Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, la finalul unei intalniri cu reprezentanti ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).


Chiar inainte ca Tanasescu sa se intalneasca cu reprezentantii AOAR, Delegatia Permanenta a PSD, for de conducere restrans al partidului de guvernamant, a discutat posibilitatea ca introducerea cotei unice de impozitare sa fie amanata cu un an.


"PSD a discutat doua variante. Fie introducerea cotei unice se va face incepand cu 1 ianuarie 2004, sau sa fie aplicat acest sistem incepand cu 1 ianuarie 2005, in cazul in care Ministerul Finantelor nu poate sa puna in opera imediat acest sistem. Trebuie sa retineti ca nu se abandoneaza ideea introducerii cotei unice de impozitare, ci se discuta doar momentul aplicarii ei", a declarat Bogdan Niculescu-Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD. Potrivit lui Duvaz, decizia va fi luata saptamana viitoare. In cazul in care Guvernul va amana introducerea cotei unice de impozitare, ca masura compensatorie, anul viitor, se va recurge la o relaxare a costurilor taxelor sociale, a adaugat purtatorul de cuvant al partidului de guvernamant. Intrebat daca procentul de 23%, propus ca si cota unica va ramane in picioare, Duvaz a raspuns: "Este o propunere. Nimic nu este batut in cuie".


Si astfel, incertitudinea in care pluteste proiectul cotei unice a devenit maxima.


Deocamdata, guvernul asteapta rezultatele unui sondaj de opinie comandat la IMAS, care ar trebui sa arate "sentimentul strazii" in ceea ce priveste ideea cotei unice. Este foarte posibil ca rezultatele sa fie dezamagitoare, avand in vedere ca nu a existat o campanie de informare a publicului in legatura cu subiectul cotei unice, asa incat gradul de informare este minim. Tanasescu spune ca s-a bazat pe comunicarea dintre liderii de sindicat si membrii acestor formatiuni, respective pe ipotetice consultari intre patroni si angajati.


Ministrul finantelor a mentionat ieri posibilitatea acceptarii unor asa-numite deduceri economice, pe langa deducerile de baza, cum ar fi cele la cheltuielile cu prime de asigurare de viata si cu contributii la fonduri private de pensii. Aceasta posibilitate era exclusa pana acum, insa presiunile anumitor grupuri de interese il fac pe Tanasescu sa spuna ca "exista aceasta posibilitate; inca purtam discutii". Acordarea unor asemenea deduceri ar cere insa gasirea unor surse de venituri care sa acopere costurile bugetare.


Si este nevoie de discutii, pentru ca grupari sindicale importante continua sa se impotriveasca ideii cotei unice, iar premierul Adrian Nastase a repetat de mai multe ori in ultima perioada cat de mult va tine cont guvernul de parerile partenerilor sociali.


Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat ieri ca toti sindicalistii pe care-i reprezinta vor lupta pentru eliminarea cotei unice de impozitare a salariilor, considerand ca este vorba despre o masura "pur electorala". Potrivit liderului BNS, prin cota unica de impozitare de 23% partidul de guvernamant ar incerca sa atraga simpatia electoratului aflat in opozitie. Prima actiune de protest va avea loc joi, in toata tara, cand vor fi pichetate sediile prefecturilor.


"Daca nu se intelege ca se vrea un bine, implementarea va fi un dezastru. O sa ma intalnesc in continuare cu ei", spune Tanasescu. De asemenea, ministrul finantelor se declara dispus sa-i prezinte presedintelui Iliescu - la eventuala solicitare a acestuia - argumentele in favoarea cotei unice.


El afirma ca proiectul de lege a Codului fiscal va fi discutat in sedinta de guvern de joi, intr-o forma sau alta, cu cota unica, fara, sau intr-o solutie duala", fara sa explice ce ar insemna ultima varianta indicata.


"Codul fiscal trebuie lansat foarte rapid in dezbaterea Parlamentului", a declarat ministrul finantelor. In urma cu trei saptamani, Tanasescu afirma ca este gata sa promoveze acest act normativ prin ordonanta de urgenta, astfel incat sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2004 cu tot cu cota unica.


Acum, ministrul finantelor sustine ca prelungirea discutiilor privind cota unica nu este o problema. "Aplicarea unei asemenea masuri nu are incidenta asupra veniturilor la buget, pentru ca acestea au acelasi nivel in ambele situatii", spune Tanasescu. Cum asa? Pentru ca pierderile de venituri estimate la 5.000 de miliarde de lei ar urma sa fie compensate prin reducerea nivelului contributiilor de securitate sociala cu numai doua puncte procentuale, in loc de trei, cat se promisese ministrul finantelor in vara.


Mihai Tanasescu a declarat ieri ca de aceasta reducere vor beneficia exclusiv angajatorii. Aceasta inseamna ca nivelul contributiilor suportat de acestia va scadea de la 35,5% in prezent, la 33,5%. Salariatul va plati in continuare contributii totale reprezentand 17% din salariul brut, adica nivelul total al contributiilor se va ridica la 50,5%. Cu alte cuvinte, Romania isi pastreaza in 2004 titulatura de tara europeana cu cea mai agresiva impozitare a fortei de munca.


Tanasescu sustine ca proiectul de buget pe 2004 va fi trimis Parlamentului pana la jumatatea lunii.


Deocamdata, proiectul cotei unice poate conta pe sprijinul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).


Cristian Parvan, secretarul general al asociatiei, a reconfirmat ieri, dupa intalnirea cu Tanasescu, "pozitia clara in favoare acestei masuri, a continuarii explicarii importantei in perspectiva a acesteia pentru Romania".


Ministrul finantelor spune ca va continua in zilele urmatoare "exercitiul de mediatizare" a proiectului cotei unice. "Discutiile trebuie continuate cu toate segmentele sociale", a declarat Tanasescu. El afirma ca decizia finala se va lua in urma dezbaterii parlamentare. Aceasta ar putea schimba inclusiv nivelul cotei propus la 23%. Deocamdata, insa nici macar parlamentarii PSD nu sunt convinsi sa sustina cota unica. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO