Prima pagina

Efectele colaterale ale revoltelor din Franta

16.11.2005, 19:56 9

Autoritatile europene si guvernele statelor membre ale Uniunii Europene pregatesc mai multe reglementari privind situatia imigrantilor care traiesc si lucreaza ilegal pe teritoriul acestora, ca urmare a violentelor din suburbiile Parisului. Desi sunt vizate in special persoanele care provin din Africa si Asia de Sud-Est, noile reglementari i-ar putea afecta si pe romanii aflati in aceeasi situatie.

Comisarul pentru afaceri interne Franco Frattini urmeaza sa prezinte la inceputul lunii decembrie un proiect de reglementare a imigratiei la nivel european. La summit-ul din vara de la Evian, tarile UE au pus la punct planul comun de expulzare a strainilor veniti clandestin, stabilind chiar un program de transport regulat al acestora cu avionul spre tarile de origine, scrie saptamanalul Business Magazin intr-o ampla analiza cu privire la ceea ce se intampla in Franta de cateva saptamani.

Aceasta dupa ce in ianuarie Comisia Europeana a lansat un document despre "migratia motivata economic", solicitand standardizarea la scara europeana a regulilor de admitere a imigrantilor. Comisia recunoaste ca UE are nevoie de lucratori straini ca sa umple golul de forta de munca lasat de scaderea natalitatii in statele membre; drept urmare, daca se considera excedat de numarul de straini, fiecare stat n-are decat sa-si fixeze limite la numarul de imigranti pe care isi poate permite sa-i accepte. Problema apare insa la partea de integrare sociala a imigrantilor, lasata de statele UE mai curand la latitudinea primarilor de orase.

Business Magazin scrie ca in ultimele luni cel putin 25.000 de africani fara acte in regula au trecut Pirineii, iar UE estimeaza ca jumatate de milion de imigranti clandestini au intrat deja in tarile membre.

Cei ce muncesc in strainatate sunt o componenta importanta in angrenajul cresterii economice din Romania: cei aproape trei miliarde de euro pe care ii trimit anual acasa influenteaza pozitiv finantele tarii si consumul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO