Prima pagina

Criza de manageri in IT va mari salariile cu 50%

Criza de manageri in IT va mari salariile cu 50%

Click pentru imaginea marita

27.10.2006, 18:22 14

Specialistii in resurse umane sustin ca real estate-ul, constructiile si industria sunt domeniile in care se resimte cel mai acut deficitul de competente manageriale.
Ritmul rapid de dezvoltare al industriei IT, prin deschiderea de call-centere si de centre de outsourcing, va accentua criza de resurse umane de pe acest segment, mai ales in cazul managerilor de top.
"Disproportionalitatea dintre cerere si oferta a dus la cresteri spectaculoase ale salariilor, companiile din IT nou intrate pe piata oferind si cu pana la 30-50% mai mult decat cele existente pentru a-si putea atrage personal, mai ales specialisti cu experienta in management", declara Daniela Necefor, managing partner la Total Business Solutions, companie care ofera servicii de consultanta si recrutare. Madalina Motora, communication coordinator la Manpower, spune ca deficitul de competente in cazul managerilor experimentati din IT, telecom sau alte domenii conexe este rezultatul faptului ca astfel de pozitii reclama un echilibru intre abilitatile tehnice si cele de conducere, care este destul de greu de gasit pe piata.
Potrivit studiului PayWell 2006, realizat de PricewaterhouseCoopers, managerii din IT sunt cel mai bine platiti in cadrul companiilor, cu un salariu mediu lunar brut de 3.200 de euro. In acelasi timp, angajatii din Capitala au un salariu mediu brut de 730 de euro, cu aproape 275 de euro pe luna mai mult decat salariul mediu la nivel national, potrivit PwC. In ultima perioada, mai multi jucatori internationali in outsourcing au deschis operatiuni in Romania. Genpact a intrat pe piata anul trecut, ajungand pana in prezent la peste 400 de angajati, in timp ce Accenture a anuntat la inceputul lui iulie ca va angaja 1.000 de oameni.
Constructiile, real estate-ul si industria sunt alte domenii deficitare in management. Managerii cei mai vanati sunt si printre cei mai bine platiti. Astfel, daca salariul lunar al unui project manager in constructii variaza intre 1.500 si 2.000 de euro net, un director de productie poate castiga pana la 5.000 de euro.
Necefor spune ca interesul tot mai scazut al tinerilor fata de facultatile cu profil tehnic a creat o penurie la nivel de management in domeniul industrial.
Angajatorii gasesc cu greu oameni si pentru pozitiile de middle management din constructii. "Desi ideea de management de proiect in constructii nu mai este noua, este inca destul de greu sa identifici manageri de proiect capabili sa inteleaga aspectele tehnice, economice si care in acelasi timp sa aiba experienta in utilizarea unui software specific managementului de proiect", spune Dan Badiu, senior consultant in cadrul Aims Romania. Dupa parerea head-hunter-ului George Butunoiu, institutiile bancare sunt cel mai putin afectate de lipsa managerilor, intrucat, ca regula generala, unde sunt bani multi exista si un management mai bun.
Pe de alta parte, Butunoiu spune ca toate domeniile sufera, in egala masura. "E penurie generalizata de manageri, in toate domeniile: de la industrie la administratia publica, de la sistemul educational la retail etc.", spune Butunoiu, care adauga ca printre cei mai buni indicatori ai penuriei de pe piata sunt salariile pe care trebuie sa le plateasca angajatorii pentru a atrage un bun manager, intrucat, cu cat sunt mai greu de gasit, cu atat sunt mai scumpi.
In ceea ce priveste deficitul de manageri pe departamente, Iuliana Badea, recruitment services manager la Lugera&Makler, afirma ca in prezent se manifesta o lipsa de manageri in domeniul legal, in resurse umane si in cel financiar si precizeaza ca o posibila explicatie pentru deficitul temporar de manageri este dezvoltarea mai rapida a domeniilor comparativ cu timpul necesar de pregatire a unui specialist pentru a trece la o pozitie manageriala. "Procesul de invatare este de cele mai multe ori 'on the job', iar specialistul foarte bun poate deveni un manager mediocru din cauza lipsei timpului de a-si dezvolta si competenta manageriala", spune Badea.

Cititi o analiza despre criza de manageri de pe piata in suplimentul Profesii, de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO